Copyright Another World Entertainment

Filmanmeldelse: Sisu

Spænd hjelmen gutterne, for det finske bud på den næste actionfilm ‘Sisu’ er en ultravoldelig affære og ikke for de sarte sjæle.

Historie

Den tidligere soldat Aatami Korpi lever en stille eksistens i Laplands vildmark, hvor han graver efter guld. Da han en dag falder over guldskatten, pakker han hele lejren sammen og tager mod byen for at sikre formuen. Det skal dog vise sig at være meget, meget lettere sagt end gjort. For på vejen møder han en karavane af onde nazister, der på bedste vis er i gang med at udøve brændt jord politikken: alt på deres vej bliver ødelagt. Da de ser den garvede herre og opdager hans guldskat, tænker de blot, at han er et let bytte. Men det vil snart vise sig at være ord, de må æde igen, for den næste times udskejelser er nazister, der falder som fluer for den dødelige Korpi. En kniv gennem hjernen på det første offer, og så er vi ellers i gang

Manden er stort set udødelig, og det italesættes da også i filmens egen mytos, men alligevel kan det blive en tand svært at købe, at Korpi gang på gang undslipper med enkelte skrammer mens hans fjender tilintetgøres. Det er dog svært at benægte, at det er stærkt underholdende med en god omgang splatter, der ikke er holdt tilbage af banale ting som en gennemtænkt historie. Målet er klart: slå nazisterne ihjel til vands, til lands og endda i luften.

Copyright Another World Entertainment

Skuespil

Skuespillet i ‘Sisu’ er enkelt og meget fysisk- det er ikke det store manus, og replikker er kun til for at give de allervigtigste informationer, man ikke selv kan se sig til. Man kan dog godt savne, at man rent følelsesmæssigt kommer bare en anelse ind under huden på Korpi, der med sine meget få ord ikke formår at være meget mere end en dræbermaskine. Underholdende, men der mangler ligesom noget.

Desuden er det et besynderligt valg, at nazisterne taler engelsk med hver deres vilkårlige accent.

Visuelt

Billedsiden af ‘Sisu’ er enkelt men effektivt, og særligt effekterne på de mange skud, eksposioner og drab er veleksekverede. Kropsdele flyver hulter til bulter, men det er alligevel ikke overkarikeret eller decideret fjollet, og det skyldes de enkle lokationer og underspillede farvepalette.

Copyright Another World Entertainment

Musik og lydbillede

Rent musikalsk er der også fuld smæk på soundtracket, der ligger sig som et stort tågehorn over de voldsomme billeder. Det bliver nærmest helt patriotisk, når Korpis billeder matches med finsk joik, en form for samisk strubesang.

'Sisu' har biografpremiere d. 11 maj
Kort fortalt
'Sisu' er et underholdende finsk blodbad, der ikke tøver med volden, men mangler noget følelsesmæssigt indmad.
Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede
LÆSERNES BEDØMMELSE2 stemmer
3