I marts måned var der premiere på kampen mellem Batman og Superman ..." /> Redaktionen tager pulsen på: Marvel eller DC? - Filmpuls

pulsen

Skrevet den 27 april, 2016 | af Line F. Svare

0

Redaktionen tager pulsen på: Marvel eller DC?

I marts måned var der premiere på kampen mellem Batman og Superman i DCs ‘Batman v Superman: Dawn of Justice’, og i morgen er der premiere på Marvels ‘Captain America: Civil War’, hvor det er Iron Man og Captain Americas tur til at gå i totterne på hinanden.
I den sammenhæng har vi her på Filmpuls valgt at sætte en kamp op mellem de to tegneserie-giganter: DC og Marvel.
Samtidig præsenterer vi også Filmpuls’ helt nyt koncept: Redaktionen tager pulsen på. Her taget vi et spændende film-emne op på redaktionen, og skaber et diskussions/samtale-rum, hvor vi filmpulsere først kommer med vores holdinger, diskuterer emnet – og så kan du som læser efterfølgende deltage i debatten! Cool ikke?
Lad os gå i gang med første udgave af Redaktionen tager pulsen på…

marvel vs DC

Introduktion

Der er vidst ikke nogen tvivl om hvem der er de to største comic book firmaer på marked: DC og Marvel. DC har store navne som Superman og Batman, hvor Marvels modsvar er Spider-Man, Iron Man, Captain America og Hulk. Det er vidst ikke nogen tvivl om at DC i tegneserie-bogsformatet er den største spiller, med superhelte som man godt kan tillade sig at påstå at alle fra ung til gammel kender til.

Vender vi så blikket mod filmmediet er det måske, måske ikke, en anden historie.
Marvel er på det seneste blevet en ren filmmaskine, som sprøjter alle former for superhelte-film ud til det begejstrede publikum. Det hele startede med den første Iron Man film og det tog rigtig fat da ’Avengers’ dukkede op, hvor alle vores yndlings Marvel-helte skulle samarbejdede. Det er blevet til hele 12 film i Marvels Cinematic Universe, og der er i øjeblikket 14 planlagte. Og her tæller ikke en gang de mange Spider-Man og X-Men film, da de ikke er Marvel produceret film.
Ser vi så på DC, så er det især Christopher Nolans Batman-trilogi som har haft stort popularitet, også ’Watchmen’ er en stor fan-favorit. DC er kommet lidt sent i gang med deres sammenhængende univers, men kom i 2013 i gang med en ny solo Superman-film. I år kom så Superman vs. Batman-filmen og en kommende Justice League er på vej som modstykke til ’Avengers’.

Så spørgsmålet er når vi kommer til filmmediet og filmatiseringer af tegneseriernes universer og store karakterer, hvem der så fører ræset? Hvem gør det bedst?
Disse spørgsmål har vi på Filmpuls taget op til diskussion.

marvel vs dc

Debat

Hvis vi starter med DC, så er de fleste filmpulsere enige om, at de klart har de fedeste superhelte, og superhelteunivers – men filmisk er der lidt uenighed om hvor stærke de er.
DC lejrens bedste kort på hånden og stærkeste argument for hvorfor DC filmisk er bedst, er klart Nolans Batman trilogi – film alle på redaktionen er stærkt glade for.
Michella er en af DC-fortalerne og hun siger bl.a.: ”DC all the way. Både film-mæssigt, og grundmateriale-mæssigt. (…) Efter min mening så slår film som Nolan’s The Dark Knight-trilogi og Snyder’s Watchmen ALT som Marvel har lavet med flere længder.”

Tilgengæld har DC en stor svaghed i deres seneste to film: Man of Steel og Superman vs Batman, samt deres forsøg på at lave et extended universe. Her er størstedelen af redaktionen enige om, at DC har en stor udfordring.Marvel vs DC
David: Jeg siger at der ingen kamp er endnu. Marvel behøver ikke engang rejse sig fra sofaen. Jeg håber der bliver noget mere seriøs konkurrence, og at DC kan få noget mere substantielt igang end et “vi er ikke marvel” mission statement, opfulgt af et forsøg på at gøre det Marvel brugte 10 år (og en håndfuld film) på, i løbet af en enkelt film. Og fejler.
Karen: DC’s forsøg med Justice League føles mere som om det er blevet sammensat af de samme jakkesæt i Hollywood, der mener, at man skal malke alt.”

Modsat de fleste andre, er Jeppe dog meget positiv overfor DCs seneste forsøg på en Superman:
“Jeg vil gerne give min støtte til Superman, specielt Snyders Superman! Alle siger, at Superman er kedelig, fordi at han er uovervindelig og udødelig. Øhh… hvad med Hulk, og Wolverine… kan hor dø? Og er Cap A også lige pludselig blevet usårlig, da han kan tage imod slag af Iron Man? Tilbage til Superman – jeg synes netop at Snyder & co. har fået gjort Superman interessant og dødelig… han er ikke bare mr. nice guy og happy, som kan og vil redde alle på én gang… Man fornemmer ikke at Superman kan klare alt i både MoS og BvS… tværtimod.”

Hvis vi så vender blikket mod Marvel, så er der ikke tvivl om, at DCs svaghed er Marvels styrke. De gør det godt med deres sammenhængende univers, noget der klart er deres stærkeste kort på hånden:

marvel vs dcAnders: “Marvel tog sig tid og lavede film der faldt lidt uden for universet og deres intentioner (e.g. Hulk fra 2003). De prøvede at finde frem til den perfekte opskrift. Allerede i 2008 begyndte de at lave enkeltstående film om enkeltstående karakterer som tilmed fik efterfølgere senere hen i phase 2. De tog sig tid og planlagde tingene, modsat DC, som vælger først rigtig at begynde med deres cinematiske univers nu, med BvS. Også den hidtil dummeste måde jeg har set, mht. at mase karakterer ind i en film på…”

Marvel får dog også sat skiltet ”Pop-corn-film” på sig, noget som både kan være dårligt og godt. Jeppe mener at de: ”…leverer sjove karakterer med gode jokes og punchlines, masser af flot action… og den typiske overfladiske good vs bad storyline, uden at man graver dybere i karaktererne eller reflekterer over handlingerne og konsekvenserne: Jeg føler, at det mere er en pengemaskine fremfor at fortælle nye interessante historier, trods de introducerer så mange nye karakterer. Marvel er samme vin på ny flaske – sorry to say so.”

dc vs marvel

Og Nikolaj mener at filmene er alt for ensformige: “Mit problem med dem er at alle deres film er så ens. Jeg kan dårligt nok huske dem fra hinanden. Om det er Cap America filmene, Iron Man eller Avengers. Det hele smelter egentlig bare sammen i mit hoved. Forstå mig ret. Jeg ser dem, og det kan da også være gode pop-corn film, men de er ikke mindeværdige og de bringer intet nyt på bordet.”

Karen er dog glad for pop-corn-filmene og deres humor: ” For mig rammer Marvel mit funny bone. Jeg ELSKER netop den popsmarte og sarkastiske humor hvorimod DC kun fik mig til overbærende at trække på smilebåndet med kommentaren om kapper i deres seneste forsøg på at indhente Marvel….you’re trying too hard, DC.”
Hun nævner også Guardians of the Galaxy som tegn på Marvels styrke:
“Når Marvel kan tage en ret ukendt tegneserie om bl.a. en talende vaskebjørn og et træ, der kun kan sige ét ord i forskellige intonationer – og stadig gøre det til en stor succes, så er der ikke meget mere at sige om the Almighty Marvel og deres evne til at fortælle gode historier med deres kæmpekatalog af superhelte!”

Dc vs marvel

Hvem vinder så løbet? Det er svært at sige, men ser vi på film fra de seneste år, så er redaktionen generelt enige om at Marvel gør det bedst. Da jeg spurgte om DC kunne indhente Marvel, var svarene bl.a:

Michella: Så skal de VIRKELIG stramme op – og holde op med at konkurrere om publikum med Marvel og bare fuldstændig køre DC stilen ud 100% og ikke være bange for nytænkning.
David: Så længe Zack Snyder er deres Joss Whedon, så længe tror jeg det bliver mere fra samme skuffe.
Kofi: Når det kommer til de her såkaldte cinematic universe halløjsaer, så er det bye bye DC. ‪#Aint‬‬‬‬‬ ‪#got‬‬‬‬‬ ‪#shit‬‬‬‬‬ ‪#on‬‬‬‬‬ ‪#marvel‬‬‬‬‬

Nu er det din tur

Hvad tænker du? Deltag i diskussionen i kommentarerne nedenunder. Er du enig med en af os, eller føler du vi er helt ved siden af? Kom med din holdning til debatten om Marvel vs DC.

Tags: , , , , ,


Om skribenten

Specielt glad for fantasy universer og visuelt flotte film. Forventer at en film har et dragende plot eller karakterer som gør mig nysgerrig. Har en hel speciel og uforpligtende kærlighed til Baz Luhrmann, selv når han laver dårlige film.Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.

Tilbage til toppen ↑