‘Blade Runner 2049’-instruktør svarer på anklager om sexisme

En af 2017’s mest diskuterede film er uden tvivl den længe ventede fortsættelse til Ridley Scott’s klassiker ‘Blade Runner’ fra 1982. Den fransk-canadiske instruktør Denis Villeneuve har modtaget både stor ros og også en del kritik for sin film ‘Blade Runner 2049’, som fik premiere tidligere på året.

En af kritikpunkterne har været portrætteringen af kvinder Villeneuve’s futuristiske univers. Størstedelen af filmens kvindelige karakterer er enten prostituerede, en form for sex-robotter eller håndlangere til filmens centrale skurk, spillet af Jared Leto.

Men nu svarer Villeneuve tilbage på kritikken. Hans kvindelige karakterer i ‘Blade Runner 2049’ er ikke et billede af Villeneuve’s eget kvindesyn, men derimod den måde han mener at verdenen i dag (og i fremtiden) behandler kvinder.

“Film er et spejl af samfundet. ‘Blade Runner’ handler ikke om i morgen; den handler om i dag. Og jeg er ked af det, men verden er ikke god mod kvinder,” udtalte Villeneuve til Vanity Fair.

6 af Denis Villeneuve’s indtil videre 9 spillefilm har haft kvinder som deres hovedroller. ‘Un 32 août sur terre’ fra 1998, ‘Maelström’ fra 2000, ‘Polytechnique’ fra 2009, ‘Incendies ‘ fra 2010, ‘Sicario’ fra 2015 og den Oscar-nominerede ‘Arrival’ fra 2016 havde alle kvindelige hovedkarakterer.

Denis Villeneuve’s næste projekt er på nuværende tidspunkt en ny filmatisering af Sci-Fi romanen ‘Dune’, som tidligere blev filmatiseret af David Lynch i 1984.