Sofa-faktor
2017 var et bombastisk år at være Stephen King fan i. Der blev nemlig budt på ikke en, ikke to, ikke engang tre, men hele fire filmatiseringer af den legendariske horror-forfatters værker. Og inden ‘IT’ debuterede på den store skærm frem for TV’et, og ‘Gerald’s Game’ og ‘1922’ fik releases på Netflix, var det danske Nikolaj Arcel’s ‘The Dark Tower’ der startede lavinen. Arcel, der tidligere har stået bag den prisvindende danske ‘En Kongelig Affære’ fik den meget svære opgave at filmatisere King’s fantastiske fantasy-saga der består af hele otte bøger. Sagaen er ofte blevet kaldt King’s magnum opus, og fans har ventet længe på at få lov at se det dystoptiske western-inspirerede eventyr udspille sig på den store skærm. Men var det ventetiden værd?
… Nej. Af 2017’s fire King-filmatiseringer er ‘The Dark Tower’ desværre den svageste. Ikke kun som filmatisering, men som film i det hele taget. ‘The Dark Tower’ følger Roland Deschain (Idris Elba), den sidste såkaldte Gunslinger som vandrer gennem Midworld i jagten på det mystiske Mørke Tårn… eller det gjorde vi i bøgerne. I filmen gælder det om at forsvare tårnet, der siges at holde alle universerne sammen, mod Manden I Sort, også kendt som Walter Padick, også kendt som omkring hundrede andre navne i bøgerne (Matthew McConaughey), som gør alt i sin magt for at tårnet skal falde.
Hvis jeg skulle beskrive alle de mærkværdige ændringer denne filmatisering laver så ville denne anmeldelse være ligeså lang som alle Stephen King’s bøger tilsammen. Det største problem med ‘The Dark Tower’ er at den prøver at være en fortsættelse til bøgerne, samtidig med at den presser elementer fra alle bøgerne sammen og skaber en roddet introduktion til dem der ikke kender King’s univers i forvejen. Det havde været det langt bedste valg at give historien samme behandling som ‘Harry Potter’-franchisen og give hver bog sin egen film, og dermed lade denne filmatisering være startskuddet der skulle introducere King’s fantastiske univers og karakterer. Skulle man presse citronen kunne man skære lidt mere fedt fra og lave en trilogi med nogle spilletider over de 150 minutter, a la ‘Ringenes Herre’. Ville man absolut tage den pressede citron og smadre den med en kødhammer, så kunne man nøjes med en film på små tre timer. Men Warner Bros og Arcel smider citronen under en elefantfod som tramper på den og derefter overdynger den i syre. Der er intet saft tilbage. Tårnet, som er det absolut største omdrejningspunkt i bøgerne, ser vi omkring to gange i filmen… filmen som altså hedder ‘The Dark Tower’. Det er det niveau af dovenskab vi har med at gøre her.
Det værste er næsten det massive spild af talent. Idris Elba og Matthew McConaughey er begge fremragende skuespillere, og begge gør det bedste de kan. Men den svage instruktion, flade og overforklarende dialog, samt McConaughey’s helt forfærdelige Chris Angel-look, komplet med en dårlig sort paryk og en kunstig tan, lader dem fuldstændig i stikken. Det resterende cast er også solide, men alle karakterernes interessante elementer er fjernet og alle lagene er skåret væk. Fans af bøgerne vil måbe over den komplette slagtning af King’s fantasifulde plot, og dem der ikke kender til bøgerne vil med stor sandsynlighed ikke helt forstår hvad pokker der foregår.
‘The Dark Tower’ burde have været 2010’ernes nye mega-franchise, men ender i stedet som en ordinær lille Sci-Fi film, som burde være alt andet end ordinær. Jeg godt nok lyve en smule hvis jeg sagde at jeg ikke var underholdt af den; Præsentationerne er solide, trods det ringe manuskript. Filmen er ikke grim at se på, med nogle pæne lokationer og effekter. Og enkelte af King’s idéer er stadigvæk bibeholdt et sted inde i alt roddet. Men filmen har ingen vision, ingen inspiration og ingen retning. Og værst af alt, så spilder den det unægtelige potentiale som King’s eventyr har til at blive en helt fantastisk serie spillefilm.
Ekstra materiale
‘The Dark Tower’ er udgivet på DVD, Blu Ray og 4K Ultra HD, hvoraf denne anmeldelse omhandler Blu Ray udgivelsen. De to sidstnævnte har fem eksklusive bonusser som DVD-brugere altså må snydes for i denne omgang.
På alle udgivelserne leveres der et 3-minutters ‘Blooper Reel’, samt de to 9-minutter lange features ‘The Gunslinger In Action’ og ‘The Man In Black’. I ‘The Gunslinger In Action’ taler filmens cast og crew om Roland Deschain’s oprindelse, og der fokuseres en del på det stuntarbejde der lå bag filmens actionsekvenser. ‘The Man In Black’ fokuserer på historiens antagonist, som er en af Stephen King’s absolut bedste karakterer. Her snakker castet blandt andet omkring karakterens motivationer og udvikling.
De resterende bonusser er kun at finde på HD-udgivelserne, og består blandt andet af en håndfuld slettede scener, samt fire features. ‘Deleted Scenes’ består af fire scener på sammenlagt syv minutter – to korte sekvenser og to længere. Alle scenerne er overraskende gode og det er en kæmpe skam at de blev fjernet fra filmen. De syv minutter ekstra kunne godt bruges ig ville have givet filmen end smule mere brandstof at køre på.
‘Last Time Around’ er en af de mest interessante features. Her interviewes filmens cast og crew, plus Stephen King selv som fortæller om hans største inspirationskilder for ‘The Dark Tower’-sagaen. King har generelt altid noget spændende at tilføje i sine interviews, og den anden feature ‘Stephen King: Inspirations’ er mere af samme skuffe hvor King dog går langt mere i detaljer omkring tilblivelsen af ‘The Dark Tower’-bøgerne.
‘The World Has Moved On…’ fokuserer på tilblivelsen af det post-apokalyptiske Midworld, og vi kommer mere ind på hvad der var krævet af rekvisitter, hvilke lokationer der blev filmet på og hvordan set designet blev opbygget. Til sidst er ‘A Look Through The Keyhole’ er en smule pointeløs, men alligevel ret sjov feature hvor skuespillerne læser passager fra bøgerne mens film-udgaven af samme scener spiller over dem.
Blu Ray-udgivelsen af ‘The Dark Tower’ har en lækker HD-billedside, og et sprødt lydbillede, samt en pæn håndfuld bonusser der ikke er noget ekstraordinært, men heller ikke spild af tid. Er man King-samler, eller egentlig bare ret glad for filmen, så er det en bundsolid udgivelse til en middelmådig film.