Filmanmeldelse: Guardians of the Galaxy

Yes, så er den her! ‘Guardians of the Galaxy’ er endelig landet i biograferne, og det er lidt som jul, nytår, fødselsdag og alt det gode – rullet ind i én ting. Ja, okay, jeg er måske lidt for meget oppe at køre over en film, men altså jeg har glædet mig sindssygt meget til denne film. Høje forventninger kan være en films værste fjende, men jeg synes i den grad at ’Guardians of the Galaxy’ leverede varen, og det er helt klar en film, du ikke skal snyde dig selv for. Det er den flotteste og sjoveste Marvel film, jeg har set!

Historie

Filmen starter ud i 1988 med en kort, men effektiv forklaring på, hvordan Peter Quill går fra lille dreng på jorden til den ”legendarisk outlaw” Starlord (han er ikke særlig legendarisk, hvis man spørger hans fjender). 26 år senere får Peter Quill fingre i en mystisk og farlig kugle, som Ronan the Accuser også rigtig gerne vil have fat i. Det starter en hæsblæsende jagt, hvor Quill får to dusørjægere på nakken – den skydegale vaskebjørn Rocket og hans tro følgesvend Groot, et menneskeligende træ af få ord. Ronan sender lejemorderen Gamora afsted, som til gengæld tiltrækker Drax the Destroyers opmærksomhed. Men da kuglens sande kræfter og og apokalyptiske fare, går op for Quill, tvinges han til at samle sine umage “rejsekammerater” i et forsøg på at stoppe Ronan og redde hele galaksen.

Marvel_Guardians_Of_The_Galaxy_team

Da det blev annonceret, at den næste Marvel film ville blive ’Guardians of the Galaxy’, var der nok en del, der lignede store spørgsmålstegn, og ’Guardians of the Galaxy’ har haft en større udfordring end dens Marvel søskende, der allerede kunne booste kendte helte og store skuespillere. ‘Guardians of the Galaxy’ er en tegneserie, der har en kultskare af fans, så der er 5 helt ukendte karakterer, der skal introduceres plus alle de løse ender. Hatten af for James Gunn.  Det filmen gør rigtig godt er at etablere de her karakterer og give dem hver deres unikke personlighed, men uden at hamre os i hovedet med det. Gunn skærer det ikke ud i pap og har tiltro til, at vi som biografgængere godt selv kan tænke lidt, og tak for det! (Modsat visse andre *host* Harvey Weinstein *host*)

Der er simpelthen noget forfriskende let og anderledes ved ’Guardians of the Galaxy’. Humoren er helt i top og den tager ikke sig selv alt for seriøs – der er gode action-scener, referencer til ‘Guardians of the Galaxy’ tegneserie fortid, og samtidig er der også en fornemmelse af noget kitsch og genklang af 70/80ernes science fiction/old-school space opera. Mest af alt fungere filmen, fordi karaktererne er så godt lavet og deres dialog sidder lige i skabet med en masse humor! ‘Guardians of the Galaxy’ fremstår som den lidt mere fjollede lillebror til de andre Marvel film.

Guardians of the Galaxy 2014

Men Groot vokser ikke ind i himlen (han kunne godt – tror jeg), og filmen er ikke perfekt. Der er nogle scener, der trækker ud. Men det kan tilgives, når nu vi er ved den første film. Hvad der er sværere at tilgive er, at Ronan the Accuser desværre ikke er en videre frygtindgydende skurk, og han virker heller ikke alt for klog, hvilket trækker ned. Thanos bliver også hurtigt klemt ind i filmen, men uden egentlig at betyde særlig meget for handlingen.

Husk at blive siddende efter end-credits. Marvel har holdt den obligatoriske scene tilbage, indtil filmen kommer i biograferne. Selv ikke folk til premieren fik set end-credits, hvilket kunne tyde på, at der er en ret så stor afsløring i vente. Og jeg siger da ikke nej tak til en undskyldning for at se filmen en gang til.

For at der ikke skal være nogen tvivl, så minder filmen os også lige om, at ’Guardians of the Galaxy will return’, og til Comic-Con blev datoen afsløret: 28. Juli 2017.

Skuespil

Rocket Racoon og Groot er et umage makkerpar, som jeg gerne vil se mere til. Rocket næsten stjæler filmen med hans personlighed og swag (Ain’t no thing like Rocket except Bradley Cooper)!
Avatars Zoe Saldana og wrestleren Dave Bautista gør det også rigtig godt, men filmens helt store stjerne er Chris Pratt i rollen som Peter Quill a.k.a. Starlord. Jeg har været fan af Chris Pratt siden hans Parks & Rec dage, og det er som om at Peter Quill er skræddersyet til ham (Burt Macklin er blevet voksen!), i samme stil som Robert Downey Jr. bare er Iron Man. I hænderne på Pratt bliver Quill en sjov og kikset fætter til Indiana Jones, men han har hjertet på det rette sted og kan sparke røv, når der er brug for det.

Chris Pratt Marvel Guardians of the Galaxy

Visuelt

Det er et sandt festfyrværkeri af farver i ‘Guardians of the Galaxy’. Nøj, hvor var det kræs for øjnene. Også stor kudos til det visuelle special effects team, der skaber flotte verdener og Groot og Rocket er lavet så detaljeret og udstråler så meget liv og personlighed, at man nogle gange (næsten) glemmer, at de er computeranimerede.

Marvel's Guardians Of The Galaxy..Ph: Film Frame..?Marvel 2014

Musik

Hold nu op, hvor har filmen et fedt soundtrack, der passer perfekt til den 70/80er kitsch stemning! Hvis du ikke danser glad ud af biografen som en vis Kevin Bacon, så skal du vist have tjekket dine ører. Der er gang i de gode sange fra 70erne, og klassikere som Jackson 5s ’I Want You Back’, Rubert Holmes’ ’Escape The Pina Colada Song’ og Blue Swede ‘Hooked on a feeling’. Musikken er med til at fortælle historien, give den skæve humor og så har sangene også en stor sentimental værdi for Peter Quill, hvilket gennemsyrer hele filmen.

Guardians of the Galaxy mixed tape