Filmanmeldelse: Fast and Furious 8

Eller er det The Fate of the Furious. Eller Fast 8. Eller F8. Den titel ændrer sig simpelthen så meget så det ikke er til at styr på. Men det er heldigvis ikke det vigtige ved den her film, for alle der er det mindste interesserede ved præcis hvilken film der bliver talt om. Man skal virkelig have levet under en sten for i det mindste ikke bare at have hørt denne hurtige, action fyldte, adrenalin pumpende og NOS-skydende serie af film. Det er 16 år siden at 1’eren kom ud og siden da er racer-filmene kommet ud med fast mellemrum på højst tre år. Men er motoren ved at brænde sammen på listen, eller kan den trækkes hen over målstregen ved at afslutte med denne trilogi, der nu er sat i gang?

fast8_06
Jason Statham, Dwayne Johnson, Ludacris, Michelle Rodriguez, Tyrese Gibson, Scott Eastwood, Nathalie Emmanuel – IMDb.com

Jeg har hørt mange sige at der på nuværende tidspunkt bliver kogt suppe på Fast and Furious serien. Og det gør der nok også. Men hvis suppen smager godt, hvorfor så også stoppe!? Jeg elsker de her film og har fulgt dem så længe jeg kan huske. Det er måske ikke den mest dybdegående historie der er i dem, og skuespillet vil mange nok mene heller ikke er helt i top. Men det er heller det vigtige for mig i de her film. Det er bare de bedste popcorn-film der nogensinde er lavet. Og jeg nyder dem præcis lige meget for hver gang jeg ser dem. Og med de ord synes jeg vi skal dykke ned i anmeldelsen af det 8. kapitel:

Historie

Dom og Letty er på bryllupsrejse og Brian og Mia har trukket sig tilbage. Resten af holdet er blevet frifundet og har fundet en antydning af et normalt liv. Men da Dom møder en mystisk kvinde bliver han hevet tilbage ind i en verden af kriminalitet, der leder til at han forråder dem tættest på ham. Fra Cuba til New York til et fastfrosset hav, skal teamet nu stoppe en fjende fra at lave komplet kaos… og hente den person hjem, der gjorde dem til en familie.

Der er ingen tvivl om at holdet bag denne gang har prøvet at gå i en mørkere retning end de tidligere film. Der er sat mere på spil i den her end før, og alt hvad man troede var sikkert, lader ikke længere til at være det.

Tidligt i filmen var der den første kedelige overraskelse for mig. Men som det er med anmeldelser, så vil jeg ikke nævne den her, men lad os sige det sådan at det jeg gik ind i filmen med en tro om, blev fuldstændig ødelagt, så der ikke var lige så meget på spil i resten af filmen. Det lyder underligt at skrive og sikkert også læse det, men det vil nok give mere mening efter du har set filmen. Jeg mener blot at det er ærgerligt at de ødelægger et præmis mindre end 30 minutter inde i filmen, som de har brugt hele deres promotion på at lægge op til. Nu kan det egentlig være at du har regnet ud hvad jeg snakker om..?

Nå, men lad os i stedet gå videre i filmen. Vin Diesel har udtalt at 7’eren var til Paul Walker og 8’eren er fra Paul Walker. Dette synes jeg desværre ikke man kan mærke. Paul Walkers ønske var efter sigende at franchisen skulle gå mere tilbage til sine street-racing rødder, men det gør den altså ikke. Selvfølgelig er der ræs med, og også mere end nogle af de tidligere, men det skinner ikke nok igennem. Det er selvfølgelig subjektivt om man vil have det tilbage til disse rødder, og personligt ville jeg måske synes det ville være lidt mærkeligt, at vende det fuldstændig rundt nu, og lave en 8 fast 8 furious film (Jeg undskylder for den dårlige joke). Så jeg ved egentlig ikke om det er en god eller dårlig ting jeg argumentere med her. Men det jeg ville konkludere er vidst nok, at jeg godt ville have set en bedre brug af street-racing segmentet. Hvor fedt det så end er.

Noget andet negativt jeg vil tale om lige nu er også den værste del. Man skal huske på at det her i bund og grund er en stor actionfilm, og det jeg selv forventer når jeg går ind og ser den, er en masse fed action, der er centreret rundt om et plot, der retfærdiggør denne action. Men det er som om at de aldrig rigtig får styr på hverken historien eller actionen. Jeg følte mig aldrig rigtig helt inde i noget af det og mistede fokusset. Okay, det er nok det forkerte ord at bruge, for man kan ikke miste fokusset i nogen af action scenerne, som 90 % af filmen er, men har ikke lige et bedre ord. Det føltes som om at de havde skrevet manuskriptet, uden at køre det igennem nogle flere udkast. De bruger ikke de elskede karakterer ordentligt og har svært ved at forklare plottet. Der er mange detaljer som de prøver at få ud. F.eks. i hacking-scenerne; De prøver at forklare hvordan de hacker de forskellige systemer, hvilket kræver nogle lange samtaler. De har hvad der efter sigende er verdens bedste hacker på holdet, og mange af de ting de gør er jeg ikke helt sikker på er mulige (Nu ved jeg ikke så meget om hacking af satellitter osv., men er ret sikker på at det ikke foregår så nemt). I stedet for at komme med en lang forklaring om hvordan de gør det, burde de bare gøre det. Baseret på hvad man ved om karaktererne og filmene ville man tro på at de kunne gøre det. Konklusion: Forklaringerne hjælper ikke en og virker overhovedet ikke naturlige.

En anden ting jeg lige hurtigt vil røre ved, er brugen af karaktererne. Alle i castet, udover Vin Diesel, føles ikke som om de bliver ordentligt brugt. De føles ikke som hovedkarakterer, men nærmere bipersoner. Værst synes jeg at det går ud over Tyrese Gibson. Han er selvfølgelig det komiske indslag i filmen, der altid har en smart replik klar. Men de falder alle til jorden og han bliver gjort til en komplet klovn, som man kan undre sig over hvorfor holdet har brug for. Han kommer dog lidt til i enden af filmen, hvor hvad der nok er min nye yndlingsscene med ham, er at finde. Glæd dig til den!

fast8_09
Tyrese Gibson – IMDb.com

Og med de ord vil jeg gå over til noget af det mere positive:

Det lød måske før som om at jeg ikke var helt tilfreds med actionen i filmen. Og selvom jeg synes der er ting der kunne have været bedre, så skal den også have sin ros for dem der er. For actionen ‘en er som altid mega fed. Hurtigere biler end der er set tidligere. Større eksplosioner end der er set tidligere. Federe slåskampe end der er set tidligere. Det meste af actionen har man fået en forsmag af, ved at se trailerne, hvilket nok ikke er nok overraskelse. Men at se dem i fuld udførelse er bare så meget bedre. Som tidligere ignorerer de fuldstændig alle fysikkens love. Præcis som det skal være. Det er noget af det jeg nyder ved Fast and Furious filmene. Actionen slår altid alle rekorder i forhold til hvad man har set før. Især vil jeg fremhæve The Rock/Jason Statham kampscenen. Der er ingen biler med, men jeg glæder mig allerede til at se den igen på Blu-Ray’en, fordi jeg ved at jeg sikkert missede nogle virkelig fede detaljer. Og hvis du troede the Rock var stærk, så bliver du overrasket over hvad han gør i den her film. Eller nok nærmere hvor stærk hans karakter er. The Rock er kort sagt stærkere end nogensinde.

Scenerne, som du kan se frem til, er fordelt ud på fire forskellige locations i verden, og selvom jeg føler jeg mangler “vi kører en bil mellem 3 bygninger” scenen, så er de stadig virkelig fede. Det er egentlig det der er at sige. Og det eneste der betyder noget. Actionen er fed!

Derudover kan du se frem til en lang række easter eggs, som dem der kender franchiset vil synes om. Jeg vil sige det sådan her: Læs ikke den fulde casting liste inden du ser filmen.

fast8_07
Dwayne Johnson – IMDb.com

Skuespil

Okay, det kan diskuteres om dette franchise har de bedste skuespillere der findes, men de gør jobbet godt og jeg vil ikke have det på nogen anden måde. Derfor vil jeg ikke gå ind i detaljer om de skuespillere, som vi har set i alle de andre film. I stedet vil jeg fokusere på de nye skuespillere der bliver introduceret til franchiset, som vi helt sikkert vil se mere til i de næste film.

Charlize Theron er den første kvindelige skurk der optræder i franchiset og jeg tror det er sikkert at sige, at hun giver den bedste performance i hele filmen. Du vil komme til at hade hende! (På den gode måde). Hun er en skurk som du har lyst til at slå tænderne ud på, i samme øjeblik du møder hende (Og jeg slår normalt ikke nogen). Hun er den perfekte skurk og jeg håber virkelig at det ikke er det sidste vi ser til hende. Hun giver en helt ny kant og sender vores yndlings hurtigt-kørende team ud på et sted, de ikke har været før med en sikker og troende hånd.

Den anden skuespiller jeg vil fremhæve er Scott Eastwood, som vi nok kan regne med bliver en fast del af filmene fra nu af. Men jeg håber han gør en bedre præsentation i de næste film end hvad han gjorde i den her. Han var ærlig talt den mest kedelige del af filmen. Jeg var på alle tidspunkter fuldstændig ligeglad med ham og håbede egentlig hele tiden, at man ikke ville se ham i den næste scene. Det føles som om de bruger ham til at levere et par af de linjer, som Paul Walker normalt ville have sagt (Jeg savner altså den mand!). Det er selvfølgelig unfair at sætte Scott op mod så fast en del af filmene, men jeg føler ikke rigtig at han giver en god præsentation. Krydser fingre for at han gør det bedre i fremtiden. Eller at hans karakter måske bare bliver skrevet bedre.

fast8
Charlize Theron – IMDb.com

Visuelt

Hver gang jeg ser Behind the Scenes på Fast and Furious bliver jeg overrasket over hvor meget af det de har gjort i virkeligheden. Du vil bl.a. blive overrasket over hvor meget af New York scenen der er filmet i virkeligheden. Det er for fedt. Og Island skulle efter sigende også have fået optaget sin største eksplosion deroppe nogensinde!

Grunden til at jeg nævner dette, er at jeg altid er fan af at optage så meget i virkeligheden, hvis det er muligt. Og det er det de gør. Der var kun et enkelt tidspunkt hvor jeg lagde mærke til CGI’en og dette var kun i et enkelt klip. Og der kiggede jeg ærlig talt også efter det fordi jeg ikke regnede med, at de kunne lave hele den scene uden at bruge det.

Men udover det har jeg absolut ikke noget at bemærke. Filmen ser generelt rigtig godt ud lige meget hvor meget green screen de så har brugt.

fast8_08
IMDb.com

Musik og lydbillede

Jeg vil ikke snakke for meget om musikken i filmen, for der er intet nyskabende i den, men den gør sit job perfekt og passer virkelig godt til filmen. Det er noget jeg har synes de gør generelt godt i alle filmene og jeg lytter normalt ikke til rap, men her fungere det bare.

Nærmere vil jeg bemærke den generelle lyd i filmen. Jeg var heldig nok til at se filmen i IMAX. Og når man sidder og ser en film som denne, er der altså bare ikke noget rarere end at føle eksplosionerne helt ned i biografsædet (Hvilket også er rigtig rart når der sidder nogle anmeldere og snakker bagved en). Selvfølgelig er det efterhånden en generel ting i film at lyden bare er god, men jeg lagde meget mere mærke til den lækre rumlen i den her film, end jeg normalt gør.