Edie. Sheila Hancock. Filmpuls
Copyright: another world entertainment

Filmanmeldelse: Edie

Din bedømmelse1 Stem
4

Livet i sig selv er en underlig størrelse, og vi tackler den alle sammen vidt forskelligt. For mange flyver tiden af sted, og sammen med den en masse fortrydelser og tabt potentiale. Men intet er for sent, som man siger. Og det gælder ikke mindst den gamle dame i denne film, der er fast besluttet for at opnå en af sine mål.

Historie

’Edie’ er en 83 årig kvinde, der i gennem et helt liv er blevet holdt tilbage af hendes mand. Men da han en dag dør, der vækkes den unge pige inde i hende, og hun dropper livet som plejehjemsbeboer, for at tage på eventyr. Destinationen er Mount Suilven, et skotsk bjerg, som hun længe har drømt om. Rygsækken er pakket og ’Edie’ er klar til at leve livet, for en gang skyld.

Søger man livsinspirerende historier, ja så er ’Edie’ klart en god tur i biffen. Ligeså inspirerende er det, at den (på daværende tidspunkt) 84 årige skuespillerinde Sheila Hancock i virkeligheden besteg bjerget, hvilket jeg nok ville have mit besvær med, trods mine sølle 34 år. Plottet er ganske simpelt fortalt, og på intet tidspunkt vil man blive forvirret som tilskuer. Selvom filmen hovedsageligt vil blive spillet i landets små biografer, der mest er kendt for at udgive ”intellektuelle” eller art-house film, ja så ’Edie’ det komplet modsatte. Her er ingen forsøg på at være abstrakt eller ”fint skal det være”, nej det er en ganske almindelig hjertevarm film, med nogle gode grin. Desværre, så er filmen for sød i enden, og man kunne ind i mellem godt have tænkt sig, at man ville gå lidt uden om den traditionelle og alt for indlysende fortæller-form.

Edie. Sheila Hancock. Filmpuls
Copyright: another world entertainment

Skuespil

Sheila Hancock er en garvet skuespillerinde, der har et cv som kan spoles tilbage til år 1960. Hancock spiller også
virkelig godt, og formår at vise den unge pige og eventyrer, der er gemt inde i en ældre kvindes krop. Hun har et fantastisk flair overfor både drama og komik, og hun ejer rollen såvel filmen. Som guiden, der skal få ’Edie’ op på toppen, har vi skotske Kevin Guthrie (kendt fra ’Fantastiske skabninger: Grindelwalds forbrydelser’). Guthrie har også en stor rolle, og plottet tillader at kører hans problemer simultant med hovedrollens, hvori at hans karakter sidder ligeså meget fast i livet, som ’Edie’ gjorde engang. Filmens budskab er slet ikke til at tage fejl at, men både Hancock og Guthrie gør det tåleligt, at gå i gennem den klæbrige sødme.

Visuelt

Skotten Simon Hunter har instrueret denne film. Han har lavet en film før denne, som jeg har set, og det var ikke en glædelig oplevelse. Jeg taler om sci-fi filmen ’Mutant Chronicles’ fra 2008 med Thomas Jane, Ron Pearlman og John Malkovich, som på papiret måske fungerede, men hvor udførelsen var noget så gudjammerligt. Heldigvis så viser han visuel styrke her, og på trods af plottets mangler og det løse, så er ’Edie’ en utrolig flot filmet historie. Der er virkelig nogle skønne billeder af det skotske landskab, som får en selv til at ønske, at man var der.

Musik og lydbillede

Både musik og lydsiden er ret solidt. Musikken sætter en fin scene og stemning af det skotske højland, som om man ser en dyr reklame for rejser dertil. Hvad angår lydene, så bliver der eksperimenteret lidt, faktisk mere end man kunne regne med. Alt i alt er vi på et højt niveau hér.

Copyright: Another World Ent.

 

 

Edie. Sheila Hancock. Filmpuls
Edie - premiere den 29.maj 2019
Kort fortalt
'Edie' er en sød og livsbekræftende historie, der nok får omgang for meget med den søde glasur-sprøjte. Ikke desto mindre, så er filmen ganske god.
Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede
Din bedømmelse1 Stem
4