‘The Big Lebowski’ fylder tyve år

Torsdag d. 15. februar fyldte Coen brødrenes kultfilm ’The Big Lebowski’ tyve år. Filmen med Jeff Bridges i hovedrollen som the dude, havde premiere på Berlin filmfestival i 1998 og er siden gået over i filmhistorien som et fast referencepunkt.

© 1998 Gramercy Pictures

Tre grunde til at du enten for første gang eller igen skal sætte dig ned og nyde denne underskønne og skæve film:

  1. Jeff Bridges er genial! Læg mærke til hvordan Bridges har formået at benytte sin krop som værktøj i sit karakterarbejde, idet han så smukt har implementeret the dudes tilbagelænede verdensopfattelse i sin kropsføring. Bridges har en naturlighed i sit skuespil, med en kontakt til sin krop og sin grounding som er helt eminent.
  2. Humoren er genial! Coen brødrene gør i deres film, ofte brug af en tør og sarkastisk form for humor. ’The Big Lebowski’ er ingen undtagelse. Historien er sjov, karaktererne er sjove, situationerne er sjove og ja, dialogen er sjov! Særligt i øjeblikkene mellem Jeff Bridges og John Goodman, hvis samspil er en fornøjelse at se på.
  3. Universet er genialt! Der er simpelthen en grund til at denne film har opnået kultstatus. Hvis man kan være med på filmens til tider skæve præmisser, som ikke altid giver hundrede procent mening, så kan man virkelig nyde godt af dens mange finesser og bedst af alt er dog dens karakterer, som alle sætter deres helt eget præg på filmen. Her skal John Turturros arbejde med karakteren Jesus Quintana nævnes. Karakteren er så gennemført humoristisk, bisar og karikeret at den simpelthen blev hængende længe efter jeg havde set filmen. Det kan tyde på at den også er blevet hængende hos Turturro selv, han har netop afsluttet indspilningerne på en uofficiel spin off ’Going Places’, som skulle være baseret på rollen Jesus Quintana. Filmen er sat til premiere her i 2018.

En videre anbefaling til Coen brødrenes filmunivers:

  1. No Country for Old Men
  2. O Brother, Where Art Thou?
  3. Fargo
  4. True Grit
  5. Burn After Reading