Filmanmeldelse: Iron Man 3

Iron Man 3 er en fortælling der af mange er blevet døbt som Iron Man kædens Dark Knight Rises fortælling, og det med god grund. I 3eren er det manden bag Iron Man der sættes i fokus, og det bliver gjort med store action scener, vittige, sarkastiske replikker og samtidig filmen leverer et par overraskelser undervejs. En perfekt sommer blockbuster.

Advarsel: Der kan forekomme lette spoilers i den følgende filmanmeldelse.

Historie

Iron Man 3 følger handlingen fra The Avengers, så der er nok en del huller, for de af jer, som valgte at springe over den film (hvorfor?!) – især når det kommer til Tony Stark. Begivenhederne fra The Avengers har nemlig sat sine tydelige spor i Tony Stark, som nu døjer med mareridt, panik anfald og virker meget mere sårbar end vi tidligere har set ham. Samtidig bliver han indhentet af hans fortid (der er et call back til 1eren for de skarpe af jer), og da hans loyale sikkerhedschef Happy (Jon Favreau) ender i skudlinjen, bliver det et personligt anliggende for Iron Man at få hævn mod den mystiske terrorist kendt under navnet The Mandarin.
the-mandarin

Tirret af tv-kameraer, udfordrer han The Mandarin til at komme efter ham ved at give ham hans personlige adresse. Det resulterer i at hele hans fantastiske Malibu hus bliver skudt i havet, og lige pludselig er Tony Stark strandet i Tennessee om vinteren med en defekt Iron Man dragt, hans emotionelle baggage og et barn som hans side-kick. Jo jo, det skal da nok gå godt

I The Avengers stillede Captain America ham spørgsmålet: ”Big man in a suit armor, take that away and what are you?” Og det er netop det Shane Black gør med denne historie. Han fjerner Iron Man dragten og giver os Tony Stark. Tony Stark er i hans egne ord ”genius, billionarie, playboy and philantrophist”. Modsat så mange andre superhelte, så er han ikke en soldat eller kamptrænet, men en opfinder. Det har han været lige siden Iron Man 1, så derfor er der heller ikke noget at sige til, at han har en del at bearbejde efter det der skete i New York.

tony-stark-iron-man
En af svaghederne i Iron Man 3 er netop Tony Starks psykologiske problemer, som jeg synes bliver behandlet noget overfladisk. Men så igen, han er Iron Man og hvis jeg ville have set en film med realisme og dybde, så havde jeg nok valgt en anden film. Iron Man 3 fungerer trods sine skønhedsfelj… netop fordi den ikke tager sig selv seriøst. Den er lidt camp, og den bekender stolt kulør allerede i intro credit scenen. Og tag ikke fejl, Tony Stark er stadig kongen af sarkastiske one-liners.

Jeg er sikker på, at filmen nok kommer til at dele vandende i forhold til et  af de helt store twist der kommer i filmen, men for mig var det sats der gav mening, og den lægger da også op til en debat omkring terrorisme. Men det må blive en anden gang.

Downey Jr. har i de seneste interviews sagt, at han er klar til noget nyt, og hans kontrakt  som Iron Man er også slut nu. Hvis det viser sig, at Iron Man 3 er sidste vers i denne franchise (selvfølgelig med undtagelse af The Avengers), så slutter de af på en ”high note”. og det er jeg også afklaret med.  Jeg kunne godt blive bange for, at Iron Man filmene ville ende i samme boldgade som Spiderman med Tobey Maguire, og den skæbne har ingen film fortjent.

Skuespil

Lad det være sagt med det samme: Jeg har altid været stor fan af Robert Downey Jr. , og da jeg hørte at Shane Black stod bag Iron Man 3, klappede jeg i mine små hænder.

Shane Black har før arbejdet med Downey Jr i Kiss Kiss, Bang Bang, og det er et samarbejde der virkelig fungerer og som jeg godt kunne tænke mig at se mere til. Black er god til at skrive de tørre, sjove, sarkastiske dialoger, som Downey Jr. formår at formidle perfekt. Hvilket er grunden til at vi i stedet for en deprimeret omgang, får en herlig action-/komdie-/superhelte film, der i mine øjne gør det meget bedre end Iron Man 2.

Black står også bag Dødbringende våben, og han mestrer repertoiren mellem kammesjukker, hvilket også afspejler sig i forholdet mellen Tony Stark og James Rhodes (Don Cheadle).

la_ca_0418_iron_man_3

Gwyneth Paltrow er der gået mode i at hade for tiden, men det er hendes Pepper Potts der netop gør at Downey Jr’s Tony Stark ikke mister jordforbindelse helt. Hun er ikke meget med i filmen, men alligevel sparker hun røv i de scener, hun er med i. Girl power!

pepper-potts

Ben Kingsley gør det fænomenalt som Mandarinen, og han stjæler opmærksomheden i de scener han er med i….det samme gør sig gældende for Guy Pearces mavemuskler.

Visuelt

Filmen er en blockbuster, hvilket også betyder at der er flere scener, hvor du sidder og tænker: cool! Men når du så får filmen på afstand, så flyder det hele lidt sammen. De tre scener der skiller sig ud, er nedskydningen af Stark’s Malibu hus, en scene der involverer Air Force One og kampscenerne i slutningen. Jeg synes helt klart at filmen skal opleves i biografen, hvis ikke for andet, så for at få den fulde effekt af den endelige “show-down”. Dog synes jeg ikke der er nogen grund til at se den i 3D.

Musik og lydbillede

Det er Brian Tyler der står bag lyden til Iron Man 3. Han har tidligere stået for musik og lyd til ‘Constantine’, ‘Rambo’ og ‘The Expendables’, og en af hans forcer er de her store scores med meget energi, der passer til blockbusters. Tyler har formået at lave en lyd, der passer passer godt til Blacks tone i filmen, som er noget mere alvorlig end de forrige film, hvor undertonen var mere rockede og legende. Men samtidig er der ingen tvivl om at lydsporene er lavet til en superhelte film, hvilket er en af Tylers kendetegn.

Derudover er der lidt af et easter egg gemt i filmen. Igennem alle 3 Iron Man film har vi kunne høre hvordan Iron Man dragten har en helt unik lyd. De forskellige Iron Man dragter Tony Stark har bygget, har også alle forskellige lyde, hvilket jeg synes er rigtig fedt. Det er ikke noget der er meget iørefaldende, men det er stadig de her små detaljer der gør, at det fungere.

Selve musikken der bliver brugt i filmen er til tider lidt camp men på en sej måde, og det passer perfekt til filmens tone.