Filmpuls logo
Filmpuls logo

Danske filmpriser – Robert & Bodil

Det er sæson for prisuddelinger, hvor vi i Danmark har Robert og Bodil filmpriserne. Er du enig med nomineringerne og priserne?

Lad os tage et kig på den danske filmscene og hvilke film og skuespillere, der er i prisuddelernes søgelys. 2013 har bestemt været et godt filmår for danske film, både internationalt og nationalt. Danske film er et hit herhjemme, hvilket billetsalget i de danske biografer også indikerer med intet mindre end fire danske film i top 5 for mest sete biograffilm i 2013:

  1. Kvinden i Buret – 721.013 billetter
  2. Jagten – 673.022 billetter
  3. Hobbitten: Dragen Smaugs Ødemark 3D – 465.726 billetter
  4. Min søsters børn i Afrika – 414.662 billetter
  5. Alle for to – 392.118 billetter

Men hvilke danske film har fanget interessen hos prisuddelerne af Robert og Bodil?

I weekenden blev Robert priserne uddelt, som er den danske filmbranches egne priser. Den er lidt tilsvarende Oscar priserne i USA, selvfølgelig bare i en meget meget meget mindre skala. Men om ikke andet, så er det kollegaerne med forskellige faglige discipliner der udvælger hvem, der skal vinde en Robert i forskellige kategorier.

I den kommende weekend skal der uddeles Bodilpriser, som er filmkritikernes pris. Bodilprisen er faktisk Danmarks ældste filmpris, som første gang blev uddelt i 1948; Robertprisen blev først indført i 1984. Det skal dog understreges, at filmpuls ikke har haft indflydelse i årets udvælgelse af Bodilpriserne.

Lad os prøve at tage et kig på både Robert og Bodil, og se hvor de er enige, og om der er noget, der falder os i øjnene.  Det skal påpeges at ‘Nymphomaniac’ først er i spil til næste Robertuddeling i 2015.

Årets danske film

Robetprisen: Jagten, Kvinden i Buret, Nordvest, Sorg og Glæde, Spies og Glistrup

Bodilnomineringer: Jagten, Kvinden i Buret, Nordvest, Sorg og Glæde, Nymphomaniac.

Her er begge meget enige, hvor den eneste forskel på Robert og Bodil er ‘Nymphomaniac’ og ‘Spies & Glistrup’. Jeg er helt enig med filmbranchens valg af bedste danske film; det kan kun være ‘Jagten’, som jeg også håber vinder Bodilprisen!

Er der en film, du savner i nomineringerne, som du mener er blevet forbigået?

Årets mandlige hovedrolle

Roberprisen: Mads Mikkelsen (Jagten), Gustav Dyekjær Giese (Nordvest), Jakob Cedergren (Sorg og Glæde), Nikolaj Lie Kaas (Kvinden i Buret), Pilou Asbæk (Spies & Glistrup).

Bodilnomineringer: Mad Mikkelsen (Jagten), Gustav Dyekjær Giese (Nordvest), Jakob Cedergren (Sorg og Glæde), Nicolas Bro (Spies & Glistrup), Stellan Skarsgård (Nymphomaniac)

Mads Mikkelsen må være en klar favorit! Det kan du vel også kun give mig ret i?

Juryen fra Robert og Bodil er åbenbart uenig om Pilou Asbæk eller Nicholas Bro er hovedroller i ‘Spies & Glistrup’. Mit spørgsmål er bare, hvorfor de ikke begge bare betragtes som hovedroller?

Årets kvindelige hovedrolle

Roberprisen: Helle Fagralid (Sorg og Glæde), Kristin Scott Thomas (Only God Forgives), Lene Maria Christensen (Nordvest), Sofie Gråbøl (Lossens time), Sonja Richter (Kvinden i Buret)

Bodilnomineringer: Helle Fagralid (Sorg og Glæde), Sofie Gråbøl (Lossens time), Charlotte Gainsbourg (Nymphomaniac), Stacy Martin (Nymphomaniac)

Jeg må indrømme, at jeg er meget forundret over, at Bodil juryen slet ikke kan se gode nok præstationer blandt de kvindelige skuespillere til at have fem nomineringer, som faktisk er normén?! Lidt respektløst…

Årets mandlige birolle

Roberprisen: Nicolas Bro (Spies & Glistrup), Fares Fares (Kvinden i Buret), Nicolas Bro (Sorg og Glæde), Oscar Dyekjær Giese (Nordvest), Thomas Bo Larsen (Jagten).

Bodilnomineringer: Roland Møller (Nordvest), Lars Ranthe (Jagten), Thomas Bo Larsen (Jagten), Jamie Bell (Nymphomaniac), Fares Fares (Kvinden i Buret).

Hmm, er der ikke et lille dilemma omkring, at Nicolas Bro er nomineret to gange i samme kategori i Robertprisen for årets mandlige birolle? Det er selvfølgelig svært at udelukke stærke præstationer (selvom det er samme person i flere film), men samtidig burde man så ikke vælge den bedste præstation af de to; og så give plads til endnu en skuespiller. Er det et udtryk for, at der er en fast kerne af skuespillere, hvor det er umådeligt svært for nye “talenter” at få chancen til at bryde igennem?

Årets kvindelige birolle

Roberprisen: Susse Wold (Jagten), Anne Louise Hassing (Jagten), Ida Dwinger (Sorg og Glæde), Signe Egholm Olsen (Lossens time), Trine Pallesen (Spies & Glistrup).

Bodilnomineringer: Susse Wold (Jagten), Anne Louise Hassing (Jagten), Kristen Scott Thomas (Only Gods Forgive), Sonja Richter (Kvinden i Buret), Uma Thurman (Nymphomaniac).

Jeg forstår ikke helt, at Bodiljuryen har anser Kristen Scott Thomas som den kvindelige birolle i ‘Only God Forgives’? Burde hun ikke have været i nomineringen til bedste kvindelige skuespiller, specielt hvor de åbenbart kun har fire nomineringer fremfor de typiske fem?

Årets amerikanske film

Roberprisen: Gravity 3D, Captain Phillips, Before Midnight, Django Unchained, Silver Linings Playbook.

Bodilnomineringer: Gravity, Before Midnight, Django Unchained, Franches Ha, Hushpuppy.

Hvad kan jeg sige, det er et hårdt felt! For mig står Gravity som årets visuelle film, men i forhold til historie og skuespil er jeg ikke blown-away – slet ikke historiemæssigt. Men det er jo også bare min subjektive mening. Klik og se vores favoritter for 2013

Hvordan ser din top 5 ud? Hvem ser du helst vinde en Bodil af deres nomineringer?

Årets ikke amerikanske film

Roberprisen: Adéles Liv – kapitel 1 & 2, Den store skønhed, Philomena, Rush, Smagen af Rust og Ben.

Bodilnomineringer: Adéles Liv – kapitel 1 & 2, Den store skønhed, Smagen af Rust og Ben, Broken Circle Breakdown, Paradis-trilogien.

For mig er det helt klart ‘Adéles Liv – kapitel 1 & 2’. Hvilken film ser du gerne vinde?

Se alle Robert vinderne  

Favoritterne til dette års prisuddelinger

er helt klart ‘Jagten’ og ‘Nymphomaniac’ med ‘Sorg og Glæde’ og ‘Spies & Glistrup’ lidt efter. Det er tydeligt at se, at Bodiljuryen er begejstret for Thomas Vinterbergs ‘Jagten’ og Lars von Triers ‘Nymphomaniac’ med 6 nomineringer hver.

Men lur mig ikke om ‘Nymphomaniac’ vinder en Bodil for årets danske film 😉 Kigger vi tilbage i Bodil historien, så er juryen vilde med Lars von Triers seneste værker, hvor ‘Melancholia’ vandt sidste år, og ‘Antichrist’ vandt en Bodil for bedste danske film i 2010. Posteren for Bodil prisuddelingen er også taget direkte fra Nymphomaniac (hvilket er en sjov gimmick 🙂 men viser måske igen en partiskhed). Personligt håber jeg dog, at vores filmkritikerkollegaer hædrer Thomas Vinterbergs ‘Jagten’, og Mads Mikkelsen får prisen for bedste mandlige hovedrolle.

Hvem ser du helst vinde Bodilpriserne – og hvad er din mening om vinderne af Robertpriserne?

Trods danske film er en stor succes, så er Robert og Bodil åbenbart ikke imponeret

Ser du et problem i, at film som ‘Kvinden i Buret’, ‘Min søsters børn i Afrika’ og ‘Alle for To’ ikke rigtig bliver anerkendt til både Robert og Bodil prisuddelingerne, når filmene er de bedst sælgende i biograferne? ‘Kvinden i Buret’ vandt slet ikke én eneste Robert, og har kun fået tre nomineringer til Bodilprisen; dog er filmen nomineret til bedste danske film. De to andre ovennævnte film er slet ikke nomineret til nogen Bodilpriser, og fik henholdsvis kun 1 og 2 nomineringer til en Robert, som bl.a. var publikumsprisen – ‘Alle for To’ vandt. Jeg siger ikke, at det er unfair, da kvalitet jo nødvendigvis ikke er lig med bedst sælgende… men kan (specielt Bodil) ignorer hvad danskerne er vilde med? Man kan argumenterer for, at det jo ikke er sikkert, at danskerne var vilde med det de så – men når vi er oppe i så høje salgstal, så er der helt sikkert en positiv viral effekt.