Er NEW GIRL det nye FRIENDS?

Arven fra Friends

Vi husker dem alle. Rachel, Ross, Chandler, Monica, Phoebe og Joey. Vi husker deres lejligheder i samme bolig i hjertet af Manhatten. Vi husker deres stamcafe. Vi husker deres indbyrdes konflikter og dramaer, deres ubetydelige flirts og mere seriøse romancer. Vi har grinet og grædt af dem og med dem. Særligt da det sidste af de 236 afsnit i serien rullede hen over skærmen. Og vi lige siden har spurgt os selv det samme: hvordan skal vi nogensinde udfylde tomrummet efter Friends? Måske er New Girl svaret.

Så, hvad er New Girl? 

new girl 0

New Girl er ligesom Friends en amerikansk sitcom tvserie, hvis fire sæsoner nu også kan streames på Netflix. Serien er udviklet af Elizabeth Meriwether og omhandler skolelæreinden Jessica “Jess” (Zooey Deschanel), som i første afsnit ved et tilfælde afslører sin kærestes affære med en anden kvinde og forlader ham. Jess flytter til en loftlejlighed i L.A., hvor hun bor sammen med tre andre fyre – Nick (Jake Johnson), Schmidt (Max Greenfield) og Winston (Lamorne Morris) – der har kendt hinanden i årevis. Her bliver Cece (Hannah Simone) – Jess’ barndomsveninde, der arbejder som model – en fast (og ombejlet) gæst i loftlejligheden. Serien beskriver derfor karakterernes personlige udvikling ift. karrierevalg og deres indbyrdes venskabs- og kærlighedsrelationer – deres breakups og makeups.

New Girl kombinerer altså drama og komedie ligesom Friends for en gruppe af venner og roommates, alle ugifte og i start- eller midttrediverne.

Men det er ikke det eneste punkt, hvor de to serier er sammenlignelige. Hvis vi dykker lidt mere ned i New Girl, kan man tydeligt se, at serien har adopteret sit konceptuelle fundament fra Friends.

Schmidt som en mandelig Monica 

new girl 2

Ligesom Monica har Schmidt undergået en fysisk forandring fra overvægtig college dreng til super-slim, overaktiv, karrieredreven singlefyr. Og ligesom Monica er har han (manisk) rengøringsvanvid, laver planer for alt (og alle), men er trods alt elskværdig.

The odd man out hedder nu Winston 

new girl 4

Hvor Phoebe var kendt for sine mærkelige kommentarer og uforudsigelige adfærd i Friends, har vi i New Girl Winston. Begge har tvivlsomme musikalske talenter og manglende erfaringer med længerevarende forhold. De er begge karakteren, som ikke rigtig giver mening i første sæson, men som vokser og udvikler sig – og bliver en karakter, vi ikke kan undvære. Desuden låner Winston også fra Ross’ nørdethed.

De nye Ross og Rachel hedder nu Nick og Jess

new girl 6

Vi opdager det lang tid før de selv erkender det – at de er som skabt til hinanden; at de er soulmates. Ross og Rachel.

Det samme kan siges om Nick og Jess. De er diametrale modsætninger og skændes og kysser i ét og samme åndedrag. Og det tager dem flere sæsoner at indse og anerkende deres gensidige følelser.

Cece og Jess er de nye Monica og Rachel

new girl 1

Ligesom Rachel og Monica, har Jess og Cece været været bedste veninder siden high school, hvilket er den eneste årsag til, at de stadig holder sammen – for i virkeligheden er de fuldkommen modsætninger. Hvor Cece og Rachel er udadvendte og attraktive, er Jess og Monica mere nørdede, senere seksuelt erfarne og ikke helt bevidste om egen (skjulte) skønhed.

Schmidt erstatter Joey som ‘the ladies man’

new girl 5

Ligesom Joey ubesværet fik alle kvinderne til at dåne, er Schmidt nu ‘the ladies man’. Han scorer hvem han vil og hvornår han vil. Det gælder også Cece.

Ubeslutsomme Nick og Chandler uden karriereplaner

new girl 7

Vi husker Chandlers mange karriereskift og forsøg på at finde sig selv. Det samme kan siges om Nick i New Girl, der hopper fra arbejde til arbejde, fra karrieremulighed til karrieremulighed.

Gamle venskaber

new girl 3

Ligesom i Friends, hvor Ross, Chandler og Joey har et årelangt venskab, er de mandelige karakterer i New Girl gamle venner. Nick og Winston var bedste venner gennem opvæksten (tilsvarende for Chandler og Ross), og Nick og Schmidt har været college roommates (tilsvarende for Chandler og Joey).

Værd at se? 

Så hvad er forskellen egentlig mellem Friends og New Girl? Ikke meget. Måske kun, at den ene serie foregår på i 90’ernes Manhatten og den anden i samtidens L.A. Ellers genfinder vi tematikker og karaktertræk i New Girl, direkte adopteret fra Friends. Det betyder dog ikke at New Girl er uinteressant og forudsigelig. Der er stadig tale om en humoristisk – omend til tider lidt karikeret – sitcom. New Girl er således værd at se hvis du er til letfordøjelig og fornøjelig tv, såsom Friends og How I Met Your Mother, med genkendelige (og genbrugte) karakterer, der giver os en skjult følelse af at vende hjem efter flere års adskillelse – og derfor gør det muligt for os at sætte os ind i serien fra første afsnit uden en forkromet introduktion.

New Girl har da også været udnævnt til en af de bedste komedier i USA i 2011 og har været nomineret til flere forskellige awards, herunder fire Golden Globe Awards og fem Primetime Emmy Awards. Der er derfor ikke tale om et plagiat af Friends, men en genoplivning og nytolkning af den populære sitcom.