Filmanmeldelse: Blue Jasmine

Det er vist kun et spørgsmål om hvor mange Academy Awards filmen vinder…

Woody Allen (manuskriptforfatter og instruktør på filmen) har for vane at lave én film hvert år, hvor han de sidste tre år har givet os film som ‘To Rome with Love’, anmelderroste ‘Midnight in Paris’ og ‘You Will Meet a Tall Dark Stranger’. Woody Allen er kendt for at give os komplekse kvindelige filmkarakterer, som vi ikke kan andet end at holde af. Det er heller ikke anderledes med filmen ‘Blue Jasmine’, hvor Cate Blanchett spiller hovedrollen Jasmine; som leverer en sublim præstation!

Historie

Woody Allen er tilbage i det seriøse hjørne med det højaktuelle drama om økonomisk og social deroute og prisen for ikke at se realiterne i øjnene, før det er for sent. I Blue Jasmine spiller Cate Blanchett overklassefruen Jasmine, der må se sin sociale prestige, Chanel-dragterne og luksuslivet smuldre væk, da ægteskabet med rigmanden Hal (Alec Baldwin) opløses, efter han tiltales for bedrageri i milliardklassen.

Cate Blanchett, Alec Baldwin, Sallt Hawkins, Andrew Dice Clay

Jasmine flygter fra New York og ankommer desperat og chokeret til San Francisco for at bo i en beskeden to-værelses lejlighed hos søsteren Ginger (Sally Hawkins), der arbejder i et supermarked. Det bliver et gigantisk kultursammenstød, men også en mulighed for begge søstre for at se nærmere på de problemer, de begge tumler med.

Det er en smuk socialrealistisk fortælling om to søstre, der prøver at få tingene til at hænge sammen og klare sig igennem livet. Filmen skildrer ‘livet’ på godt og ondt. Trods det er et drama i det seriøse hjørne, så formår Woody Allen alligevel at skabe sjove momenter i filmen, hvilket er gjort med en finesse, der udnytter kontrasterne hos karaktererne. Kort sagt, det er ikke andet end et mesterværk Woody Allen og co. leverer!

Skuespil

Det Woody Allen gør så godt med ‘Blue Jasmine’, er at give os nogle steroetyper, som alligevel giver os flere nuancer i karaktererne. Livet og verdenen er ikke kun sort og hvid, hvilket Woody Allen så smukt demonstrerer i denne film.

Cate Blanchett spiller Jasmine

Cate Blanchett spiller Jasmie, der er på randen til endnu et nervesammenbrud, men samtidig bliver nødt til at kæmpe for at få hendes liv på fode igen. Cate Blanchett giver os virkelig en sublim præstation, hvor hun formår at formidle alle de mange nuancer og facetter i den komplekse karakter Jasmine med stor overbevisning! Hun må helt sikkert være en stor kandidat til at vinde en Oscar for bedste kvindelige hovedrolle! Cate Blanchett har allerede en Oscar for rollen Katharine Hepburn i Martin Scorseses film ‘The Aviator’ (2004).

Alec Baldwin leverer også en overbevisende præstation som rigmanden Hal, der har mange jern i ilden, og samtidig skal give hans kone Jasmine opmærksomhed og kærlighed. Han spiller især godt, hvor Jasmines søster og mand kommer på besøg, hvor han tydeligt viser at han ikke gider, men samtidig prøver at være flink på en ret underspillede måde. Jeg kan ikke sætte en finger på Baldwins præstation.

Sally Hawkins som Ginger og Bobby Cannavale som Chili i filmen Blue Jasmine

Sally Hawkins spiller Jasmines søster Ginger, der har knoklet hårdt for at få sit liv til at hænge sammen. Trods Ginger  har mange grunde til at være sur på Jasmine, og give hende den kolde skulder; så ser hun op til sin søster Jasmine, og prøver altid at være der for hende. Søstrene har aldrig rigtig haft et forhold, og nu ser Ginger en mulighed for at de kan blive venner og rigtige søskende. Jeg fik medlidenhed med Ginger og håbede på, at hun ville gro en rygrad, men samtidig kan jeg sagtens forstå hvor hun kommer fra. Det er nemlig det Sally Hawkins gør så godt, hun giver karakteren Ginger sårbarhed, selvom det måske faktisk er Ginger, der har klaret sig bedst, trods hun ikke har oplevet den rigdom som hendes søster Jasmine.

Chili (Bobby Cannavale) er Gingers nuværende kæreste, og han er med til at give endnu en dimension til historien og specielt Ginger, hvilket er rigtig godt set af Woody Allen. Chili er fra arbejderklassen, og han forstår at se det positive i livet og nyde det. Chili har selvfølgelig også flere sider, hvor han måske har lidt for meget hang til øl, men alligevel en sand romantiker. Du er ikke et sekund i tvivl om at Chili elsker Ginger. Chili går heller ikke på æggeskaller overfor Jasmine ligesom søsteren Ginger, hvilket giver en god dynamik. Jeg kan ikke se andre udfører en bedre præstation end Bobby Cannavale til rollen Chili; perfekt castet!

Andrew Dice Clay spiller Gingers eksmand Augie, og er ikke så meget med i filmen. Men alligevel er hans karakter med til at skabe fundamentet til historien, og faktisk også relationerne mellem Hal, Jasmine og Ginger. Andrew Dice Clay leverer en super præstation, og karakteren Augie er måske den mest kærlige og fornuftige af alle karakterer i filmen. Andrew Dice Clay har faktisk ikke været på det store lærred i over ti år, men har senest medvirket i nogle afsnit til TV serien ‘Entourage’ i 2011. Jeg synes dog, at det er noget af et scope fra Woody Allens side til ‘Blue Jasmine’.

Visuelt

alec baldwin og cate blanchett i blue jasmine

Som sådan er der ikke noget specielt ved det visuelle, men du er alligevel ikke i tvivl om, når vi er i de riges lag eller hos arbejderklassen i San Francisco.

Jasmine (Cate Blanchett) er flyttet til San Francisco, og er faldet fra de høje sociale klasser til arbejderklassen

Samtidig er det en god visuel kontrast der skabes med Jasmine, der hele tiden går rundt med hendes Hermés taske, trods hun er på randen til et nervesammenbrud og tilhører arbejderklassen. Men tasken illustrerer godt, hvordan hun prøver at hænge fast i minderne, og hvordan hun egentlig tit mentalt er et helt andet sted.

Musik og lydbillede

Titlen på filmen ‘Blue Jasmine’ er en fusion mellem sangen ‘Blue Moon’ og hovedrollen ‘Jasmine’, som selvfølgelig også betyder nedtrykt Jasmine. Det er en meget lille fin ordleg, og sangen ‘Blue Moon’ bliver brugt som parrets Jasmine og Hals romantiske sang, som Jasmine konstant referer til. Det er typisk Woody Allen at have lidt jazz vibes i hans film, hvilket også passer fint til denne film. Overordnet set, så har musikken eller lydbilledet ikke en stor rolle i filmen. Woody Allen har valgt at fokuserer på skuespillernes præstationer, hvilket de jo som sagt klarer eminent!