Paramount Pictures

Filmanmeldelse: Top Gun 2

Kan streames på SkyShowtime fra 22. december

Nu kan du se den længe ventede fortsættelse af Tom Cruises gennembrudsrolle hjemme i stuen. Det er 36 år siden at den oprindelige ‘Top Gun’ havde premiere. Man fristes til at sige, at den har været hele ventetiden værd.

Hvad handler den om?

Tom Cruise er tilbage som piloten Maverik. Han arbejder som testpilot på nye jetfly. Tiden er dog ved at løbe fra ham, da man i fremtiden vil erstatte piloter med droner.

Selv om Maverick er en gammeldags pilot, er der alligevel brug for hans ekspertise. Han forflyttes derfor tilbage til den amerikanske flådes flyveakademi, hvor han skal træne en gruppe af elitepiloter til en meget farlig mission.

Det viser sig, at sønnen til Goose er en af piloterne, som skal trænes. Dette komplicerer tingene en hel del. Goose var som bekendt Maveriks gamle makker, som på tragisk vis døde i den første film. Maverick er stadigvæk påvirket af Gooses død, og sønnen er påvirket af en opvækst uden en far.

Det store dilemma er, om Maverick kan leve med at sende sønnen ud på highway to the danger zone?

Kan jeg anbefalde den?

Allerede under indledningen får man gåsehud, når det ikoniske filmtema kommer ud af skærmen. Her får man fornemmelsen af, at noget specielt er i vente….og man bliver ikke skuffet.

Tom Cruise giver den på alle tangenter. Han er både romantisk, sjov, alvorlig og rørende i en og samme rolle.

Det romantiske kommer til udtryk ved at Maverick er lun på Jennifer Connellys alenemor Penny, hvilket byder på flere sjove scener.

Det rørende kommer til udtryk i sammenspillet med Val Kilmer. Han spiller Mavericks gamle rival, Iceman. Deres forhold har siden begivenhederne i den første film udviklet sig til et form for venskab.

I virkelighedens verden har Val Kilmer mistede sin stemme som følge af et kræftforløb. Dette har man på elegantvis fået skrevet ind i historien. Selv om Val Kilmer ingen stemme har, får han vredet et nærvær og en intensitet ud af sin præstation. Scenerne mellem Ham og Cruise slår virkelig gnister og er oprigtigt rørende.

Det alvorlige kommer til udtryk i forholdet til Gooses søn, Roster. Der er i den grad kurrer på tråden, da Maverik har afvist Roosters ansøgning til flåden netop for at beskytte ham. Dette giver anledning til flere intense scener. Da de begge har the need for speed, viser det sig, at den bedste form for terapi er at prøve hinandens grænser af, når der skal flyves med jetfly. Måske dette kan overføres til psykiatrien?

Her når vi så til den helt store trumf ved filmen. NØJ hvor er flyvescenerne fede. Man sidder ude på kanten af sædet og nærmest gisper efter vejret. Store dele af flyscenerne er optaget i luften og den realisme gør en kæmpe forskel. Det giver en helt anden intensitet, end hvad vi efterhånden er vant til, i en tid hvor superheltefilm med halv sløje computereffekter dominerer.

Den afsluttende mission er så hæsblæsende en oplevelse, at det giver et sug i mellemgulvet. Man er hensat til samme tilstand, som når man så ‘Rambo’-film som 10 årig,…og det er godt nok sjældent, at en film kan gøre det.

‘Top Gun 2’ er storslået underholdning. Den bygger elegant videre på den første film, samtidigt med at den er helt sin egen. Filmen har den perfekte dosis af nostalgi, der gør, at de mange fans af den første film kan fange referencerne. Man kan dog også sagtens nyde filmen uden at have et nostalgisk forhold til originalen. Uanset hvordan man vender og drejer det, så er det bare en forrygende film med helt unikke og hæsblæsende scener, der vil bjergtage flere generationer. Den verdensomspændende succes er fuldt ud fortjent.

Man tør næsten ikke sige det, men ‘Top Gun 2’ overgår originalen på NÆSTEN alle områder.

Tony Scott som instruerede originalen, ville have været stolt. Filmen er i øvrigt produceret af Jerry Brukheimer, som i 80-og 90erne var for actionfilm, hvad Stryhns er for leverpostej. Han formår her at leve op til fortidens højder. Jeg håber, at han kan gentage succesen med ‘Frækkere end politiet tillader IV’, der kommer på Netflix næste år.

Har jeg slet ikke noget dårligt at sige?

Som allerede nævnt giver Tom Cruise den på alle tangenter. Det gør så, at der ikke er plads til mange andre. Derved bliver det anstrengte forhold til Gooses søn lidt ensidigt fortalt, da man stort kun ser problematikken fra Maveriks side. Desuden kunne flere af piloterne fra gruppen godt have brugt lidt mere karakterudvikling. Bevares der er mindeværdige øjeblikke, men det kunne godt have været lidt mere.

Det er dog et mindre problem, fordi Cruise er altså i topform og lyser hele skærmen op med sit karisma. Man kan virkelig mærke, at han er glad for at være tilbage i sin glansrolle.

Jeg savner desuden den power ballade, der får os hensat i tilstand af forelskelse, når rulleteksterne kører over skærmen. Lady Gagas sang når altså ikke Berlins ‘Take my breath away’ til sokkeholderne.

Kort fortalt
Tom Cruise er tilbage med et brag i ‘Top Gun 2’. Han giver den på alle tangenter i en rolle, som han tydeligvis nyder at være tilbage i. Han er både alvorlig, sjov, romantisk og rørende. Især samspillet med Val Kilmer slår gnister. Man kunne godt have givet lidt mere plads til nogle af de andre karakterer, men det tænker man ikke nærmere over, da man virkelig kan mærke Cruises passion. Flyve scenerne er fuldstændig fantastiske og man føler virkelig the need for speed når man ser den. Den bedste blockbuster i MANGE år.
Alt ialt
LÆSERNES BEDØMMELSE13 stemmer
5.5