Sun Creature Studios

Kan ‘Flugt’ skrive dansk Oscar historie?

Når det amerikanske Academy of Motion Picture Arts and Sciences offentliggør årets nomineringer til den 94. Oscar uddeling på tirsdag, har den danske dokumentarfilm ‘Flugt’ (FLEE), allerede skrevet dansk filmhistorie, – men spørgsmålet er, om den også vil skrive sig ind i den internationale filmhistorie ved samme lejlighed?

Det er første gang, at en dansk film er shortlistet i to genre-kategorier Bedste Internationale Film og Bedste Dokumentarfilm, hvilket er en historisk dansk bedrift. Men det er første gang i international Oscar-historie, at en dokumentarfilm har udsigt til at opnå tre nomineringer som henholdsvis Bedste Internationale Film, Bedste Dokumentarfilm og Bedste Animationsfilm.

Siden filmens premiere på Sundance Film Festival i 2021, hvor ‘Flugt’ vandt sin første pris, Grand Jury Prize, har filmen modtaget over 123 nomineringer og 62 internationale priser. 

Om instruktøren: Den 40-årige filminstruktør Jonas Poher Rasmussen debuterede i 2006 med en tv-dokumentar om sin egen farfar, forfatteren og lyrikeren Halfdan Rasmussen. Fire år senere blev han uddannet fra den alternative filmskole Super16. Hans første film som nyuddannet instruktør var den prisbelønnet hybridfilm, SEARCHING FOR BILL, og senere fulgte filmen, DET HAN GJORDE (2015).

Om filmen: ‘Flugt’ (FLEE) handler om Amin, en 36-årig højt uddannet akademiker, der står foran at skal giftes med sin kæreste gennem mange år. Men en velbevaret hemmelighed om hans fortid presser sig på og truer med at spolere den lykke, han ønsker for sig selv og sin fremtidige ægtemand. For første gang deler han historien med sin bedste ven, filminstruktør Jonas Poher Rasmussen. 

Om Oscar: Oscar uddeles i år for 94. gang af Academy of Motion Picture Arts and Sciences. I løbet af de seneste ti år har dansk film modtaget én Oscar, nemlig i 2021 til ‘Druk’ af Thomas Vinterberg. Årets Oscar-vindere kåres 27. marts.