GIRLS: Sex and the City uden glamour og censur

Sex and the City gav os for første gang indblik i selvstændige storbykvinders tanker og følelsesliv. Carries, Mirandas, Charlottes og Samathas erfaringer og dilemmaer blev udpenslet og relateret til skiftende seksuelle og kønslige samfundstendenser i 90’erne og 00’erne glamourøse New York.

GIRLS 1

GIRLS bærer arven videre fra Sex and the City, men uden den glamourøse livsstil og censurering af kvindernes kropslige uperfektion. Vi befinder os ikke længere i 90’erne og 00’ernes New York, men i samtidens New York, hvor hovedpersonerne ikke er 30-40-årsalderen, men i start 20’erne. Kvinderne er young adults – de er ikke teenagepiger, men heller ikke voksne. De kæmper ikke – som Carrie og co. – med at tilvænne sig den kvindelige seksuelle og kønslige frigjorthed, men med at forme deres livfortælling og identitet på ud fra de valg de træffer (og ikke træffer) – herunder de seksuelle. De udstiller ublufærdigt, ucensoreret og uglamourøst deres kærestesorger og indbyrdes konflikter, deres nedture og opture, deres psykiske og kropslige svagheder. Og det bringer os tættere på hovedpersonen Hannah (Lena Dunham) og hendes tre veninder Marnie (Allison Willams), Jessa (Jemima Kirke) og Shoshanna (Zosia Mamet), end Sex and the City nogensinde var i stand til. Fire ret så usammenlignelige piger, der trods deres forskelle, deler samme kamp om at finde sig selv i en uforudsigelig og foranderlig young-adult-tilværelse. Fire piger, som vi kan identificere os med, som vi kan relatere til, som vi griner og græder med.

I seriens første afsnit møder vi den irrationelle, fejlbarlige – men netop derfor elskværdige – Hannah. Siden afslutningen af sin eksamen fra to år tidligere, har hun levet hjemme hos forældrene, der økonomisk har understøttet hendes forfatterdrømme og hjulpet hende gennem en tvangslidelse. Men så oprinder dagen, hvor forældre ikke længere er økonomisk i stand til at have Hannah boende. Hannah flytter derfor til Greenpoint, Brooklyn, lige udenfor Manhatten, New York, hvor hun – sammen med Marnie, Jessa og Shoshanna – må navigere “one mistake at a time” gennem 20’ernes store og små livsdilemmaer.

GIRLS er skrevet af Lena Dunham, som selv spiller Hannah i serien, og tager udgangspunkt i Dunhms egne livserfaringer som 28-årig New Yorker. Seriens tre første sæsoner kan ses på HBO, og der går rygter om en snarlig fjerde sæson med premiere 12. januar 2015.