Filmanmeldelse af 'Beauty and the beast' på filmpuls.dk

Filmanmeldelse: Beauty and the Beast

Så er det tid til at gense vores alle sammens favorit stockholmsyndroms-kærlighedshistorie!

Disney er i øjeblikket i gang med den helt store live-action remake-bølge. Tidligere har vi bl.a. set ‘Cinderella’, ‘Alice in Wonderland’ og ‘The Jungle Book’. Længere fremme i horisonten kan vi ane kommende live-action film som ‘Mulan’, ‘The Lion King’, ‘Dumbo’ og ‘The Little Mermaid’. Og præcis i dag, helt aktuelt, lander ‘Beauty and the Beast’, som er et direkte live-action remake af tegnefilmen fra 1991.

Historie

Behøver i virkelig et referat? Hvis du ikke har set tegnefilmen, så skal du altså lukke den her side ned og gå hen og se den! Gør det nu!… Er du har stadig? Okay du har set den? – jeg regner altså med at alle kender til historien, for jeg nævner nogle få spoiler-punkter undervejs.

Okay kort: Belle (Emma Watson) bor i en lille landsby med sin far – hun elsker at læse, er nysgerrig på verden og drømmer sig væk fra landsbyen, hvor beboerne synes hun er skør, fordi hun som kvinde er langt foran sin tid. Hendes far farer en dag vild og ender på et slot, hvor et udyr (Dan Stevens) tager ham til fange. Belle rejser til slottet for at befri faren, og ender med at bytte plads med ham og holdes nu selv fanget på det forheksede slot.

Beauty and the beast. Læs anmeldelsen her på filmpuls.dk
Foto: Walt Disney Motion Pictures

Jeg har en svaghed for fiktions-romantik – det skal siges. Og Disney ved altid helt præcis hvordan det skal fortælles, så det går lige ind i hjertet.
Det har dog ikke altid fungeret helt på samme måde med deres live-action-film, som med deres tegne- og animationsfilm. ’Beauty and the Beast’ er på mange punkter en direkte screen-to-screen adoption. Alle de kendte scener er der, tøjet er det samme, de fleste kulisser og landskaber ligner – men der er dog tilføjet et par nye scener (og sange). Det har fordele og ulemper at lave en så direkte omsætning fra tegnefilmen til live-action version. Jeg har været skeptisk omkring det, fordi jeg har tænkt det var et dårligt valg at kopiere så direkte, da man så ville sammenligne konstant (og blive skuffet). Jeg sammenlignede nu også, men resultatet undervejs var, at filmen faktisk kunne leve op til sin forgænger.
Vigtigst og mest imponerende af alt, formår denne direkte oversætning, at give mig præcis den samme varme og dejlige følelse indeni, som tegnefilmen gør. Jeg bliver sgu rørt, flere gange! Også selvom det hele langt fra er 100% perfekt, så formår de at komme ind til hjertet. Og det er imponerende, at de faktisk fanger tegneseriestemningen så direkte – det tror jeg aldrig jeg har set gjort før. Så selvom jeg sidder og tænker på tegnefilmen undervejs, så er det et fantastisk gensyn med dens vidunderlige historie og fantastiske karakterer.

Beauty and the beast. Læs anmeldelsen her på filmpuls.dk
Foto: Disney Enterprises inc.

Det er en fortælling som på alle måder hylder kærligheden, og hylder mange (!) former for kærlighed, og så bliver jeg sgu rørt i mit lille romantikhjerte! Det kan godt være det er et let tilgængeligt budskab, og selv børn forstår det, men det betyder ikke, at det ikke er et godt budskab! Det leveres så rent, godhjertet og ægte – man tror på kærlighedens mange ansigter i denne film.
Samtidig så har filmen en af de sejeste kvindelige hovedroller der findes. En fantastisk og sej karakter på alle punkter, som er et enormt godt forbillede. Det gik først rigtig op for mig i denne nye udgave, hvor badass Belle er.

Skuespil

Jeg havde før jeg så filmen, fået et dårligt indtryk af Emma Watson ud fra traileren og syntes hendes skuespil virkede kunstigt. Heldigvis, for jeg synes Emma Watson er så dejlig en person, gør hun det helt perfekt i rollen som Belle. Emma er af person meget afdæmpet, og det klær rollen virkelig godt. Hun har måske en lidt svag stemme når det kommer til at synge, men der giver Dan Stevens og Luke Evans den virkelig gas. Udseendemæssigt kunne man nærmest ikke finde en mere perfekt skuespiller, og hele hendes væremåde er perfekt til rollen – også hendes virkelige personlighed og kamp for kønsligestilling stemmer så enormt meget overens med Belle-karakteren, at jeg ikke kan se nogen anden i rollen.
Dan Stevens er sgu også dejlig, og derved endnu mere sørgeligt at vi kun får hans stemme at høre det meste af filmen. Han spiller udyret og er ren computerskabt. På trods af at han har være til stede og lavet motion capture, så er der intet menneskeligt tilbage i hans ydre – jeg kommer til at skrive mere om det ved visuelt-afsnittet. Hans stemme er tilgengæld ultra perfekt til udyret. Nøj altså, en flot dyb stemme han har, og hvor meget følelse han kan lægge i den. Men på trods af den gode stemme, så kan jeg sige det var en befrielse da han blev menneske. Det gjorde faktisk forvandlingen endnu mere stærk, fordi jeg bare glædede mig til at se ham rigtigt – og især kemien og skuespillet mellem de to, Emma og Dan. Det er virkelig noget andet, end når man ser Emma Watson spille overfor computeranimation.

Beauty and the beast. Læs anmeldelsen her på filmpuls.dk
Foto: Walt Disney Motion Pictures

Luke Evans spiller Gaston, og jeg synes han gør det fantastisk, og er et enormt fedt valg til rollen. For igen at nævne stemmen, så er hans også kraftfuld og perfekt. Han synger godt. Jeg føler de har tilføjet lidt ekstra til hans karakter i forhold til tegnefilmen, og det er også meget fedt. Han får mere dybde, og bliver på en måde mere usympatisk, eller ihvertfald på en anden måde.
For at gennemgå nogle af de ansatte på udyrets slot, så er der Emma Thompson i en dejlig rolle som Mrs. Potts. Hun er så sød og varm og det er perfekt til den rolle – hendes udgave af ’Beauty and the Beast’-sangen fungerer overraskende godt.
Ewan McGregor spiller Lumiére og på trods af jeg faktisk er ret glad for McGregor, så synes jeg han er et kikset valg. Lumiére taler jo med enorm tyk fransk accent, og jeg følte det var mærkeligt påtaget at Ewan McGregor skulle tale sådan (det meste ligger nok i, at jeg VIDSTE det var ham). Hvorfor ikke vælge en egentlig franskmand til at spille ham, det ville være meget mere naturligt? Ian McKellen spiller Cogsworth og er super god i rollen.
Til slut vil jeg nævne Gastons ven LeFou, som bliver spillet af Josh Gad. Han får en mere gennemarbejdet karakter end tidligere. Jeg synes ikke det forløses helt fuldt ud, da der er potentiale til langt mere med karakteren – men på den anden side, skal LeFou jo heller ikke være en bærerende birolle. Endnu en gang et virkelig godt valg af skuespiller!

Visuelt

Jeg har gode og fatalt dårlige ting at pointere, når det kommer til det visuelle.
Først, det som er filmens (på alle punkter) største svaghed: Udyret. Han er computerskabt og ikke skabt med sminke og special effects. Det er fandme et sørgeligt og virkelig dumt valg. Det er nemlig så tydeligt. Hver gang han går, ser det kunstigt ud, hver gang han bevæger kroppen kan man se det ikke er menneskeligt. Tøjet der er på ham er også tydeligvis sat på efterfølgende og ser unaturligt ud. De har i mange scener med vilje (gætter jeg) givet ham meget flagrende langt tøj på, som kan gemme hans krop væk – tydeligt fordi de ved det ikke ser godt ud!
Jeg bliver så frustreret og jeg bliver så vred! Jeg sidder undervejs og føler det ødelægger oplevelsen for mig. Det er en kæmpe ommer. Og dog må jeg sige, at hans ansigt ikke er så enormt slemt, det er næsten til at leve med, uden at man kommer op i det røde felt. Men det er klart hans krop og de åndssvage gede-ben der ødelægger det hele.

Beauty and the beast. Læs anmeldelsen her på filmpuls.dk
Foto: Walt Disney Motion Pictures

En vigtig, centralt og smuk scene fra tegnefilmen, er der hvor de to danser sammen, og Belle har sin ikoniske gule kjole på. Den er en kæmpe skuffelse, da den ingen følelse giver til mig, fordi udyret ligner møg og bevæger sig så mega mærkeligt.
Man kan jo se at Emma Watson ikke danser rigtig med ham. Jo nok var Dan Stevens til stede på stylter og i en grå dragt – men der er jo et tykt lag sat på bagefter, og det er tydeligt at se. Stop det mareridt!!! Jeg glemte helt at lytte til den smukke sang, fordi jeg blev distraheret af hvor kunstigt og forkert det så ud. (Du kan se meget af scenen i videoen i slutningen af anmeldelsen).

Alt andet CGI i filmen ser dog tilgengæld fint ud. Jeg kan sagtens leve med de forskellige levende genstande og møbler.
Slottet er vildt flot lavet, ulvene fungerer rigtig godt. Alt andet end udyret.
Filmen er overordnet ellers visuelt gudeskøn, og den ligner på mange punkter tegnefilmen, bare mere storslået og detaljeret. Scenografien er enorm smuk, og har små fine detaljer.

Beauty and the beast. Læs anmeldelsen her på filmpuls.dk
Foto: Disney Enterprises inc.

Musik og lydbillede

Første gang jeg så traileren til denne live-action udgave af ‘Beauty and the Beast’, fik jeg gåsehud, da slottet kom frem og den smukke genkendelige mystiske underlægningsmusik fra tegnefilmen kom. Musikken i ’Beauty and the Beast’ er simpelthen så fantastisk og smuk. Det går lige i hjertet på mig.
Denne live-action udgave har fået tilføje tre nye sange, som ikke er med i tegnefilmen. De fungerer lige så godt som de resterende kendte sange, og giver filmen en ekstra musical-følelse. Jeg elsker musicals og den måde de formår at få ekstra mange følelser op i en, fordi en fantastisk rørende historie bliver fortalt, samtidig med og sammen med smuk følelsesvækkende musik, som får det hele til at gå op i en smuk enhed. Det formår ‘Beauty and the Beast’ uden tvivl – noget ‘La La Land’ godt kunne lære af.
Det skal dog siges at de langt fra synger hele tiden.