Filmanmeldelse: Red Army

Gabe Polsky’s er en fremragende instruktør, der selv har spillet hockey på relativt højt plan og derfor har en realistisk indfaldsvinkel. Han er desuden født og opvokset i USA, og hans forældre er oprindelig Russiske emigranter. Alt dette giver ham en interessant tilgang til denne film om ‘The Red Army’ som det Russiske Ishockey hold oprindelig blev kaldt før USSR ‘faldt fra hinanden’.

Gape Polsky er mest kendt for anmelder roste ‘Motel Life’  samt den kontroversielle og rå ‘Bad Lieutenant’ med b.la. Harvey Keitel i hovedrollen.

Red Army

Polsky har i skrivende stund igang med flere spændende film projekter, b.la. har han sikret sig rettighederne til en film om Albert Einsteins liv.

Historien

Jeg vil gerne slå fast at ‘Red Army’ på INGEN måde ‘kun’ er en film om ishockey, denne doc’s rummer SÅ meget mere. Det er snarre en yderst relevant tidsrejse tilbage til en tid hvor den kolde krig dominerede forholdet mellem Rusland og Vesten, hvor sport var et meget vigtigt promoverings værktøj for et stolt og temmelig skræmmende system i øst.

Red Army

For Stalin og hans efterfølgere var de stærke, sovjetiske sportsfolk ambassadører for den kommunistiske ideologi, og i ‘Red Army’ fortæller Gabe Polsky den sande, og til tider utrolige historie om Sovjetisk ishockey.

‘Red Army’ er en morsom, hård og medrivende film om Sovjetunionens dengang legendariske og ufattelig overlegne ishockey landshold. Historien er meget interessant og overraskende ærlig. Den ‘hiver’ os simpelthen med ind bag ‘jerntæppet’ og åbner op for en ellers fuldstændig lukket verden. Dette sker b.la. via en række interview af de mest dominerende spillere på holdet – Slava Fetisov og hans holdkammerater, samt en perlerække af historiske klip.

Red Army

Interessant er det desuden at historien i store træk fortælles af en aldrende Slava Fetisov, der i dag fungerer som sportsminister for Putin, der jo tydeligt forsøger at genskabe et magtfuldt Sovjet. Et Sovjet som Putin og hans generation var stolte af, men som endte med at tabe ansigt til ærkefjenden i Vesten.

Putin med Ishokey hjelm.

Dette hold blev kørt hårdt, MEGET hårdt, tilbragte 11 måneder om året helt isoleret fra omverdenen i en militær lignende trænings lejer, hvor ingen udefra måtte komme ind, ikke engang den nærmeste familie. De trænede 4 gange – om dagen – og det var ikke usædvanligt at flere af spillerne tissede blod pga. den hårde træning, der bestod af alt fra skak til balletøvelser, en interessant og holistisk trænings filosofi .

Red Army

Men efterhånden som det Sovjetiske imperium begyndte at smuldre op igennem 1980’erne, mærkedes ændringerne i det politiske klima både på og udenfor ishockey-banen. Og gennem turnerings rejser til udlandet får spillerne indblik i den overdådige livsstil, der leves i Vesten. Indblik i NHL (National Hockey Liga) hvor spillerene i b.la, Canada og USA får enorme summer for deres indsats på holdet.

Det virkelige interessante ved ‘Red Army’ er den parallel der kørere mellem USA, og USSR da Afganistan invaders af Rusland, hvilket sker præcis samtidig med at USA og USSR mødes til finalen ved OL i 1980. Dette var ikke bare et opgør i sportens verden, det var krig, et yderst alvorligt moment i verdens historien for begge parter, en skæbne kamp på flere plan, en kamp der ændrede hele øst / vest relationen efterfølgende.

Red Army

Jeg havde ingen forventniger til denne film, og var ikke specielt motiveret før jeg satte mig til rette i biografens mørke, men “fu*k en spændende film” den tog mig simpelthen med storm fra første til sidste sekund….vil enda meget gerne se den igen når den en dag kommer på Netflix. Kort sagt en yderst interessant og godt klippet film, der varmt kan anbefales.

Skuespil

Da dette jo er en dokumentarfilm, kan man ikke rigtig gå dybere ind skuespil, men jeg oplevede at den store mængde af dokumentaristisk film materiale var klippet sammen med en virkelig flot præcision, hvilket får ‘Red Army’ til at fremstå ‘yderst spiselig’ og meget underholdende. På alle måder sublimt skruet sammen – se den før din nabo!!

Red Army

Visuelt 

Når vi har med en dokumentarfilm at gøre, vil formen som regel være mangfoldig i forhold til det udtryk instruktøren ønsker at sende. Men i ‘Red Army’ er det visuelle udtryk et herligt mix af historiske og nutidige klip, forfriskende klippet sammen i en kombination af interessante interview fra spillere, trænere, koner, osv. – en kombination der lykkes virkelig godt for Gabe Polsky i ‘Red Army’

Musik og lydbilled

Dokumentarisk og realistisk, præcis som lydbilledet i en dokumentarfilm skal være.