Dødfald: Jan-Michael Vincent

De helt unge ved nok ikke hvem Jan-Michael Vincent var, men for dem som opvoksede i 70’erne, 80’erne og 90’erne, ja der var han mere kendt. Han startede sin karrierer i slut 60’erne, men brød i gennem det næste årti. Ikke mindst i filmen ‘The Mechanic’ fra 1972, hvor han spiller overfor Charles Bronson, der skal lærer hans karakter i at blive lejemorder. Filmen fik over 40 år senere et remake med Jason Statham i hovedrollen. Dernæst var han den ledende figur i 70’er film, såsom ‘Buster & Billie’, ‘Bite the Bullet’ (sammen med Gene Hackman), ‘White Line Fever’ og den post apokalyptiske kult-film ‘Damnation Alley’.

1980’erne så også ud til at blive mandens store årti med film som ‘Defiance’ (med den geniale danske titel: ‘Køllesmæk til hårde børster’), ‘Hard Country’ og serien der segmenterede ham som stjerner… ‘Airwolf’. Det hele så ud til at kører for den pæne mand, men desværre så led Jan-Michael Vincent alvorligt at alkoholisme. Dette gjorde, at hans karriere hurtig smuldrede, og fra midt 80’erne af var luften sivet ud af ballonen. Det eneste han optrådte i var meget dårlige action, sci-fi og gyserfilm (udgivet direkte til VHS-bånd), hvor manden tit og tydelig var fuld på settet, og havde svært ved at huske sine replikker, da hans promille var alt for høj. Der florere klip på nettet, hvor man kan se pinlige fraklip med Jan-Michael Vincent, der ikke kun er ude af stand til at sige sine replikker. Men som nok heller ikke helt ved, at han er ved at optage en film. Denne skribent må selv pinligt indrømme, at man engang så disse klip og grinte, men skammer sig i dag over at le over en mands alkohol misbrug.

Jan-Michael Vincents sidste rolle var i start 00’erne, hvor han var en ren skygge af sit tidligere jeg. De sidste klip af manden er ret chokerende, og jeg anbefaler alle til ikke at se det sidste interview han lavede for 3-4 år siden, da det vitterligt er et sørgeligt syn. Men, jeg vil altid huske ham som den action-parate helikopterhelt i ’Airwolf’. Han blev 74 år gammel.