Filmanmeldelse: Kingsman: The Golden Circle

Den første Kingsman-film tog verden (især mig) med storm, med sit unikke og meget britiske take på spiongenren, fede visuelle udfoldelser og god britisk humor. Nu er to’eren her!

Historie

Eggsy (Taron Egerton) er stadig spion hos Kingsman og tabet af Harry Hart (Colin Firth) sidder stadig fast i ham. Kingsmans hovedkvarter bliver smadret af missiler og verden bliver holdt som gidsel af skurken, Poppy (Julianne Moore), og hendes organisation “The Golden Circle”. Eggsy og Merlin (Mark Strong) må tage til USA for at få hjælp af Kingsmans amerikanske modstykke, Statesman.

Jeg er generelt ret positiv omkring den her film. Jeg er godt underholdt hele vejen igennem, imens jeg også oplever enorm sympati og bekymring for karakterne. Jeg vil dog lige starte med at nævne to ting, hvor jeg synes der bliver sløset lidt i manuskriptet.
Det første er den alt for ofte sete opskrift på en efterfølger = gør alt lidt større og inddrag en ny del af verden. Det kan fungere, og det er da også forståeligt nok, da publikum jo ønsker at se mere og vide mere om universet. Jeg ved bare ikke om jeg synes der er behov for at inddrage USA (og hvorfor altid USA)?

Den anden ting, som er lidt en bommert, er at skurken og skurkens ”mission” på en måde er næsten en kopi af Samuel L. Jacksons fra den første film. Det er ikke så meget personligheden, men de er begge rige og magtfulde og de ønsker begge nærmest at udrydde verdens befolkning. Der kunne man måske godt have tænkt lidt i andre baner.

Kingsman: The Golden Circle. Læs anmeldelsen her på filmpuls.dk
FOX / Nordisk Film Distribution

Men! Nu gider jeg ikke dvale mere i det negative. Jeg er nemlig TOTALT opslugt af det her univers, og den enormt geniale fortællestille. Jeg var forelsket i den første, og frygtede, at to’eren ikke kunne holde fast i stemningen, den gode fortælling og det geniale ekstra touch. Især også fordi, det ofte er mere spændende at se den nye dreng (og os) blive lukket ind i et nyt univers, og forsøge at lære alt det nye at kende, plus gennemgår en stor udvikling, for at blive en del af dette univers. Det er ofte den opskrift som får ens interesse til at holde igennem en film, fordi alt er nyt og spændende. Og det kan 2’eren ikke gøre.
Da ’Kingsman: The Golden Circle’ gik i gang, var det som at smage noget man elskede som barn for første gang igen. Jeg havde virkelig gode minder om den første film, som jeg var skudt i, men min hukommelse kunne ikke hamle op med, hvor genialt og fedt universet og karaktererne faktisk er, når man oplever det og dem direkte.

Jeg elsker det britiske ved filmenes stil – det lyder måske mærkeligt, men det giver bare en lidt mere skæv tilgang end hvis det var en amerikansk film. Humoren er anderledes, og man tør andre ting. Charmerende er nok det bedste ord til at beskrive det, og det leder mig fint hen til skuespillet.

Kingsman: The Golden Circle. Læs anmeldelsen her på filmpuls.dk
FOX / Nordisk Film Distribution

Skuespil

Hold da op, hvor er Taron Egerton charmerende som Eggsy. Jeg smelter helt. Igen en detalje jeg åbenbart havde fortrængt. Jeg tror ikke ens minder kan håndtere at skulle retfærdiggøre hans enorme charme. Eggsy er en fantastisk karakter, fordi han ikke kun er enorm badass og stålhård, men også sårbar. Han har enormt meget dybde og filmen tillader ham at græde og være rørt. Det synes jeg er en fantastisk styrke – alt for ofte er spioner og actionhelte bare helt kolde i røven, og reagerer slet ikke realistisk eller menneskeligt på situationer. Det er fedt og sejt nogle gange, men skal man have hele pakken og virkelig forelske sig i karakteren, så skal den bare kunne klare begge sider.
Taron Egerton er klart den som er mest central i filmen, men også Colin Firth, Julianne Moore og Mark Strong har en del plads.
Colin Firth er som altid enorm dejlig og charmende, afdæmpet på den gode britiske måde. Det samme gælder Mark Strong, som dog ikke får sat så meget fokus på sin karakter – vi får ingen baggrundsviden eller mange følelser – han er derfor lidt en kedelig karakter, men jeg holder af ham alligevel.
Julianne Moore spiller skurken, som ikke ligefrem er en mindeværdig en af slagsen. Ret kedelig, ingen spændende replikker og ikke særlig skræmmende.
Generelt er de amerikanske karakterer rimelig ligegyldige og kedelige. Det overrasker mig lidt, at man ikke har prøvet at lave de nye karakterer mere spændende og specielle. Men det spiller meget godt med, at det er de britiske og deres væremåde vi skal følge og holde af.

Kingsman: The Golden Circle. Læs anmeldelsen her på filmpuls.dk
FOX / Nordisk Film Distribution

Visuelt

Visuelt er ’Kingsman: The Golden Circle’, ligesom 1’eren, en ren drøm. Den første scene er en slåskamp i en London-taxa, og jeg er bare solgt med det samme, og sidder med hjerter ud af øjnene og et kæmpe begejstret smil. Visuelt er der enormt meget fokus på detalje, og man får lov til at se hver eneste bevægelse i slåskampene, hvor kameraet svæver rundt imellem de kæmpende, og der gøres brug af slow-motion på den helt rigtige måde. Det ser så vildt ud, og det er bare lækkert teknisk arbejde.
Farverne er også enormt velarbejdet, og mange scener har en gylden glød, som stemmer godt overens med filmens titel. Store dele af ’Kingsman’-filmenes kvalitet ligger helt klart i det visuelle.

Musik og lydbillede

Kingsman: The Golden Circle gør rigtig fin brug af sin musik, og bl.a. Elton John går igen (også i egen person i filmen). Lydeffekterne er også ret lækre.