Er tiden løbet fra Tim Burton?

Jeg er stor fan af Tim Burton. Men selvom han er en legendarisk instruktør, der er kendt af mange og som har mange film på sit CV, mener mange at han på det sidste er faldet lidt af på den og er kommet med mange middelmådige eller direkte dårlige film. Jeg vil prøve at gå gennem hans film igennem årene og give min mening om hvad der er gået galt (Og måske prøve at forsvare ham lidt).

Lad os tage pulsen på Tim Burton.

80’erne og 90’erne

Lad os skrue tiden tilbage til hans tidlige år i filmbranchen. I 1985 udgav han sin første fuld længde spillefilm. Pee-Wee’s Big Adventure. En film der ikke er meget kendt og den bliver ikke omtalt meget. Jeg har aldrig set andet ‘Pee-Wee’ og synes egentlig karakteren er meget anstrengende, men det kan man vel dårligt nok give Tim Burton skylden for, når han ikke har opfundet karakteren.

Efter Pee-Wee kom Burton med en af sine største film. Beetlejuice. Micheal Keaton som den gale spasmager og vi så for første gang en del af Burton’s underlige gotiske univers. Den dag i dag kan der efter min mening stadig ikke sættes en finger på denne film.

Burton havde nu sat sig fast i filmverden og begyndt at blive en kendt instruktør. Den efterfølgende tid er da også der hvor han udgav mange af sine bedste film; Batman, Edward Scissorhands, Batman Returns, hans første bio-pic Ed Wood og den mørke gyser-krimi Sleepy Hollow (Ikke Netflix-serien). Mars Attacks! kom også ud i denne tid, og selvom det er en af hans mindre kendte film og er blandt dem med lavere rating synes jeg nu engang stadig den er fantastisk, og selvom effekterne er outdated holder den stadig i dag.tb2

Vi er nu kommet gennem cirka halvdelen af Tim Burtons filmkarriere, så lad os lige holde en midtvejs konklusion. På dette tidspunkt har Tim Burton lavet 8 spillefilm. Disse er generelt (I større eller mindre grad) betegnet som klassikere eller gode. De ligger alle på 7 eller over på IMDb, undtagen Mars Attacks! Men har du set denne film er det måske også klart da det er en meget speciel film, og der er da også delte meninger om den er god eller ej. Jeg synes nu den rammer plet! Men selv med den ene film bliver Tim Burton på dette tidspunkt stadig betegnet som en god og anerkendt instruktør, så det er altså ikke gået galt endnu. Så lad os i stedet kigge nærmere på den næste række af hans film.

00’erne og 10’erne

2001: Planet of the Apes. En re-imagination (Tim Burtons egen beskrivelse) af klassikeren fra 1968. Dette er tidspunktet hvor mange mener at den kære Tim Burton begynder at miste grebet. Og jeg vil da også indrømme at dette ikke ligefrem er en af hans bedste film. Mark Walhberg, der spillede hovedrollen i filmen, gav produktionsselskabet skylden for at filmen ikke blev god. I følge ham og andre var hele produktionen forhastet og med 8 måneder fra de begyndte at filme til filmen havde premiere kan jeg kun være enig. I Mark Wahlbergs egne ord: “You have got to let Tim do his thing”. Tim Burton var da også ude og sige at han hellere ville hoppe ud af et vindue end at lave en efterfølger.

Men lad os komme videre fra planeten fyldt med aber. Den næste film Tim Burton lavede var drømme-filmen Big Fish. Igen en film der er vidt betegnet som god, og den fik også gode anmeldelser da den kom ud. Denne gang var vi ikke i Tim Burtons mørke univers, men i stedet i en stor farvestrålende fortælling. Lidt mærkelig var den dog stadig.

Det er nu vi kommer ind omkring de film der skader Tim Burtons ry, og for at denne artikel ikke blive en roman (Kunne tale  om Tim Burton og hans film i al evighed) vil jeg i stedet slå det lidt sammen i gode og dårlige:

Corpse Bride, Sweeney Todd, Big Eyes. Hvis du skulle være i tvivl er det disse jeg vil kalde Tim Burtons gode film fra den tid vi taler om. Sweeney Todd er nok min all-time yndlingsfilm. Kan den i hvert fald uden ad. Corpse Bride er Tim Burtons første stop-motion film (Nej, han har ikke instrueret Nightmare Before Christmas). Begge film er indbegrebet af Tim Burton. Mørk, gotisk, underlig, sjov og selvfølgelig fantastisk. No more comments on that. Big Eyes er hans nyeste film. Igen er han gået væk fra det meget underlige og mørke og har i stedet lavet sin anden bio-pic. Denne gang om maleren Margareth Keane. Det er ikke hans mest kendte film, men god er den dog stadig.

Nu kommer vi så til den kedelige del. Filmene der er betegnet som dårlige.

tb3

Losing grip..?

Charlie and the Chocolate Factory, Alice in Wonderland, Dark Shadows og Frankenweenie. En fra 2005 og de andre 3 kom lige i træk fra 2010 til 2012. Lad os starte med at kigge på Charlie og Alice. Disse har to ting tilfælles. Begge er genfortællinger/fortsættelser af klassikere fra folks barndom og så er de begge lavet med en ORDENTLIG omgang green screen. Og det er nok her hvor Tim Burton har det hårdest. Enten bruger han ikke rigtig noget eller også er det hele hans univers der bliver bygget op af det. Og det er nok ikke den bedste ide for ham. Han kan skabe virkelig flotte universer, men det bliver simpelthen for meget når det kommer til Charlie og Alice og man kan næsten blive syg af at kigge på det. Derudover er der en andet ting. De er begge lavet som store blockbusters, og jeg tror ikke det er her Burtons stærke sidde ligger. Han skal lave sit 100% eget og selv opbygge det hele, uden at der kommer produktionsselskaber ind og retter på ham. Selvom hans Batman film nok egentlig betegnes som blockbusters fik han dog lov til at lave sin egen verden, som i forvejen var meget gotisk og derudover var CGI ikke lige så brugt på tidspunktet hvor han lavede dem.

Og lad os så komme over til hans sidste 2 film. Ærlig talt kan jeg ikke se hvorfor folk ikke har været gladere for Frankenweenie. Det er en flot film, med en sød og rørende historie og den har Tim Burton skrevet overalt på den. Men måske er det det der er problemet. På dette tidspunkt er det 5 år siden Tim Burton virkelig har lavet en film hvor hans univers skinner igennem (Sweeney Tood). Så måske er problemet at hans stil simpelthen ligger for meget begravet i folks bevidsthed, og den så simpelthen er for underlig. Jeg er i hvert fald glad for filmen.

Som den sidste har vi Dark Shadows. En remake af en soap-opera af samme navn. Igen en film der har været under meget kritik og igen har jeg svært ved at se hvorfor. Nej, den er da ikke på højde med Edward Scissorhands og Sweeney Todd, men den er visuelt virkelig flot og har en masse gode skuespillere med, som spiller rigtig godt. Problemet med filmen tror jeg er, at det er en remake. Folk forventer (Af gode grunde) at den ligner og lever op til den originale, hvilket er virkelig ærgerligt for den. Jeg gik ind og så den uden at vide noget om at det var en remake eller noget som helst og for hver gang jeg ser den bliver jeg gladere for den.

tb4

Konklusion

Det er vidst ingen hemmelighed at jeg er ret glad for Tim Burton og hans universer, og som stor fan har jeg et forsvar til de fleste af hans “fejltagelser”. Men jeg kan dog også godt se at manden både har lavet gode og mindre gode film. 80’erne og 90’erne var klart hans storhedstid og der han kom med flest af sine store og kendte film. Men jeg synes dog ikke tiden er løbet fra ham. Han kaster sig ud i mange store udfordringer med remakes og re-imaginations af mange store historier som mange holder kært. Jeg tror hans største modstander er green screen, og egentlig skal han holde sig fra de store produktioner hvor de er nødvendige. Han laver sit bedste arbejde når han kan få lov til at bruge den tid han har brug for uden at blive presset af Hollywood, og kan dykke ned i og opbygge sit eget univers. Nu er han i hvert fald kommet med Big Eyes, og jeg har høje forventninger til Miss Peregrine’s Home for Peculiar Children, der får premiere d. 29. september.

Hvad synes du? Er tiden løbet fra den gode Burton eller tror du, ligesom mig stadig på ham?

  1. Interessant indlæg!!
    Synes også jeg længe har været forvirret over den Tim Burton, jeg havde et bestemt billede af, pludselig ikke levede op til det længere.
    Jeg håber virkelig han snart kommer med endnu en lille skør perle.

  2. Tiden har været løbet fra Burton længe. Personligt har jeg altid syntes at han var mere “style over substans”, men han skabte nogle interessante universer, og havde en let genkendelig stil.

    For mig har han tre gode film (af dem jeg har set); Big Fish er en yndig, lille film og nok også Burton’s mindsy “Burton-agtige” projekt. Sleepy Hollow var en flot hyldest til hammer horror genren, og Sweeney Todd husker jeg også som ret fin (det er dog en del år siden jeg sidst så den).

    Han har derimod også en del stinkere… Charlie & The Chocolate Factory missede total originalen’s charme og atmosfære, Planet of The Apes var visuelt smuk med helt fantastiske make-up effekter, men en roddet og kedelig omgang action, og Alice in Wonderland missede HELE konceptet fra det originale eventyr. Forfærdelig rodebunke af dårlige effekter, og middelmådige præsentationer.

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.