En kort anbefaling: Watership Down

Titel: Watership Down – Produktions år: 1978 – Instruktør: Martin Rosen

På dansk hedder den Kaninbjerget og er skrevet af britiske Richard Adams, som havde skrevet romanen oprindelig til sine børn, som en samling godnathistorier til dem. I filmen møder vi en flok kaniner, der bryder væk fra deres bo, da en af dem, som er synsk, får nogle forfærdelige syner om deres fremtid, hvis de bliver ved med at bo det samme sted. De begiver sig ud på en farefuld rejse til et nyt sted, hvor de kan få en mere stabil tilværelse.

’Watership Down’ er en fremragende visuel animationsfilm, som måske er skrevet som en slags børnebog, men filmen er bestemt ikke for de mindste, eller skal sættes på som en erstatning for Disney. Nej, dette er den diametrale modsætning til Disneys sødsuppe historier. Det er en historie, som både kan virke deprimerende og poetisk, og den serveres med en ordentlig portion ærlighed, hvilket betyder, at der ikke lægges særlig mange fingre i mellem. Volden er ret hård, og der er faktisk overraskende meget animeret blod i en film med nuttede talende kaniner og en skæg måge.

Filmen er gået hen og blevet en kultfilm, og det er ganske forståeligt. Det er bestemt ikke en film, som vil please enhver, men jeg tør godt kaste en varm befaling af sted.

 

Billede copyright: Universal Pictures