vi anbefaler...

Se ‘The Wire’ på HBO i julen (eller lyt til George Michael på repeat)

Verdens bedste serie ever, er ‘The Wire’.

Hvor skal jeg begynde? Tja.. hvad med nogle citater fra anmeldere af denne serie, som for mig er den bedste ever!

– A TRUE MASTERPIECE EVERYONE SHOULD OWN. YES, REALLY. 

it’s truly brilliant. If you like intelligent television, I envy the enjoyment you will have watching this for the first time.

– Possibly the best thing written for television ever; certainly the best to come out in the last 25 or so years. 

– Hats off to creators David Simon and Ed Burns (a retired BPD detective) for creating one of the most interesting, daring shows in the history of television. 

I Hollywood har man haft tradition for ofte at fortælle historier, ved at bruge de smukkeste mennesker i de bærende roller og de smukkeste lokationer til selv politiserier. ‘The Wire’ er ikke en typisk Hollywood politiserie (næh nej).

Plot: ‘The Wire’er en amerikansk tv-dramaserie der foregår i og omkring den amerikanske by Baltimore i Maryland, hvor serien også er optaget. Serien er skabt og hovedsageligt skrevet af forfatter og tidligere journalist David Simon, og blev oprindeligt sendt på betalingskanalen HBO i USA. ‘The Wire’ havde premiere den 2. juni 2002 og sluttede den 9. marts 2008, efter 60 afsnit fordelt på fem sæsoner.

‘The Wire’ bryder med den klassiske politi-tv-serie og hæver formatet op til noget nyt og større. Den skaber debat, fordi den tør tilbyde nogle nye indgange til det, som mange andre tv-serier også handler om, nemlig kriminalitet. Det vigtigste er, at serien synes at have et budskab om, at det ikke er den enkeltes dårlige, mentale eller etiske værdier, der gør, at de bliver forbrydere, men snarere samfundet, der producerer dem. Seriens fem sæsoner er lavet med hjælp fra politifolk, journalister, kriminologer og andre med viden om dagligdagen i hårde kvarterer med narkohandel i f.eks. byen Baltimore, som The Wire fokuserer på.  Manuskriptet er også skrevet med hjælp fra anerkendte kriminalforfattere, og flere medvirkende i serien har selv været en del af det kriminelle miljø.

Eftermæle:

‘The Wire’ har også påvirket populærkulturen markant. Seriens mange guldkorn i form af replikker er blevet udødeliggjort af fans på nettet.

‘The Wire’ har også produceret nogle super skuespillere, som er gået hen og blevet uundværlige i Hollywood. Du kender dem nok fra film og serier. Disse skuespillere er Idris Elba, Dominic West, Wood Harris, Michael B. Jordan, Michael K. Williams, Aidan Gillen og John Doman. Her kan du se en oversigt over dem alle og se om du ikke genkender dem fra film og serier.

OBS! Det skal lige siges at da serien kørte i TV, var den ikke så populær da sendetidspunktet gjorde det svært for den at opnå gode seertal. Det er takket vær DVD, streaming og socialemedier at ‘The Wire’ har opnået kultstatus de seneste år.

Alle 5 sæsoner af ‘The Wire’ kan ses på HBO Nordic og tro mig!, du bliver afhængig.

The Wire