Filmpuls på setbesøg: ‘I Krig & Kærlighed’

Filmpuls var tidligt oppe sammen med andre fra pressen, da vi en kold mandag morgen tog bussen fra Hovedstaden til Als, hvor der i øjeblikket er ved at blive lavet dansk filmhistorie med produktionen af ’I Krig & Kærlighed’. Filmhistorie fordi dette er den første danske film, som portrætterer 1. verdenskrig. En krig, hvor der deltog mere end 30.000 sønderjyder, hvoraf over 6000 af dem aldrig kom hjem igen.

‘I Krig og Kærlighed’ handler om en soldat (Sebastian Jessen) som snyder sig død, for at komme hjem til sin kone (Rosalinde Mynster) og søn. Men når han kommer hjem er alt forandret. Han gemmer sig på loftet, og imens kan han se sin kone blive charmeret af en tysk officer (Tom Wlaschiha).

Efter fire og en halv time ankom vi til settet, der ligger på en stor bakke, med en kirke og en mølle, som danner ramme om scenen der skulle optages.

Klimaet var måske koldt som inde i en fryser, men humøret var højt. Produceren Ronnie Fridthjof modtog os med smil og åbne arme, da vi sammen med ca. 35 andre pressefolk blev dirigeret ind i et stort telt, hvor vi med to monitors kunne se en scene blive skudt. Scenen var en samtale mellem Tom Wlaschiha, Thure Lindhardt og Rosalinde Mynsters karakterer.
Dernæst kom vi helt op på tæt hold, da gruppen af skribenter og fotografer med ekstra lange linser og iført varme vinterheldragter, blev ført op til møllen, hvor vi bag kameraet kunne se den samme scene blive taget om igen.

I krig & kærlighed

Filmproduktion er en langsom proces, og der bruges meget tid på at få de sidste justeringer med lyd og lys klar, så det hele ser kontinuerligt ud. Hér også, med engelsk som hovedsproget, da nogle af produktionsfolkene er fra Tjekkiet, hvor man har været nede og filme i en uges tid.

Da ordet ’cut’ lige var blevet sagt af filmens instruktør Kasper Torsting, begyndte en automatisk cikade af kameralyde og en kamp om at komme til. Hvilket også medfulgte et par faldne fotografer, der røg ned af en lille skrant, så de fik lidt sønderjysk mudder på sig, men hvad gør man ikke for at få de bedste billeder?

Panelinterviews midt i frokosten

Panelinterviews var sat som dagsorden. Vel at mærket midt i skuespillernes frokostpause, så de ankom med tallerkner af lune kyllingebryster og salat, som vi med respekt ikke tog billeder af at de fortærede, da det var lidt underligt både for dem og os, at de hurtigt skulle tygge af munden, så interviewet kunne gå i gang.
Stemningen var glædelig og varm, og det var tydeligt at alle var veltilpas med at sidde overfor 35 spørgende ansigter, der var presset ind i det lille menighedshus, som hører til kirken på toppen af bakken. Det lykkes da også undervejs Filmpuls at få presset to spørgsmål ind.

I krig & kærlighed

’I Krig & Kærlighed’ har et stærkt cast, som blander de erfarne og de mere grønne sammen, i et episk kærlighedsdrama.
På denne dag havde vi fornøjelsen af at se Sebastian Jessen, som har hovedrollen. Han havde sidste år stor succes, da han brændte igennem lærredet med sin stærke præstation i ’Mens vi lever’. Jessen spiller soldaten Esben, som fingerer sin egen død for at flygte fra krigen og blive forenet med sin kone Kirstine og deres søn Karl efter 3 år. Jessen fortæller lidt om hvordan han kom ind i rollen.

”Jeg har prøvet at sætte mig ind i den situation, hvordan det ville være at komme hjem igen efter 3 år (red: i krig), hvor b.la. ens egen søn ikke engang kan genkende en, og qua det at jeg selv er far, så føler jeg at jeg måske har en fordel.”

Rosalinde Mynster fra ’To Verdener’ og senest ’Badehotellet’, spiller den kvindelige hovedrolle, Kristine. Hun spiller en af de mange sønderjyske kvinder under 1. verdenskrig, som blev overladt til sig selv, når manden skulle i krig, og hvis hverdag bestod i en kamp for at overleve. En rolle som dog ligger langt fra Rosalinde Mynsters egen hverdag. ”Det er meget kompliceret, at man som kvinde i nutiden skal sætte sig ind i sådan et miljø.” forklarer skuespillerinden

Fra optagelserne i Tjekkiet. Fotograf: Stanislav Honzík

En udenlandsk stjerne

Det er lykkedes at få fat i den tyske skuespiller Thomas Wlaschiha, der for danskerne mest er kendt fra hitserien ’Game of Thrones’, hvor han spiller rollen som Jaqen H’ghar. I ‘I Krig & Kærlighed’ spiller han en charmerende tyske officer, som overtaget rollen som familiefar og bejler kraftigt til Kirstines hjerte.
Filmpuls spørger nysgerrigt, hvordan Wlaschiha fik rollen. Tyskeren svarer grinende, ”Rollen fik mig”, men forklarer så, at han mødtes med instruktøren Kasper Torsting og talte om filmen. Efterfølgende læste han manuskriptet og kunne lide det med det samme.

”Selvom det er en krigsfilm, eller at den foregår under 1. verdenskrig, så er det en meget menneskelig historie, som jeg tror publikum gerne vil se i biografen. Det er en film som fortæller om menneskelige forhold under krig, og hvordan krig rammer de forhold, selvom det ikke foregår i ens egen by.”

Hvordan er det så at arbejde på en dansk spillefilm, modsat ’Game of Thrones’?

”Game of Thrones er selvfølgelig en kæmpe produktion, men den er samtidig også anonym, men jeg elsker at arbejde på produktioner som denne, da det er meget mere velkendt, man kender alle og arbejder sammen. Så rent faktisk så fortrække jeg det her.”

Vigtigheden af den historiske kontekst

I krig & kærlighed

På den erfarne side af castet har vi Thure Lindhardt og Ulrik Thomsen (den sidstnævnte var ikke til stede denne dag). Vi fik sneget et spørgsmål ind til Thure, som flere gange har spillet med i historiske film. Mest kendt er nok hans rolle i ’Flammen og Citronen’. Vi var nysgerrige på at vide, hvorfor han føler sig tiltrukket af netop disse historiske roller. Her forklarede han os, at historien spiller en vigtig rolle, når vi skal forstå hvad der sker i verden i dag.

”Hvis vi ikke har historie med, så ved vi ingenting, så kan vi ikke læse de tegn der sker i verden, så kan vi ikke forstå hvorfor man har Trump og hvorfor man lige pludselig har folkevandringer imod Europa.

Vi skal forstå vores egen historie (…), vi skal forså os selv som nation, og det gør vi kun ved at sætte os i historiens lys. Det gør vi også som privat personer, vi gør det ud fra vores forældre og bedsteforældre, og vi fortæller vores børn om gamle dage, og det er vigtigt for os mennesker.”

Der ligger dog også et stort arbejde i, at lave en film som netop er i en anden kontekst end nutiden. Især hvis den skal være autentisk i forhold til tidsperioden.

”Vi har gjort et stort nummer ud af, at have læst på lektien i hvordan det forholdte sig dengang, hvordan gik man klædt, hvordan spiste man, hvordan så det ud.” fortæller instruktøren Kasper Torsting.

Alligevel har det ikke være muligt at følge historien hele vejen, for sådan er det når man laver fiktion. Instruktøren uddyber:
”Det ville være en arrogant og uinteressant måde at lave film på, ikke at vide noget som helst om det vi forsøger at fortælle om, det er klart. Men omvendt så prøver vi ikke at lave en 100 % korrekt museums film, men at lave et stærkt kærligheds drama, som er puttet ind i en historisk kontekst. Nogle gange så er det ikke tidsmæssigt muligt at beskrive alle mulige detaljer.

En snak med Natalie Madueño om 1. verdenskrig

Efter panelinterviewene fik Filmpuls fat i Natalie Madueño udenfor i blæsevejret. Skuespilleren fik sit gennembrud i DRs tv-serie ’Bedrag’, og har ellers spillet mindre roller på tv og film.
I ‘I Krig & Kærlighed’ spiller hun Kirstines veninde, og måtte til rollen forsøge at sætte sig ind i den hverdag kvinderne havde under 1. verdenskrig. Livet var meget anderledes, og skuespilleren har måtte lave en del research på perioden, for at forstå sin rolle. Især da hendes viden om 1. verdenskrig ikke var særlig stor

I krig & kærlighed

”Jeg troede jeg vidste mere end jeg egentlig gjorde” fortæller Natalie Madueño grinende, og forklarer at 1. verdenskrig, især på film, har ligger i skyggen af 2. verdenskrig. Måske fordi, at krigen hovedsageligt foregik i Sønderjylland, og ikke i lige så høj grad i resten af landet.

”Det har dog påvirket enormt mange mennesker, især hernede (red: til Sønderjylland). Det har været enormt rørende at komme ned og mærke hvordan det påvirker folk og (red: høre) hvilke historier de har. Det har jeg været beæret over at blive lukket ind i” fortæller Natalie.

En snak med producer Ronnie Fridthjof om passion

Efter panelinterviewene fik pressen lov at overvære en prøve, hvor skuespillerne med vinterfrakkerne på, gik igennem den næste scene, som var sat til at blive filmet. En scene som var lidt mere dramatisk, end den vi på rullende film overværede. Instruktøren korrigerede under prøven, hvor skuespillerne skulle stå, men det var tydeligt at alle var forberedte på, hvad de skulle gøre. Så mens skuespillerne øvede scenen, stod instruktøren Kasper der hvor kameraet højst sandsynligt skulle være, for at visualisere scenen.

I krig & kærlighed

Under denne prøve, lykkes det Filmpuls at få en samtale med producer Ronnie Fridthjof, som også har skrevet manuskriptet sammen med instruktøren. Det er tydeligt, at denne film betyder utrolig meget for Fridthjof, som nok er blevet set lidt ned på af visse folk, da han mest er kendt for at lave komediefilm, som ’Blå Mænd’, ’Julefrokosten’ og ’Alle for en/to/tre’-filmene med Mick Øgendahl.

Men Fridthjofs passion er ikke til at tage fejl af, ikke mindst da han fortalte til Filmpuls, at han havde brugt 8 timer udenfor og alene på manuelt at dreje møllens bagerste lille hjul, så det store møllehjul præcist havde den placering, som han ville have. Derfor føler Fridthjof nu, at han har et helt specielt forhold med denne mølle. Med sit budget på 42 millioner er dette set med danske øjne en stor film, og en af co-producerne er Rick McCallum, som var hovedproduceren på de tre Star Wars prequels, så der er lagt i kakkelovnen til noget helt specielt. Og efter Fridthjofs eget udsagn, så kommer de nok til at sprænge budgettet.

I alt blev det kun til 2 timer på Als, men vi kom afsted med en oplevelse rigere og med smil på læben, da der trods en bidende kulde og kolde næser, var filmmagi og glæde i luften.

Vi ønsker forsat god produktion til ’I Krig & Kærlighed’, og vi håber her på Filmpuls af blive bevæget til november d. 11., hvor filmen udkommer i hele landet.

More Stories
Filmpuls logo
Så har Han Solo-filmen allerede fået ny instruktør