Filmanmeldelse: Captain Marvel

Så gutter, guttinder og tegneseriefans… Så er hun endelig landet! Og her menes der ’Captain Marvel’ i egen høje person. Dette er den første film fra Marvel Studios, med en kvinde i titelrollen, og hun skulle efter sigende være den stærkeste helt i MCU (The Marvel Cinematic Univers). Så lad os se hvordan hun klarer skærene.

Historie

Dette er historien om rumvæsnet Vers, der nødlander på planten Jorden efter en mislykket mission. Her må den unge Kree-kriger bruge flid og sine superkræfter på at stoppe en gruppe terrorist-rumvæsner, der kalder sig Skrulls. Men undervejs støder hun ind i Shield-agenten Nick Fury, der endnu ikke er den mand som vi kender ham, da årstallet er 1995. Så hun og en yngre Fury kaster sig ud i noget der ligner begyndelsen på en kosmisk verdenskrig, der også undervejs afslører mere om Vers’ fortid.

‘Captain Marvel’ er en film, som skribenten med vilje ikke har set trailere og andet til. Så en mening omkring filmen havde man på ingen måde dannet, andet end at filmen åbenbart har været udsat for hetz og sladder fra folk der endnu ikke selv har set det nyeste Marvel-eventyr. Altså var sindet komplet åbent og klar til at blive underholdet og overrasket. Men, desværre så kan jeg ikke komme med særlige gode kommentarer til plot-delen. Mange Marvel-film synes på en eller anden måde at have den samme formel, men samtidig virke forskellige. ’Captain Marvel’ kører på alle de samme formler og Marvel-klichéer, men formår aldrig af være sin egen, og heller ikke virke frisk. Historien virker som en stærkt nedslidt brugt bil, som blot lige har fået et lag nyt lak. Og med hele otte mennesker, som er krediteret for at samle fortællingen sammen, så er det meget uimponerende, og faktisk utroligt, at der er kommet så lidt kreative elementer ud af anstrengelserne.

Ja, faktisk virker dele af historien vrøvlet og meget gennemsigtige på en gang. Måske har folkene bag filmen troet, at hvis man propper nok 90’er nostalgi og referencer ind i plottet, så tilgiver man som publikum nok. Men selvom denne skribent har svaghed overfor nostalgi, så falder man ikke denne gang for tricket, på trods af, at der er nogle skægge og finurlige ting. Ja vidst er ’Captain Marvel’ proppet med action-sekvenser, som nok skal få tilfredsstillet de fleste. Men ærligt talt, så var der ingen scener, hvor denne skribent sad på kanten af sædet af ren spænding, på trods af at der bliver brugt millioner af dollars på dyre effekter. Nej, min puls var den samme under filmen, som da jeg satte mig til rette i biografens luksussæde. Og nej, denne skribent er på ingen måde negativ fordi hovedrollen er en kvinde, tværtimod, så mener man at det var på tide at hunkønnet fik en stor titelrolle. ’Captain Marvel’ er bare ikke særligt godt skrevet, og hovedpersonen blev man ikke ret investeret i, da hendes ark ikke bød på mange bump. For hun var en ”bad ass” da filmen startede, og var stadig en ”bad ass” da den var slut… blot med et anderledes kostume og mere ”glød” over sig. Det er ærgerligt, for det kunne være fedt med en interessant heltinde. Til sammenligning, så var DC’s ’Wonder Woman’ langt mere interessant som karakter, og filmen også bedre end denne.

Skuespil

Brie Larson er en yderst talentfuld skuespillerinde, og hun gør hvad hun kan med sin rolle. Desværre så er karakteren for skabelon-agtig og for mangelfuld til, at hun kan nå dybt ned. Hendes karakters ark mangler tydelig reel udfordring og skrøbelighed. Australske Ben Mendelsohn er okay, som lederen af Skrull-gruppen, og er den som har mest karaktermæssigt at lege med. Jude Law fandt skribenten… ja, faktisk intetsigende! Samuel L. Jackson er dog klart min favorit i denne film, og beviser endnu engang, at han har en aura der fylder hele Hollywood.

Visuelt

Som alle andre Marvel-film, så er denne film stor og dyr at kigge på. Men selvom der tydeligt er kastet en ordentlig sjat penge i projektet, så sad man alligevel tilbage med en lidt ”meh-følelse”. Kvaliteten er bestemt i top, det er ikke det, men igen, der er ingen WOW-magiske tricks oppe i ærmet, og action-delen, som der er meget af, er bare ikke noget man får hjertebanken af. Det virker mest som om, at hele ’Captain Marvel’ kører efter autopiloten, hvor man ikke tager nogen chancer og tør gå ud på dybt vand. Ikke at jeg forventer en superheltefilm instrueret af Lars von Trier, men hvis man fra Marvel Studios side fortsat laver film på denne facon, så bliver helte-universet meget hurtigt uinteressant.

Musik og lydbillede

Som altid så har disse film noget af det bedste lyd, som er lavet og mixet sammen. Det er også en film, der fortjener at blive hørt med volumen helt oppe. Det buldrer og brager helt fantastisk, så ens trommehinder bliver stimuleret på den bedste måde, og lydfanatikere vil klappe lystigt i deres hænder. En ung tyrkisk kvinde ved navn Pinar Toprak, er personen bag musikken. Glædeligt så har ’Captain Marvel’ et genkendeligt score, og musisk, så bryder Toprak godt i gennem som en fremtidig filmkomponist. Men, det er ikke just et samlet værk, som jeg vil have i min egen samling eller dyrke, for det er det fulde ”score” simpelthen for ukompleks til. Men rigtig godt arbejde.

 

Copyright: Marvel Studios / Walt Disney Pictures