My name is Ernst Stavro Blofeld…

Den skaldede skurk med katten.

Har du bemærket, at det er mange år siden James Bond har haft et tilbagevendende nemesis ? Den mest berømte skurk i 007 -serien har altid været Ernst Stavro Blofeld. Den skaldede katte-elskende skurk der har været portrætteret af mange forskellige skuespillere på tværs af flere film . Dengang da Bond kæmpede mod Blofeld og den onde organisation, kendt som SPECTRE , havde filmene en superhelte kvalitet, fordi Blofeld netop blev denne tilbagevendende karakter, ligesom Jokeren og Lex Luthor.

Bond har siden 60’erne bekæmpet en lang række forskellige skurke. En del af dette skyldtes en 50 år lang retssag mellem MGM (filmselskabet bag bond) og boet efter Kevin McClory (producer til Bond-filmen ‘Thunderball’), på grund af rettighedsstrid over figurer og plot elementer i Ian Flemings ‘Thunderball’.

Striden har rødder tilbage i 1959, da Kevin McClory mødte Ian Fleming , forfatteren som skabte det berømte 007 karakter, i en serie af spionromaner . McClory tog æren for at have givet Fleming ideen til en Bond-film sat i Bahamas (Thunderball). En manuskriptforfatter blev senere hyret til at skrive ‘Thunderball’, men filmen lod vente på sig og Fleming skrev ‘Thunderball’ som en roman uden at kreditere McClory. Karakteren Blofeld er en del af ‘Thunderball’ plottet og McClory’s familie har derfor kæmpet mod MGM om retten til karakteren og andre figurer og plot-elementer.

Efter alle disse år er sagen nu blevet afgjort. Dette har resulteret i at MGM mod betaling til McClory boet, får  rettigheder til figurer og plot elementer. Dette betyder at Blofeld kan vende tilbage til Bond universet!

I Daniel Craig æra film har QUANTUM afløst SPECTRE, og man har hentydet til organisationen i både ‘Casino Royale’ og ‘Quantum of Solace’ . I ‘Skyfall’ valgte man at udelade QUANTUM, men måske vil den næste Bond film lade 007 gå i flæsket på den superhemmelige organisation som endnu engang har den katteelskende Ernst Stavro Blofeld i spidsen.

Spooky Ernst!