My Life Directed by Nicolas Winding Refn 2014
My Life Directed by Nicolas Winding Refn 2014

Filmanmeldelse: My Life Directed by Nicolas Winding Refn

Bag facaden på ‘Only God Forgives’

I foråret 2013 fik Nicolas Winding Refns nye film ‘Only God Forgives’ premiere. Den havde igen Ryan Gosling i hovedrollen, som sammen med Refn nåede skyhøj anerkendelse og berømmelse for ‘Drive’ fra 2011 – filmen, som Refn vandt ‘Bedste Instruktion’ for i Cannes.
Det kunne derfor ikke komme som nogen overraskelse, at der ville være høje forventninger til Refns næste projekt, der blev optaget i Bangkok.
‘Only God Forgives’ blev en af de film der virkelig delte publikum – nogle hadede den som pesten, og udråbte den til at være den værste film nogensinde – andre elskede den for dens brutale råhed, smukke cinematografi og referencer til mytologi og religion.

Men hvad syntes Refn selv, og var det overhoved en dans på roser at producere denne film?

My Life Directed by Nicolas Winding Refn 2014

Historie

Liv Corfixen, Refns kone siden de tidlige år af hans karriere, har skudt en dokumentar om manden bag hele balladen. De er flyttet til Bangkok med deres to små piger, og skal bo der i seks måneder under forberedelserne til filmen samt selve optagelserne. Igennem denne periode følger vi en stærkt presset Nicolas Winding Refn, da han både skal agere familiefar, frygtløs instruktør og kæmper en indre kamp om at virke overbevisende under hele filmens tilblivelse.
For Refn er udemærket klar over at hans film ikke bliver lige så kommerciel som ‘Drive’ og at hans nye film ikke vil falde i alles smag.
Manus skrives om, der hentes flere penge ind til produktionen ved at deltage til visninger af ‘Drive’, der opstår småskænderier mellem familiefaren og husmoderen, Refn fanges i hans mest sårbare momenter, hvor det hele ser ud til at smuldre foran ham – alt sammen mens der står et kæmpe thailandsk filmhold og afventer hans næste ordre, hans børn laver i bleen mens Ryan Gosling agerer legeonkel for dem.

Liv Corfixens film leverer et unikt indblik i Refns liv, både som husbond og kunstner, samt venskabet mellem ham og Gosling. Gosling ser ud til at følge ham, hvorend Refn vil have ham, men kan dog ikke lade vær med at rynke lidt på brynene af hans sammenligning med vold på film og sex i virkeligheden.
Refn er bare nogen gange kun den eneste, der forstår hvad han siger eller forsøger at sige, hvilket også må være hans største indsigt omkring hele ‘Only God Forgives’-projektet.

My Life Directed by Nicolas Winding Refn 2014

Emne

‘My Life Directed by Nicolas Winding Refn’ er en enormt interessant dokumentar, uanset om man er film interesseret eller ej. Den giver et interessant og meget jordnært indblik i en kunstners liv i den moderne verden. For hvordan finder man balancen mellem at være excentrisk, pretentiøs, nyskabende og samtidig skulle få et forhold og familieliv til at fungere?
Man mærke tydeligt Refns kæmpe frustrationer ved filmen og hans egen tvivl på projektet, da hans vision med filmen bliver mere og mere utydelig, ikke blot for andre på holdet, men også for ham selv. ‘Only God Forgives’ blev netop klandret for ikke at være skarp og solid nok i sin fortælling, og mange anmeldere undrede sig over, hvad filmen egentlig handlede om. Andre kunne dog set stor kvalitet i filmen, og mente den havde referencer til gamle mytologiske fortællinger og at der lå skjulte budskab i hvert enkelte shot af filmen, samt lovpriste dens voldelige udtryk og miljø.
Når man går bag facaden, kan man dog spørge sig selv, om alle de referencer var nogle, som Refn bevidst havde inkorporeret.

‘Only God Forgives’ er nok en oplevelse Refn sent vil glemme og vil uden tvivl påvirke hans arbejde på hans fremtidige værker. Men som han selv ender med at sige, til en amerikansk journalist i telefonen: “That’s when you know you’ve made great cinema – when half love it and half hate it.”
Så måske kan vi alligevel vente flere film fra Refn, der deler anmeldere og publikum over i to lejre.

My Life Directed by Nicolas Winding Refn 2014

Visuelt

Filmen er skudt som en klassisk dokumentarfilm – håndholdt kamera hele vejen igennem og der bliver ikke sparret på privatlivet. Man kommer også om bag selve optagelserne på ‘Only God Forgives’ på location, samt bliver præsenteret med Bangkoks liv om natten og Cannes’ smukke omgivelserne ved filmfestivalen.

Musik og lydside

Cliff Martinez, som både komponerede soundtracket til ‘Only God Forgives’ og ‘Drive’, har også leveret en lille intim lydside til Corfixens dokumentar, der spiller godt sammen med filmens stemning og projektet Refn arbejder med.