Filmanmeldelse: Before Midnight

Ethan Hawke og Julie Delpy er tilbage som det perfekte par.

I I995 vandt Jesse (Ethan Hawke) og Celine (Julie Delpy) vores hjerter ved deres første møde i Wien i ’Before Sunrise’ og i 2004 blev magien genskabt i Paris med ’Before Sunset’. Nu er Celine og Jesse tilbage i ’Before Midnight’, hvor der endnu engang  er gået ni år.

Historie

Jesse og Celine har fundet sammen, men står nu ved en korsvej i deres tilværelse.

Filmen begynder i en lufthavn i Grækenland, hvor Jesse er ved at sætte sin teenagesøn, Hank, på flyet hjem til USA. Hank bor sammen med sin mor (Jesse’s ekskone) i Chicago. Udenfor venter Celine på Jessie i bilen sammen med deres tvillingedøtre. Sammen har de holdt en lang sommerferie og her den sidste dag og aften er det tid til refleksion over deres tilværelse, og hvad der er sket i de 18 år, siden de mødtes første gang – og hvad fremtiden skal bringe.

Lad det være sagt…’Before Midnight’ er en voksenfilm, og ved voksenfilm mener jeg, at det kræver en grad af modenhed for at forstå de temaer filmen tager op.

De første to film handler om kunsten ved mødet mellem to mennesker, og især den stærke kemi der opstår og bliver til kærlighed ved første møde i den første film, og  magien der opstår ved gensynet i den anden film, som også understreger hvorfor Jesse og Celine er soulmates.

Den tredje fim har skruet ned for romantikken og fokuserer på kunsten ved at få hverdagen til at hænge sammen.

Den romantiske start på Jesse og Celine’s forhold har været temaet for de 18 år, de har været sammen. De har levet godt som familie gennem årene og har ikke fortrudt at de valgte at finde sammen på bekostning af de forhold de havde ved deres gensyn i 2004. Men Jesse må indse at man ikke altid kan få, hvad man vil have.

Jesses søn Hank bor sammen med sin mor (Jesses ekskone) i Chicago, men Jesse vil helst have ham til Paris for at han kan bo hos ham og Celine. Jesse er dog også parat til at flytte familien til Chicago for at være en del af Hanks liv. Celine er derimod ikke så vild med ideen, og det er her filmen tager emnet op om hverdagens små problemer og hvordan de bliver set fra både mænd og kvinders synspunkt. ’Before Midnight’ er intelligent lavet, da den ikke bruger en masse kliché fyldte scener til at fortælle historien, men i stedet lange scener, som gør at tilskuerne kommer helt ind på livet af Jesse og Celine.

before midnight

Skuespil

Ethan Hawke og Julie Delpy er tilbage i deres efterhånden vante roller som par – og de gør det fremragende! De er så troværdige som par, at man skulle tro, at de rent faktisk dannede par til hverdag. Timingen mellem leveringen af deres replikker er så perfekt, at man kan sige at de mestrer kunsten. Deres professionalisme gør, at kærligheden virker ægte og ikke som en stor Hollywood romantisk komedie.

Visuelt

Visuelt er det først og fremmest Grækenland, der danner kulisse for denne smukke film.

De smukke samtaler mellem Jesse, Celine og deres venner bliver nærmest romantiseret ved, at de sidder i flotte græske omgivelser og nyder livet til det fulde.

Scenerne er lange i filmen og det gør, at man får et tættere forhold til karaktererne og at handlingen bliver intim.  Da handlingen også kun foregår på en dag, er det en fin detalje.

before-midnight1

Musik og lydbillede

Musik bliver ikke anvendt som virkemiddel i denne film. Det er derimod samtalens kunst, som er i centrum og det faktum, at hverdagens samtaler og diskussioner også kan afbilledes på en smart måde på film.

BEFORE-MIDNIGHT-stills-1

More Stories
esd
Independence Day skyder viral kampagne i gang