Denis Villeneuve, manden bag det dystre drama 'Prisoners', giver os ..." /> Filmanmeldelse: Enemy - Filmpuls

drama

Skrevet den 4 april, 2014 | af Simon Strand

0

Filmanmeldelse: Enemy

Denis Villeneuve, manden bag det dystre drama ‘Prisoners’, giver os det hjernevridende værk ‘Enemy’, som nok skal få nogle til at kløjes i kamille teen.

Tilbage i december kunne vi alle nyde det urovækkende og dystre drama ‘Prisoners’, med en solid Hugh Jackman, vinterkolde stemning og en excentrisk og stålsat detektiv i skikkelse af Jake Gyllenhaal. Villeneuve er åbenbart blevet slyngveninde med Gyllenhaal, så han har valgt at bruge ham igen, ikke bare i én rolle, men to i hans nye film, ‘Enemy’. Men hvad sker der egentlig i ‘Enemy’? Hvad går det hele ud på? Er der overhoved en mening bag filmen eller er det bare prætentiøs pladder, som Villeneuve vil irritere vores hjerner med? Læs videre og få en vurdering.

Historie

Adam Bell (Jake Gyllenhaal) er en lavmælt, genert og halv depressiv universitets historielærer. Hans liv går ikke med meget andet end at undervise, rette opgaver, gå rundt og se trist ud og få lidt på den dumme med hans blonde veninde.
Da hans kollega anbefaler ham at se en film, går Adam modvilligt med på idéen og finder den hos den nærmeste videoudlejer. Adam opdager dog til sin store forbløffelse, at en af de mindre karakterer i filmen ligner ham fuldstændig på en prik. Det vender op og ned på Adams hverdag, og han bliver besat af at skulle finde denne skuespiller, der er en kopi af sig selv. For hvem er han? Hvor kommer han fra? Og hvad i al verden foregår der egentlig?

Enemy, læs anmeldelse

‘Enemy’ er en af de slags film der ønsker at vride din hjerne, få dig til at stille spørgsmål og efterlader dig enten snotforvirret eller underholdt over de pus den spiller dig.
Filmen efterlader ingen svar, men massere af spørgsmål og gåder, som du selv må pusle med. Den er mat, dyster og hvis du lider af araknofobi, ville det være en god idé at konsultere din læge eller psykolog, inden du sætter dig til rette i mørket… så er det sagt.

‘Enemy’ vil sikkert interessere mange, men er langt fra for alle. Kan du li film, der udfordrer dine analyserende evner og sidder fast i dine tanker længe efter teksterne ruller, så er den lige noget for dig.

Skuespil

Jake Gyllenhaal leverer 2 x solide præstationer som Adam og Anthony. Man fornemmer tydeligt de to karakterers forskelligheder – Adam er stilfærdig, nervøs og indadvendt, Anthony er dominerende og fremme i skoene. Jake Gyllenhaals skuespil overfor… sig selv, fungerer fremragende og der skabes solid spænding når de to karakterer endelig mødes.

Enemy, læs anmeldelse

Visuelt

Som sagt er ‘Enemy’ en dyster film. Der optræder et mat sepia look flere gange i filmen, hvilket underbygge den mystiske stemning, der skabes omkring hele situationen. Filmen er optaget i Toronto, Canada, og Villeneuve og hans cinematograf, Nicolas Bolduc, har indkapslet den hverdagsagtige stemning i storbyen, samt fængslende billeder af Torontos skyskrabere.

Musik og lydbillede

Ligesom med ‘Prisoners’ er der et gennemgående soundtrack, der optræder flere gange i ‘Enemy’, og som sammenspiller godt med filmens cinematografi, om at skabe den mystiske stemning, som situationen giver anledningen til.

Enemy, læs anmeldelse

Filmanmeldelse: Enemy Simon Strand
Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede

Kort fortalt: 'Enemy' er en pudsig film, der ønsker at underholde sit publikum med gåder og spørgsmål, som måske ikke alle kan finde svarende på.

4.3


User Rating: 6.7 (1 vurderinger)

Tags: , , , ,


Om skribenten

tidligere elev fra European Film College med en bred smag for film og 'Independence Day' som absolut guilty pleasure.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑