Så er det den 22. december og juleaften kan efterhånden anes under horisonten. I dag kan vi kaste et blik tilbage på endnu en gammel filmserie—en der satte standarden, men som også formåede at miste sit enorme forspring.
Den 22. december 1932 havde ‘The Mummy’ premiere i USA. Den er instrueret af Karl Freund og har den ikoniske Boris Karloff i rollen som mumien Imhotep. I filmen kommer et hold arkæologer i 1921 til at åbne Imhoteps forbandede grav. Mumien viser sig at være levende død. Han stikker af og formår endda at skjule sig blandt normale mennesker i Egypten. Her støder den udøde ypperstepræst på kvinden Helen. Hun minder ham om Prinsesse Ankh-es-en-amon, som han forsøgte at genoplive, da han stadig selv var i live. Her går det helt galt, da Imhotep prøver at slå Helen ihjel for at mumificere hende og gøre hende til sin brud. Arkæologerne må redde hende og lægge Imhotep i graven én gang for alle.
Uden de store specialeffekter blev tidens monstre så at sige bragt til live ved hjælp af en masse make-up, mørk belysning og skuespil der var unaturligt nok til at virke uhyggeligt. Boris Karloff var efter sigende så uigenkendelig som Frankenstein i ‘Frankenstein’ fra 1931, at kreditteksterne i hans næste film måtte forsikre publikum om, at det virkelig var den samme skuespiller. Disse sorthvide gyserfilm var altså uhyre effektive på trods af deres enkle virkemidler.
Således var ‘The Mummy’ del af en af de første filmserier: Universal Monsters, der strakte sig fra 1920’erne til 1950’erne. Universal Studios fik i den periode ram på en filmisk guldåre. Længe før Marvel eller DC forsøgte at gøre kunsten efter havde Universal simpelthen sat gang i en enorm filmserie; ‘The Mummy’ var i godt selskab med andre klassiske gyserfilm som f.eks. ‘Dracula’, ‘Frankenstein’, ‘The Invisible Man’ og ‘The Wolf Man’.
Ikke nok med det, så fik stort set alle deres succesrige film, som netop de ovennævnte, deres egne spin-off serier. ‘The Mummy’ slutter ikke med den originale fra d. 22 december 1932. Den har mange efterfølgere: ‘The Mummy’s Hand’, ‘The Mummy’s Tomb’, ‘The Mummy’s Ghost’, ‘The Mummy’s Curse’ og ‘Abbott and Costello Meet the Mummy’.
Ikke nok med at alle Universals monstre har kropsdele og familiemedlemmer, der også fortjener deres egne film, så kaster Universal sig også ud i såkaldte “crossovers”—film hvor to særskilte filmuniverser mødes og arbejder sammen eller slås. Den kunst som f.eks. ‘The Avengers’ eller ‘Justice League’ senere genopfandt blev startet af Universal. Abbott og Costello mødte ikke kun Mumien, de mødte også Frankenstein og Den Usynlige Mand m.fl. Og monstrene mødte selvfølgelig hinanden i film som ‘Frankenstein Meets the Wolf Man’, ‘House of Dracula’ og ‘House of Frankenstein’.
Sjovt nok har Universal ikke formået at gøre sin egen kunst efter. ‘The Mummy’ blev genoplivet i et mere muntert format i 1999 med Brendan Fraser i hovedrollen. Den blev til en trilogi, der fik sin sidste film i serien i 2008. Og så forsøgte Universal ellers at gentage fortidens succes med deres nye “Dark Universe”. Filmuniverser er i dag det nye sort, så selvfølgelig skal de gamle mestre have en bid af kagen.
Det er bare ikke gået som planlagt. Deres film har været som en bil, der ikke vil starte. Genindspilningen af ‘The Wolfman’ fra 2010 var ikke nogen stor succes, og det var ‘Dracula Untold’ fra 2014 heller ikke. Ingen af disse film fik sat gang i det mørke univers, og filmen ‘Bride of Frankenstein’ i samme serie blev aflyst i 2017. Mumien vågnede på ny i netop 2017 med det seneste forsøg, ‘The Mummy’, med Tom Cruise i hovedrollen. Desværre var hverken publikum eller anmeldere imponerede.
Universal har ikke kunne genindfange deres egen magi. De er blevet overhalet indenom af både Marvel og DC og kæmper nu for at kreere en solid film, der virkelig kan sætte gang i deres univers på ny.
Måske er det gode gamle Boris Karloff, der mangler?