Snowpiercer, læs anmeldelsen.
Filmanmeldelse: Snowpiercer

Filmanmeldelse: Snowpiercer

Sofa-faktor

Størstedelen af regeringerne på Jorden beslutter at stoppe den galoperende globale opvarmning, men ender med at have fatale konsekvenser for planeten og menneskeheden. Et stof, CW7, bliver sendt op i atmosfæren, for blot at nedkøle Jorden et par grader, men kickstarter istedet en forfærdelig istid. Heldigvis får videnskabsmanden Wilford skabt et evighedstog, der kører over en togbane, som afrunder eller verdenshjørner og kontinenter.
Menneskerne, der bestiger toget, ender med at være de eneste overlevende på Jorden, da istidens miljø ikke tillader nogen overlevende livsformer. Men på toget hersker der hurtigt et klassesamfund ala et kastesystem – de fattige fra den laveste klasse bor i den bagerste ende, og de øvre klasser bor i perronerne tættere på fronten.
I bagenden har Curtis (Chris Evans) boet i de snart 18 år toget har cirkuleret omkring jorden. Sammen med Gilliam (John Hurt), Edgar (Jamie Bell) og resten af bagendeslænget planlægger de et oprør, der skal bringe dem frem til motoren i fronten, give Wilford et par smæk i skærmen og dermed kontrollerer alle ressourcer på toget. Men vejen igennem toget bliver ikke nem, og undervejs må Curtis ikke bare konfrontere modstanden fra de øvre klasser, men også sine egne indre dæmoner.

Snowpiercer, læs anmeldelse.

‘Snowpiercer’ er en anderledes post-apokalyptisk film end man hidtil har set. Den er forfriskende original, atmosfærisk og dyster på sin helt egen måde. Den forsøger tydeligvis at illustrere, hvordan et samfund hænger sammen nu til dags, og dens svar er ikke ligefrem positivt.
Filmen vinder helt klart på dens nærmest klaustrofobiske stemning. I bagenden lever menneskene et forfærdeligt, dystert og usselt miljø, hvor de bliver behandlet som dyr, der desperate forsøger at bryde ud af deres bur. Togets vogne byder på hver deres verden – en vogn ligner en intellektuel bogklub, den anden har et kæmpe akvarium, hvorfra der laves sushi, i en tredje er der konstant rave-fest og i en fjerde bliver små børn undervist i togets historie og Wilfords geniale opfindsomhed. Der er en underlig fornemmelse af underholdning og forargelse over at se det store skel mellem klasserne, som gradvist opleves på Curtis’ rejse igennem toget, hvilket er en af ‘Snowpiercers’ største forcer.
I hovedrollen ses Chris Evans, der også svinger skjoldet som Captain America i Marvels Cinematic Univers.
Sammen med hans præstation i filmen ‘Puncture’ fra 2011, kandiderer også hans skuespil i ‘Snowpiercer’ til bedste, man har set fra hans karrierer. Curtis har mørke sider og har en indre konflikt om hvorvidt han kan se sig selv som lederen af de svage i togets samfund.
Ud over Evans leveres der også ganske fine præstationer fra Jamie Bell (‘Nymphomaniac’ fra 2013), John Hurt (‘The Elephant Man’ fra 1980), Ed Harris (‘The Truman Show’ fra 1999), Kang-Ho Song (‘Sympathy for Mr. Vengeance’ fra 2002), Octavia Spencer (‘The Help’ fra 2011) og Tilda Swinton (‘Michael Clayton’ fra 2008).

‘Snowpiercer’ rammer det danske marked på Blu Ray og DVD d. 23. oktober 2014.

Snowpiercer, læs anmeldelse.

More Stories
Filmanmeldelse: Spider-Man: Into the Spider-Verse