En kort anbefaling: ‘Mr. Robot’

Jeg ved ikke om det blot er mig der er en anelse langsom, men i forbindelse med min anmeldelse af filmen ’Papillon’ for godt en uges tid siden, der fik jeg for alvor øjnene op for Rami Malek. Og ja, jeg er måske ikke den hurtigste knallert på havnen, set i lyset af at Malek allerede har en del år på bagen i filmbranchen, men ikke desto mindre føler jeg mig nødsaget til at viderebringe min nye opdagelse til alle jer derude, som måske heller ikke har stiftet voldsomt meget bekendtskab med Malek endnu.

Som de fleste andre skuespillere er Maleks karriere startet med biroller i diverse Hollywood film (herunder blandt andet ‘Nat på museet’ filmene) og dette tror jeg umiddelbart er grunden, til at jeg ikke er blevet fanget af hans arbejde tidligere. Heldigvis fik jeg dog i forbindelse med ’Papillon’ endelig lov til at fordybe mig, i reelt og seriøst karakterarbejde fra Maleks hånd og nu er jeg blevet en anelse besat! Jeg satte mig hurtigt for at lære ham bedre at kende og på få dage har jeg slugt hele første sæson af serien ’Mr. Robot’, som kan streames på HBO nordic. Her kommer en lille anbefaling af serien:

© 2017 USA Network Media

’Mr. Robot’ er en dystopisk fortælling om den vanvittigt talentfulde hacker Elliot Alderson (Rami Malek). Trods Elliots ustabile sind, bliver han hurtigt nøglefigur i et komplekst spil om global dominans, da han og hans allierede gør et ihærdigt forsøg på at ødelægge den korrupte virksomhed han arbejder for og det kapitalistiske samfund omkring ham.

Konceptet er gennemgående, originalt og har fra starten af en helt unik feeling. Stemningen er mørk og spørgsmålet om hvornår vi befinder os i den virkelige verden eller i Elliots tanker er hele tiden presserende. Serien formår gennem det meste af første sæson at opretholde det tunge grå tæppe af kritik, rettet imod det kapitalistiske samfund, som synes at omsvøbe hele serien og dens karakterer, hvad end de er for eller imod denne samfundsopbygning. Grundlæggende kører der enormt mange sideløbende historier, så man skal holde tungen lige i munden, for jo længere vi når ind i sæsonen des større bliver persongalleriet. Hvor vi i starten befinder os meget i Elliots livsverden og tanker, som jeg bestemt synes er det allermest spændende perspektiv, så kommer nogle af de andre karakterer med tiden til at fylde lidt for meget til min smag og der mister den mig sku lidt. Dette har både noget med min fascination af Elliots sind at gøre, men det er også fordi de nye karakterers psykologiske profiler bare ikke er lige så spændende og så spiller de færreste lige så godt! Der hvor serien til gengæld ofte vinder mig tilbage, er på præmissen om at dette bestemt ikke en serie man sådan kan læne sig tilbage og koble af til. Den forventer noget af sin tilskuer og det gør den blandt andet ved at stille nogle af livets helt store spørgsmål, hvilket i min optik er meget forfriskende! Seriens generelle kritik af det kapitalistiske samfund, verdensordenen og klimaet er tiltrængt og noget der ligger mig meget på sinde. Jeg er derfor dybt fascineret af det indtryk man sidder tilbage med når det sidste afsnit i første sæson rinder ud og jeg håber og krydser fingre for at sæson to er lige så god!

© 2017 USA Network Media

Samtidig er skuespillet for det meste også godt, særligt MÅ jeg fremhæve Christian Slater som spiller røven ud af bukserne i sit livs rolle som Mr. Robot. Han er en fornøjelse at se på, særligt i sit samspil med Malek. De to formår hele serien igennem at opretholde et tryllebindende og dialogisk samspil.

Malek har i rollen som den dybt neurotiske Elliot samtidig virkelig mulighed for at skabe dybde i sin karakters psykologiske profil og ved gud, det gør han! Malek er subtil og detaljeret i sit skuespil, han lykkes virkelig med at få skabt en yderst snørklet og kompleks karakter, som jeg er ret imponeret over at han selv kan finde rundt i. Flere gange måtte jeg simpelthen stoppe op og spole tilbage for at prøve at gennemskue hvilke teknikker og grundarbejde Malek havde gang i… ja jeg ved godt jeg er utroligt nørdet, men det sker bare ikke så tit og jeg er dybt imponeret over den indlevelse han disker op med. Malek ER Elliot og han er magisk fra første til sidste replik! Fordi Malek er så generøs i sit skuespil og samtidig synes at have enormt meget empati for sin karakter, så bliver oplevelsen af Elliot enormt troværdig og Maleks koncentrerede arbejde og store investering, gør at man som tilskuer kan opnå det magiske øjeblik, hvor man stoler så meget på det der sker foran én, at man fuldstændig forsvinder væk med karaktererne, historien og simpelthen glemmer tid og sted. Det er meget sjældent det sker for mig og her er det vigtigt for mig at understrege at det bestemt ikke er serien i sig selv der kan få mig til at svæve væk, det er Maleks præstation og det sker ofte i de monologscener hvor Elliot taler med og forsvinder ind i sig selv.

Serien er spændende ja, men det er så absolut ikke den bedste serie jeg nogensinde har set og hvorfor skal den så anbefales? 1. fordi Malek bare er for vild, så se den ikke mindst for hans præstation, 2. historien er spændende og indviklet på den lækre måde, 3. der er fine og også finurlige præstationer fra flere andre skuespillere, herunder førnævnte Christian Slater og 4. så tør serien stille nogle vigtige og essentielle spørgsmål til den måde vores samfund og verden er bygget op på!

SÅ… Er du til intelligente og snørklede serier, der forventer noget af sit publikum? Er du til dybe og twistede psykologiske karakterer? Er du til dystopiske fortællinger om hvordan fremtidens samfund kan komme til at se ud og er du vild med fortællinger der har et kritisk blik på det samfund vi lever i? Så er ’Mr. Robot’ måske noget for dig, den kan streames nu på HBO nordic.

© 2017 USA Network Media

 

 

Zeen is a next generation WordPress theme. It’s powerful, beautifully designed and comes with everything you need to engage your visitors and increase conversions.