Mike and dave need wedding dates. Læs filmanmeldelsen på filmpuls.dk
Mike and dave need wedding dates. Læs filmanmeldelsen på filmpuls.dk

Filmanmeldelse: Mike and Dave need wedding dates

Historie

Mike (Adam Devine) og Dave (Zac Efron) er to brødre som elsker at feste – måske lidt for meget og lidt for voldsomt. De har flere gange ødelagt bryllupper og runde fødselsdage med deres dumheder. Nu skal deres søster giftes, og hun og forældrene vil ikke se drengene ødelægge hendes store dag. Derfor giver de dem et ultimatum: find søde dates i kan tage med til brylluppet eller bliv væk. Drengene sætter et annonce op på nettet hvor de søger dates og opslaget går viralt. Tatiana (Aubrey Plaza) og Alice (Anna Kendrick) er to piger som er lige så ustyrlige og umulige som brødrene. De ser opslaget og beslutter sig for at klæde sig ud som ”søde pæne piger”. Det fanger opmærksomheden hos drengene, som tager pigerne med til bryllup.

Mike and dave need wedding dates.  Læs filmanmeldelsen på filmpuls.dk
Foto: Twentieth Century Fox

’Mike and Dave need wedding dates’ er en overgearet og plat komedie. Jeg ville have sagt drengerøvs-komedie, men egentlig er der ikke så meget hjernedød drengehumor i filmen (ikke så meget pik og patter), hvilket nok også har noget med den amerikanske baggrund at gøre – man må holde lidt igen med de grimme ord. Jeg havde forventet filmen var mere plat og tomhjernet end den faktisk var. Og modsat visse andre komedie-film jeg har set, så grinede jeg faktisk undervejs. Det var for det meste fordi det hele var lidt for åndssvagt – men hvem siger at der ikke kan findes værdi i det? De små grin dukkede op ved nogle af filmens talrige skøre situationer, men var ikke rigtig at spore i forbindelse med sjove replikker – hvilket ellers normalt er der jeg helst ser humor udfolde sig. Dialogerne var mere åndssvage i deres humor, end kloge.

‘Mike and Dave need wedding dates’ hører langt fra til min yndlings filmgenre og derfor skal den da have ros for, at underholde mig. Jeg kedede mig ikke undervejs, hvilket også kan have rod i filmens tempo som generelt er meget højt. Faktisk er filmen direkte hyper til tider. Det er lidt voldsomt i starten, men tempoet falder en smule ned undervejs, hvor scenerne får lov til at være længere end 3 minutter – tak for det.
Det er ikke det helt store filmkunst, og det er vidst kun 1 ud af 1000 der vil finde en form for inspiration i historien. Alle kan nok også hurtigt regne ud hvor plottet vil tage os hen og der er få som vil sidde og være nysgerrig på hvor det hele ender. Men underholdning er der nok af, samt enkel, lidt hjernedød, humor. Det er nok lidt for meget plathed og for lidt historie for visse mennesker, mig inklusiv.

Mike and dave need wedding dates. Læs filmanmeldelsen på filmpuls.dk
Foto: Twentieth Century Fox

Skuespil

Skuespillet er nok filmens mest negative side, og en af mine største problemer med komedie-genren.
Det er ekstra slemt i den her film, især i begyndelsen. Skuespillerne spiller som om, de var med i en overdrevet plat parodi (eller The Room). Der er tydeligvis ingen indlevelse i karakterne fra skuespillernes side. Det er måske normalt for genren, men de japper bare replikkerne afsted, ofte uden følelse eller fornemmelse for den karakter de skal portrættere. For at gentage filmens hovedtema, så er også skuespillet helt overgearet, og derudover meget overdrevet. Det hele har lige fået en tand for meget, så det mister en naturlig og udholdelig balance. Det samme gælder karakterne. Især de to kvindelige karakterer, som før deres ”transformation” til pæne piger, præsenteres som skulle der laves en parodi på menneskertyper i en comedy-sketch. Det er klart det er et valg der er taget for at få dem til at være langt fra ”den pæne pige”-stereotypen, men det er simpelthen alt for overdimensioneret.

Mike and dave need wedding dates.  Læs filmanmeldelsen på filmpuls.dk
Foto: Twentieth Century Fox

Generelt er filmens karakterer ikke særlig naturlige eller pålidelige. De skifter personlighed flere gange undervejs og virker ikke særlig gennemarbejdet.
Især Zac Efrons rolle, Dave, forvirrede mig i starten. Flere gange skifter han mellem på den ene side at være en ligeglad egoistisk fest-idiot og på den anden side, en kærlig rolig betænksom person. Jeg ved ikke om det er fordi, det måske undervejs er gået op for dem, at Zac Efron simpelthen ikke KAN finde ud af at spille den ligeglade festidiot, og de derfor har gjort ham sødere. Jeg har ihvertfald virkelig svært ved at tage hardcore ligeglade Zac Efron seriøst. Manden er sgu ikke troværdig i sådan en rolle og derfor er det også befriende når han hurtigt falder hen i søde-kærligheds-fyr-typen, som er det eneste han kan finde ud af nogenlunde. Jeg er en af de få på min alder, som ikke var forelsket i Zac Efron tilbage i High School Musical-tiden – og jeg har altså aldrig synes at han spillede særlig godt, hvilket han stadig ikke gør.
Men det er ikke værre end Aubrey Plaza som spiller Tatiana. Hun er nok filmens mest anstrengende skuespiller. Hun er alt for skinger på alle måder. Hun er helt oppe i skyerne af overdrevethed, og har ikke et sekund hvor hun spiller godt. Når hun ikke direkte skriger, så taler hun så det lyder som om hun råber – bare lavt.

Mike and dave need wedding dates.  Læs filmanmeldelsen på filmpuls.dk
Foto: Twentieth Century Fox

For kort at nævne den anden kvindelige skuespiller, så synes jeg ikke den her film gør noget godt for Anna Kendrick og hendes talent. Hun er en dygtig skuespiller, men hun passer simpelthen ikke ind i den her film. Hun gør det ikke godt i den form for rolle.
Den eneste skuespiller som egentlig gør sit job godt er Adam Devine, som modsat Zac Efrons ikke så vellykkede idiotiske festabe, får skabt en gennemført og troværdig en af slagsen. Hans karakter er også mere ensidig og sammenhængende, og har ikke meget af den bløde kærlige side. Adam Devine får lov til at skabe sig åndssvagt igennem hele filmen, og han gør det for det meste godt– når det hele ikke bliver for meget råben og latterlige jokes der køres alt for langt ud.

Visuelt

Filmens klipning er ikke særlig elegant. Tempoet er meget hurtigt, og der tillades ikke meget tid til at dvæle ved de forskellige billeder. Det bliver til tider lidt for stressende, og har samtidig også den effekt at vi ikke føler vi kommer ind under huden på karakterne. For at gøre det mere uelegante, så er der ikke meget kontinuitet – altså, når der klippes fra et billede til et andet, så står karakterne fx sjældent det samme sted som de gjorde før. En visuel sammenhæng bliver der ikke givet meget for, i den her film.

Mike and dave need wedding dates. Læs filmanmeldelsen på filmpuls.dk
Foto: Twentieth Century Fox

Musik og lydbillede

Filmens underlægningsmusik er taget fra et katalog med standard musik. Derudover er der enkelte popsange, eller festsange. Det var ikke ligefrem noget som tog meget af min opmærksomhed. Det eneste jeg egentlig bed mærke i, var sangen ved rulleteksterne, som handlede om hvad der skete i filmen – det var en meget fin ide.