Ringenes Herre
Copyright: New Line Productions, Inc.

20 år med filmatiseringen af ‘Ringenes Herre’

For 20 år siden, 19. december 2001, ramte en meget speciel film biograferne. Den var starten på en trilogi som siden har ændret filmverden. Filmen er ‘Ringenes Herre: Eventyret om Ringen” og er filmatiseringen af den store episke eventyrbog-serie af J.R.R. Tolkien.

For første gang mødte vi Frodo, Gandalf, Aragorn og Legolas på det store lærred – hobbittere og orkere blev en del af vores hverdagssprog, og stadig i dag er referencer til universet umulige at komme udenom. 

Det er Peter Jackson der står bag den episke trilogi, som blev filmet i hans hjemland – det smukke New Zealand. Og filmene gjorde i høj grad sit, for at bringe den gudeskønne new zealandske natur på verdenskortet.

En af de unikke ting ved ‘Ringenes Herre’-trilogien er at filmene blev filmet simultant. Alle tre film blev altså lavet samtidig, hvilket er en af grundene til at de føles så sammenhængende og helt perfekt smelter sammen til én stor episk oplevelse. Noget vi ser alt for sjældent i dag, hvor man ikke tør satse på flere film, før man ved om den første film bliver en succes. 

Trilogien var mange år undervejs, og det understreger vigtigheden af at have passionen og troen med sig, både som instruktør og produktionsselskab. For at skabe en af verden dyreste filmserier nogensinden, uden at vide om den går hen og bliver en succes, kræver en hel del mod – især når man vælger at optage alle 3 film samtidig. Fra 1997 til 2004 arbejdede Peter Jackson og hans hold på filmene. Filmserien endte med at koste 280 millioner amerikanske dollar. Men heldigvis, som vi alle ved, gik den hen og blev en giga succes, med en indtjening på 2,9 milliarder dollars.

Ringenes Herre
Copyright: New Line Cinema

Alle der har set Ringenes Herre kan skrive under på at filmene var forud for sin tid. Ren teknisk og visuelt finder man stadig i dag sjældent så smukke og vellykkede film. At den første film havde premiere tilbage i 2001 er stadig virkelig svært at forstå i dag. I en verden fyldt med computer generede natur, monstre og dyr, står Ringenes Herre stadig tilbage som en perle, hvor især make-up og praktiske effekter var dominerende. Selvom vi naturligvis ikke kan være foruden CGI, er den mængde der findes i filmen overraskende velskabt for en film, som er fra starten af årtusindeskiftet. Tænk blot på Gollum som i dag stadig ser enormt ægte ud. Her kan vi ikke mindst takke magiske Andy Serkis for hans skuespil og motion-capture. Filmene har også nogle at de flotteste og mest gennemarbejde krigsscener, hvor man faktisk kan se og følge med i hvad der sker – en sjældenhed i dagens filmlandskab, hvor alting typisk er gemt væk i mørke og forvirrende kameraarbejde. 

Den episke historie skal J.R.R. Tolkien naturligvis have takken for. Men den måde Peter Jackson har formået at visualisere og forstørre universet samt fortællingen om vores kære hobbitter, mennesker, elvere, troldmænd og dværge, udviser en forblændende forståelse for filmmediets unikke egenskaber for historiefortælling. (Evner Peter Jackson åbenbart havde mistet da han skabte Hobitten-trilogien).

Ringenes Herre
Copyright: New Line Cinema

Her hos Filmpuls har ‘Ringenes Herre’ en helt speciel plads i vores hjerter. Flere af os har personlige oplevelser med filmene, og du kan her læse om tre filmpulsers minder:

Michella: Jeg så den første film i biografen som 9-årig. Jeg husker tydeligt at jeg blev tvunget med fordi hele min familie skulle se den og jeg var SÅ sur. 9-årige mig gad ikke se 3-timer lange film om troldmænd og nisser (mine nøjagtige ord den gang) men der var ingen til at passe mig, så med skulle jeg altså. Og heldigvis for det, for det var den dag jeg forelskede mig i film. Ventetiden til The Two Towers og ISÆR Return Of The King var nok min første oplevelse med “hype”. Og den dag i dag er det stadigvæk ingen film der er nået op på helt samme niveau for mig.

Line: Jeg husker tydeligt da jeg så “Ringenes herre – eventyret om ringen” for første gang. Jeg tror jeg har været 8-9 år. Mine forældre har tænkt jeg muligvis var klar til at se den, på trods af jeg var lidt bange af mig da jeg var yngre og let blev bange for film – fx måtte de stoppe med at læse Harry potter for mig da jeg fik mareridt. Det var min første rigtige “voksenfilm” (som ikke var Agent Catwalk, haha). Mine forældre må have tænkt at det her fantasy-halløj muligvis var min helt store kærlighed – og de kunne ikke have ramt mere plet. Vi så den på VHS i vores stue på et lille tv. Og det var en hel ny verden der åbnede sig for mig. Hele mit sind blev udvidet. Det var første gang jeg oplevede at se noget som det – og intet vil nogen sinde kunne måle sig med det. Lige siden har Ringenes Herre betydet enormt meget for mig. Da jeg var 11-12 år gik jeg hjem hver dag efter skole og så en af filmene. Jeg sad og sagde med på replikkerne, på trods af jeg ikke kunne engelsk. Jeg tror også jeg har set bag om-materialet fra de to første første film over 100 gange.

Anders: Jeg mindes ikke at se de første to i biffen, da jeg var forholdvis lille, men husker at se den tredje med min far i biografen. Og inden da så jeg de to første på VHS op til flere gange.
Jeg var bestemt tryllebundet over hele fantasy-aspektet og har genset alle fimene flere gange siden da, ejet dem på alle formater, og fordybet mig i det timelange ekstra materiale.
Jeg må indrømme, at jeg ikke holder dem helt så højt, som jeg engang gjorde, men som et teknisk vidunder og en episk fortælling er det uden tvivl stadig noget af det bedste der nogensinde er lavet.
Overordnet set, så er trilogien noget af det mest imponerende, der nogensinde er lavet i filmhistorien. Også bare hele fortællingen med Peter Jackson, som trods sin baggrund fik lov til at lave så kæmpemæssigt, risikabelt og nyskabende et værk… det er i sandhed en triumf.

Ringenes Herre
Copyright: New Line Cinema