Vandt den forkerte film?

Nattens Oscarshow var ikke slut i mange minutter, før de sociale medier gik fuldstændig amok. For i følge en del, ja så var det bestemt den forkerte film, som løb med prisen over dem alle… bedste film. Vinderen var ‘Green Book, som er baseret på en virkelig historie, om en afroamerikansk jazzpreformer og en chauffør med italiensk-amerikansk baggrund, som rejser i gennem de mest racistiske stater i start 60’ernes USA. Her ser den snævert synede chauffør med egne øjne, hvordan den sorte del af befolkningen behandles, især hans arbejdsgiver, jazzpianisten.

‘Green Book’ har været udsat for små kontorverser før den overhovedet blev nomineret til filmmediets fornemmelse pris. Nogle af pianistens efterkommer mener, at filmen overdriver venskabet i mellem filmens to karakterer. Dansk-amerikanske Viggo Mortensen, som heller ikke denne gang vandt en statuette selv, kom ud i en uheldig situation, hvor han under en post-screening (fremvisning af filmen) diskussion, kom til at sige N-ordet i dens fulde form, i et forsøg om at fortælle kontrasten mellem fortiden og nutiden. Han undskyldte senere mange gange, men det satte både ridser i lakken hos ham, såvel filmen. Dernæst, så beskyldes filmen også for ”whitewashing” og for at tegne Mortensens karakter som en alt for positiv hvid mand, der som en anden ”hvid ridder”, er den som kommer en forsvarsløs sort mand til undsætning.

Og af den fløj som ikke kun har været ekstrem kritisk overfor filmen, men som også mener at den ikke burde vinde eller sågar været nomineret, ja der er især Twitter kogt over med kommentarer fra både almindelige mennesker, filmkritikere og berømtheder.

Denne aften var bød ellers på et show, hvor mange med afroamerikanske baggrund fik priser, samt at den populære Marvelfilm, ’Black Panther’, også fik høstet et hæderligt antal af Oscars. Der var masser af politiske taler, som i den grad var en strakt lange finger til den amerikanske præsident. Og så lykkedes det endeligt for Spike Lee at vinde en statuette, hvilket han fik for bedste adapterede manuskript. Lee indtog scenen med ordene, ”Dont turn this motherfucking thing off”, hvilket var mikrofonen han refererede til. Og det lykkedes ham at læse en to siders lang tale op, som klart var passioneret og race-politisk.

Oscarshowet er gået hen og blevet mere politisk, og der går vel ikke et år, hvor en eller flere af kandidater til den eftertragtede pris, ikke har en eller anden form for kontrovers bag sig. ‘La La Land’ blev beskyldt for at udøve ”mansplaining”, hvilket er når mænd uopfordret forklarer eller korrigerer kvinder på en patroniserende og nedladende måde, som Ryan Goslings karakter skulle være skyldig i. Mens sidste års Oscar-hit, ’Three Billboards Outside Ebbing Missouri’, også kom under skovlet med påstande om, at den var racistisk og kvindehadende. Mange af de vrede stemmer over Oscaraftens resultat, ja de kalder ’Green Book’ den værste bedste film vinder i 10 til 20 år. Og det må du kære læser selv vurderer, men ifølge denne skribent, så er kan den nykårene vinder umuligt slå vinderne af bedste film fra 2005 og 1999, som chokerende nok var ’Crash’ og ’Shakespear In Love’, der helt ærligt ikke havde fortjent den helt store pris.

Hvad synes du og dette års Oscar-vindere? Skriv endelig nede i vores kommentarfelt!

Copyright: Academy of Motion Picture Arts and Sciences / ABC Television