Fodboldfilmfestival for første gang i Danmark

Fra 1.-4. juni afholdes filmfestivalen Kicking+Screening om fodboldens mange facetter for første gang. Hver forestilling indledes med debat med kendte fodboldentusiaster.

Over fire dage vises seks film i Grand Biografen i København, som på hver deres måde handler om alt det absurde, rørende, fantastiske, sjove og utrolige, der også er en del af fodboldens univers. Hver visning indledes af folk med enten stor forstand på eller forkærlighed til årets centrale temaer; rebellerne, talentjagten, psyken og de nye nationale identiteter, som dagens fodbold er præget af.

Ingen af filmene har før været vist her i Danmark, og når der er adgang til filmene nu, skyldes det den amerikanske fodboldfan Greg Lalas, der startede festivalen i USA for 5 år siden. Kicking + Screening har siden været afholdt i bl.a. New York og var i London i 2013. København er for Lalas et ønskested: ”Danmark er jo legendarisk, fordi I, selvom I er et meget lille land, har formået at skabe store fodboldsspillere.”

Det er blandt andet den amerikanske ambassade, der står bag initiativet.  Den amerikanske ambassadør i Danmark Rufus Gifford siger: ”USA er jo ikke verdens største fodboldnation – endnu – men vi arbejder på sagen og vil i mellemtiden meget gerne bidrage til at fejre og synliggøre World Cup. Disse fantastiske, skæve og tankevækkende film er et fint supplement, som kan vise nye sider af fodboldens væsen, og som passer godt til den danske og amerikanske måde at se verden på.”

Eric Cantona er voice-over i filmen Football Rebels (Les Rebelles Du Foot).

Programmet til Kicking + Screening består af både spille- og dokumentarfilm:

Der er filmen ‘Next Goal Wins’, som handler om verdens værste fodboldhold udsat for en professionel træner. Filmen ‘Scouting for Zebras’ tager med stor humor fat om dagens talentjagt blandt afrikanske unge og ‘Les Rebelles du Foot’ har ingen ringere end Eric Cantona i rollen, som den der binder historien om fodboldens rebeller sammen.

SØNDAG DEN 1. JUNI, KL. 19.00

Next Goal Wins

Instruktører: Mike Brett & Steve Jamison Engelsk og Samoa, 92 min

Da kvalifikationskampene til 2014 FIFA World Cup starter, er holdet fra Samoa det dårligste i verden. Det har aldrig vundet en kamp, endsige scoret et mål. Men håbet ankommer i skikkelse af den hollandsk-amerikanske træner Thomas Rongen, der har noget med i bagagen, som spillerne ikke anede fandtes: Troen på sig selv.

Mandag den 2. Juni, kl. 17.00

Scouting for Zebras

Instruktør: Benoit Mariage Fransk, 80 min

Benoit Poelvoorde er perfekt castet i rollen som José, en ikke særligt succesfuld agent med speciale i at opdage unge afrikanske fodboldtalenter. Og så er der ellers lagt i ovnen til en sort-humoristisk komedie, der med hjertet på rette sted sætter et menneskeligt ansigt på den ellers barske virkelighed i afrikansk fodboldspiller-trafficking.

Tirsdag den 3. Juni, kl. 19.00

Les Rebelles du Foot (Football Rebels)

Instruktører: Gilles Perez & Gilles Rof Engelsk, 92 min

Didier Drogba, Rachid Mekloufi, Socrates, Predrag Pasic og Carlos Caszely. Alle store stjerner, men samtidig også mænd, som har modstået fristelsen fra den magt og grådighed, som visse steder overskygger skønheden ved fodbold. Deres personlige menneskelige indsats, som har løftet dem op over deres sportslige bedrifter, bliver her genfortalt af ingen ringere end Eric Cantona.

Onsdag den 4. Juni, kl. 19.00

Power of Unity

Instruktører: Scott Boggins & Gabriel Spitzer Engelsk & Japansk, 22 min

Kun få måneder efter den altødelæggende tsunami I 2011, indtager det japanske kvindelandshold banen til VM i Tyskland. Holdet står sammen trods deres status som underdogs, og det lykkes dem at nå hele vejen til finalen, hvor de møder giganterne inden for kvindefodbold: USA.

One Nation

Instruktører: Scott Boggins & Gabriel Spitzer Engelsk og fransk, 22 min

Mens det franske landshold er på vej mod finale i VM I 1998, må Frankrig som nation genfinde sin identitet, som er for evigt forandret af de nye franske helte med indvandrerbaggrund på banen. Filmen indeholder – udover interviews med superstjerner som Zinedine Zidane, Lilian Thuram og Youri Djorkaeff – de mest utrolige optagelser fra kulisserne ved selve kampene.

Loucos de Futebol (Beyond Soccer)

Instruktør: Halder Gomes Portugisisk, 28 min

Denne morsomme dokumentar om de to rivaliserende fodboldklubber Fortaleza og Ceara, de to største i Fortaleza i Brasilien, sætter fokus på både skønheden og galskaben ved brasilianernes lidenskabelige forhold til det smukke spil.

Om KICKING + SCREENING

Kicking + Screening blev etableret i april 2009 og  er verdens første filmfestival, som er dedikeret udelukkende til film om fodbold. Missionen er at involvere, forbinde og inspirere fans og andre interesserede gennem film om fodboldkulturen. K+S har indtil videre hvert år organiseret en filmfestival i New York og desuden arrangeret festivaler i London, Amsterdam, Kerala (Indien) og andre byer rundt om i verden. Festivalen besøger for første gang København i år.