BoB – Band of Brothers – Kammerater i Krig

Det kan ikke tælles på en hånd hvor mange gange jeg har set denne enestående og helt igennem gennemførte TV-Mini-Serie. Den er af mange seere og filmfolk udnævnt som verdens bedste TV-Mini-Serie til dags dato. Det er på trods af dens 17 år lange levetid, hvor kvalitets TV-serier i de senere år er eksploderet og i disse år næsten vejer tungere end film.

Kort fortalt, handler BoB om “E” Easy Company, Regiment 506 af den 101’ luftbårne division, fra deres indledende træning, startende i 1942, til deres aktioner i krigen i Europa til slutningen af 2. Verdenskrig. De fløj i faldskærm ned bag fjendens linjer i de tidlige timer af D-Dag som support for land offensiven på Utah strand, de deltog i befrielsen af Carentan og fløj igen i faldskærm ned til kamp ved operation Market Garden. De befriede også en koncentrationslejr og var de første til at møde Hitlers tilbagetrækning i bjergene i Berchtesgaden. En fascinerende historie om kammeratskab, som i sidste ende er en historie om almindelige mænd som udrettede ekstraordinære ting.

© IMDB – Home Box Office

For mig at se er BoB et mesterværk. Alt går op i en højere enhed og serien får i sandhed den nerve og stemning frem som øjebliksbilleder/begivenheder fra 2. Verdenskrig fortjener. Det skyldes et fuldstændig perfekt arbejde bag og foran kameraet, hvor skaberne Steven Spielberg og Tom Hanks må fremhæves. Uden deres hårde slid og gode samarbejde var projektet ikke blevet til noget. For at frembringe den førnævnte nerve og stemning skal hovedforfatteren Stephen Ambrose også nævnes. Ambrose er historiker med speciale inden for militær. Han har skrevet adskillige bedst sælgende bøger om 2. Verdenskrig, så Spielberg og Hanks har haft det bedste materiale til rådighed for at lave en så virkelighedstro historie som muligt. Alle seriens begivenheder har fundet sted og er i stor grad korrekt gengivet.

© IMDB – Home Box Office

Der er intet i denne produktion der er overset. Lige fra Anna B. Sheppards enestående arbejde med kostumer og Anthony Pratts dragende scenografien, over i Remi Adefarasin og Joel Ransom spektakulære kameraføring til den uforglemmelige, følelsesladet og tryllebindende musik af Michael Kamen.

Det store hold af skuespillere er castet helt formidabelt godt. Man skal ikke langt ind i seriens 10 afsnit før der er skabt et stærkt bånd til karaktererne hvormed man har lyst til at følge dem i tykt og tyndt. Deres forhold til hinanden forstærkes desto mere udfordrende og brutal deres opgaver bliver, og seriens titel rammer det meget godt ind: Band of Brothers / Kammerater i Krig.

Se traileren herunder som en lille forsmag på denne lækkerbisken af en TV-Mini-Serie, som er produceret af HBO og kan ses på streamingtjenesten HBO Nordic.