De frivillige. Anders Matthesen. Filmpuls
Copyright: SF studios

Filmanmeldelse: De frivillige

LÆSERNES BEDØMMELSE4 stemmer
5

Dansk fængselskomedie… Ja, det er ikke noget man ser hver dag. Derfor var denne skribent taget ind i biografmørket, for at se hvordan sådan en genre fungerer på dansk grund.

Historie

Markus Føns er en som har det hele. Et fedt job, tonsvis af penge, en lækker kone, kender de berømte og har et smart sommerhus på øen Ibiza. Men det hele er ved at falde til jorden, da han tages for økonomisk svindel og derefter varetægtsfængsles. Det varer dog ikke lang tid før, at hans ugerninger også får en påvirkning på hans ophold bag lås og slå. Efter et brutalt overfald, vælger han at gå i frivillig isolation hos dem de kalder ”de perverse” (pædofile, folk der har tæsket deres koner osv.), og her havner Markus midt i et hierarki. På toppen af dette hierarki befinder fængselskorets selvudnævnte leder, Niels. Men Markus vil også gerne have et fængselsliv med specielle privilegier, og derfor prøver han at arbejde sig op igennem korets rækker. Men Niels er ikke en, der har tænkt sig at rykke sig fra sin plads.

De frivillige. Anders Matthesen. Filmpuls
Copyright: SF studios

På overfladen ligner ’De frivillige’ en komediefilm, hvilken den langt af vejen også er. Men det er også et samfundskritisk værk, der tør at stille nogle svære eller ubehagelige spørgsmål til vores straffesystem. Det er også imod filmens tredje akt, at det sjove bliver puttet lidt til side, og dramaet indtræffer, hvilket måske lyder miserabelt for dem, der kun har købt biografbilletten for at grine. Men rent faktisk så fungerer denne genreombytning. Og set ovenfra, så et dette en langt mere kompleks historie, end hvad man først troede, og derfor sætter man mere pris på filmen.

Men når det kommer til komikken, så rammer filmen også plet her. Det er ikke ”fald på halen” komik, men god dansk humor, med lidt af den ironi, som vi alle elsker. Der er dog også utrolig modigt, at lave en film, hvor der nærmest er en lun og smadder hyggelig atmosfærer omkring ”de perverse”, trods alle de modbydeligheder de har gjort. I enden, så kan jeg kun lykønske instruktøren Frederikke Aspöck, der har formået at blande alvor og komik sammen på en måde vi sjælden ser her hjemme i andedammen.

De frivillige. Anders Matthesen. Filmpuls
Copyright: SF studios

Skuespil

På dette område synes jeg vi faktisk rammer toppen. For det er ikke en nem opgave, som skuespillerne i denne film udfører. Jacob Lohmann spiller finansmanden Markus, som måske i starten spiller med på komikken, men som langsomt transformerer sin karakter til dens sande jeg, hvilket er skræmmende. Danmarks komiske guru Anders ”Anden” Matthesen spiller Niels, som man kommer til at holde af, på trods af at han har gjort modbydelige ting. Det er en modig rolle som Matthesen har taget, og karakteren kunne nok heller ikke have lykkedes uden ham. Faktisk er han den som har den mest komplekse karakter, og det er først efter man har set filmen, at man bliver imponeret over Matthesens preformance. Christopher Læssø spiller også en indsat, og han er nok filmens sjoveste karakter, med hans nærmest syge besættelse af Lohmanns rolle, hvilket kun toppes af den ene af fængselsvagterne, der nærmest er forelsket i finansmanden.

Visuelt

Der er ingen tvivl om, at folkene bag ’De frivillige’ ved hvordan man sætter en film sammen. Filmens farvenuancer er meget ”sterile” om man tør, og der bliver hverken leget med farver eller andre store visuelle indtryk. Nu er det heller ikke fordi, at plottet opfordrer kameraet til at gå amok, men man kunne ind i mellem måske godt have tænkt sig, at der blevet leget lidt mere på den visuelle side.

Musik og lydbillede

Ligeså lidt legende filmens visuelle side er, så byder den lydmæssige del måske heller ikke på det helt store. Men, nu er det heller ikke en 200 million kroners storfilm, men en lille bitte sjov fængselsfilm, med sociale kommentarer vi har her med at gøre. Og set fra det perspektiv, så er lydmixet ganske fint. Derudover, så er filmen fyldt med sange fra den danske sangbog, der får en lidt mere ”up beat” behandling af Matthesens karakter.

Copyright: SF Studios
De frivillige. Anders Matthesen. Filmpuls
De frivillige - premiere den 13. juni 2019
Kort fortalt
Morsom samfundskritik, der også har sin alvorlige side. Historien såvel som skuespillet, er mere kompleks end man først skulle tro. Faktisk er dette en film, som stiller nogle vigtige og ubehagelige spørgsmål omkring straf og straf udmåling.
Historie
Skuespil
Visuelt
Musik og lydbillede
LÆSERNES BEDØMMELSE4 stemmer
5