Så kan ‘Jurassic World’ opleves hjemme i stuerne!

Dino-destruktion!

Der er gået 22 år siden en mand, ved navn John Hammond, fik sin store drøm til at gå i opfyldelse, hvor levende dinosaurer skulle befærde sig iblandt os, som en revolutionerende turistattraktion. Men inden parken overhovedet nåede at åbne for turister, blev drømmen til et rendyrket marridt, og ”livet fandt en vej” uden om de talrige teknologiske finesser, som ellers skulle holde den uddøde art under dødelig kontrol. Men nu er parken endelig blevet en realitet, og gjort tilgængelig for et globalt publikum. Jurassic World er den helt store turistattraktion, lige meget hvor i verden du befinder dig.

Men efterhånden som både børn og voksne vender sig til tanken om levende dinosaurer, så er de forhistoriske arter pludselig ikke andet end forvoksede elefanter og forstørrede krokodiller, og det sultne publikum er på jagt efter noget der er større og vildere end hvad parken kan tilbyde dem. Derfor ser parkens bestyrere og investorer mod muligheden for en genmodificeret skabelse, hvor nutidens teknologi og fortidens arter forenes, og muliggøre tanken om en ny art, hvor kun fantasien sætter grænser. Hverken år, ånd eller artsfælle kan komme imellem Frankensteins monster anno 2015: Indominus Rex!

jurassic-world-super-bowl-trailer-1

Sofa-faktor

’Jurassic World’ genopliver forhistoriens gigantiske skabninger og genskaber samtidig massiv succes ved billetlugerne, men desværre er det ikke alle der er lige begejstrede for det endelige resultat. Personligt var jeg mere end tilfreds med dinosaur destruktion dateret til 2015, men mine forventninger var trods alt lave og jeg følte mig samtidig forberedt på en moderne teknologisk tilgang til tingene. Filmen brølede sig langt over mine forventninger og leverede en underholdende udgave af mine dømmende forhåbninger. Men hvad er det helt præcis som får folk til at ryste på hovedet over ’Jurassic World’? Hvorfor forlod enkelte publikummer biografsalen med en skuffende attitude og en kolossal mængde kritik?

På mange måder er filmens plot parallel med den virkelige verden, hvor publikum ikke længere har samme overraskelsesfaktor til gode, som de havde, da de så dinosaurer for første gang. Det faktum at opleve levende dinosaurer på det store lærred er bare ikke ligeså imponerende og revolutionært, som det var tilfældet med Spielbergs blockbuster fra 1993. Men jeg ser ingen grund til at filmen ikke kan fungere som forhistorisk topunderholdning tilpasset vores tider. Mange publikummer brokkede sig over de manglende animatronics og jeg kan da ikke være mere enig i hvad de siger, men på den anden side så havde jeg ikke forventet andet i år 2015. Den fjerde ’Mad Max’ film udkom samme år som ’Jurassic’ World’ og bragte banebrydende praktiske effekter tilbage på det store lærred, men før dette var der jo stort set ingen der gjorde sig så intensivt i filmmagisk håndværk – specielt ikke animatronics. Det er muligt mine forhåbninger blev knust, men mine forventninger blev derimod mødt og mere til. Ærlig talt, så tog det mig ikke lang tid at acceptere den dino-dominerende mængde af computereffekter, specielt fordi de flere steder var ret så imponerende. ’Jurassic World’ er mere eller mindre Spielbergs oprindelige idé tilpasset moderne tids teknologi og nutidig filmskabelse.

Bevares, Spielberg havde bedre karakterer, lag og dialog i den oprindelige ’Jurassic’-film, som udviklede sig mere merkant over filmens handling, men jeg synes faktisk at instruktør Colin Trevorrow lykkedes i at fange den samme underholdningsværdi og unikke atmosfære som i den første. Selvfølgelig spiller nostalgien ind flere steder i filmen og der bliver bestemt heller ikke lagt låg på dette element, men det fungerer fint og binder samtidig filmene sammen. Mange brokkede sig over ”alle” de referencer til den første film, men ærlig talt så havde folk nok også brokket sig hvis de slet ikke havde nævnt den. Hånden på hjertet, så er jeg personligt glad for at de inkluderede dem i filmen, da det giver den et ekstra skub uden at overtage filmen og min holdning til den. Jeg synes stadig den klarer sig fint som stand-alone film, og som en ultimativ filmoplevelse, der kan tage dig med helt ind i en vaskeægte realisering af en dinosaurpark… Velkommen til Jurassic World!

jurassic world

Extra materiale

Disken er ikke proppet til randen med ekstramateriale, men det er en tilfredsstillende og tilpas mængde, som ikke fylder for meget og formindsker kvaliteten af den egentlige film. Det er veludvalgte deleted scenes, interviews samt små behind the scenes indblik som gemmer sig i bonusmenuen, men jeg havde nu ønsket bare en smule mere. Det er ikke helt den samme oplevelse at gå på jagt i bonussektionen, som det er at give sig i kast med selve filmen. Intet slår følelsen af en rigtig dino-park bragt til live, men det er nu meget sjovt at se hvordan det blev gjort.

’Jurassic World’ er ude nu på DVD, Blu-ray, 3D Blu-ray og on demand