Denne dag i filmhistorien: 8. december

Den 8. december har været en dag med mange finurlige begivenheder, her beskrives nogle af dem.

På denne dag i 2006 havde Lars Von Triers film ‘ Direktøren for det hele’ premiere. Trier eksperimenterede med teknikken i denne film da han benyttede sig af det såkaldte ”Automavision”. ”Automavision” indebærer at en computer regner ud, hvornår kameraet skal optage, så computeren styrer, hvad der kommer med i filmen. Maskinen styrede hvordan produktet skulle se ud, og ikke et menneske. Filmen havde blandt andet Iben Hjejle, Casper Christensen og Peter Gantzler på rollelisten. Filmen kan blandt andet ses på viaplay.dk

D. 8. december var også dagen hvor den originale musik fra Olsen Banden udkom for første gang. Dette skete i 2016 hvor båndene fra de første syv film pludselig dukkede op. Dette overraskede komponisten selv Bent Fabricius-Bjerre og Nordisk Film, der troede at båndene var gået tabt for altid.  Musikken udkom i et bokssæt med tredobbelt CD, hvor lytteren kan høre det 3 timer lange soundtrack.

Hvis vi skal kigge ud over landets grænser, så havde filmen ‘ The Deer Hunter’ premiere i Los Angeles i 1978. De mest famøse skuespillere på rollelisten er Robert De Niro, Meryl Streep & Christopher Walken. Filmen er instrueret af Michael Cimino og vandt 5 Oscar-statuetter i 1979.

En af de mest berømte film instruktører fra den tidlige filmhistorie, Georges Méliès, blev født d. 8 december 1861. Den franske instruktør var en af de første til at lave fortællende film. Af mange filmelskere regnes Méliès som grundlæggeren af science fiction-filmgenren. Han er mest kendt for sin film ‘Le voyage dans la lune’ (1902, ‘Rejsen til Månen’)

Kilder: filmporten.dk, presseudsendelser.dk, onthisday.com, IMDB