Filmanmeldelse: Harry Potter og hemmelighedernes kammer i 4K !!!

Så er vi tilbage i trolddommens navn, med andet kapitel af vores ’Harry Potter’ anmeldelser i 4K-kvalitet! Missede du første kapitel, så kan du læse det lige her!

Filmen

Både på godt og ondt, så er ’Harry Potter og hemmelighedernes kammer’ en klassisk efterfølger, som er større, vildere, mørkere og ikke mindst længere. For mit vedkommende, så har dette kapitel altid haft en særlig plads i mit hjerte(kammer), selvom det ikke er nogen hemmelighed, at mange synes mindre om den end andre kapitler. Personligt, så holder jeg mere af den end den første, men den måler sig dog ikke helt med de kapitler der fulgte efter, hvor ’Harry Potter’-universet for alvor begyndte at forme sig og desuden fastsatte en stil, der fortsatte hele serien igennem…

Jeg har altid haft en vis forkærlighed for efterfølgere, der eleverer universet, som blev etableret i tidligere film, til nye højder, og dette til trods for at visse karakterøjeblikke, plotvendinger og andet bliver forbigået en lille smule. ’Hemmelighedernes kammer’ er måske lettere overfyldt og langt fra ligeså magisk i sin ånd, som den første film, men trods længden, så synes jeg, at den bevæger sig acceptabelt derudaf og med flere besværgelser, flere fjender og flere sjove øjeblikker end førhen. Det er desuden en spændende idé, at have et helt år på Hogwarts, hvor alt går galt, selvom det faktisk er overraskende og endda lidt imponerende, at sådan et kapitel kommer så tidligt i serien.

© Warner Bros.

Da dette er anden gang, vi møder karaktererne – og da dette er en forholdsvis lang film – så får mange af skuespillerne mere at lave og mere tid til at folde sig ud. Richard Harris som Dumbledore giver et hjertevarmt farvel fra hans side af, til den vise og respektfulde personlighed, alt imens Snape og McGonagall er endnu bedre end tidligere og tilføjelsen af Kenneth Branagh (som lige nu er aktuel i ’Mordet på Orientekspressen’) er en finurlig karakter at overvære.

Rent visuelt, så følger vi formen, som blev lagt i den første film, mens musikken faktisk er en hel del mere alsidig i denne omgang, end hvad vi hørte i ’De vises sten’. Her virker det som om, at John Williams har fået større mulighed for at folde sig ud og levere musik, der både er fortryllende, spændende, uhyggelig og behagelig – og nogle gang på én og samme tid også.

Billedkvaliteten

Til orientering, så er dagens anmeldelse udført med et 65” LG E6 OLED tv, en Yamaha RX-V781 receiver i et 5.1.2 setup (med følgende højtalere: Yamaha NS-555, NS-333, NS-C444 og YST-SW515) samt en Xbox One S til afspilning af diskene…

Den første ’Harry Potter’-film var en solid om end lettere svingende oplevelse på 4K-formatet, da billedet til tider så ud til at lide under uskarpe stilistiske valg, tekniske begrænsninger samt udfordringer fra den tid filmen blev produceret. Til trods for, at ’Hemmelighedernes kammer’ – eller ’The Chamber of Secrets’ på originalsproget – allerede så dagens lys et år efter ’De vises sten’, så besidder billedkvaliteten alligevel en ofte mærkbar og til tider overraskende admirabel forbedring…

Præcis som etteren, så har efterfølgeren også fået en spritny 4K-scanning af det gamle filmnegativ, som bestemt har været alt besværet værd! Detaljegraden virker større, kontrastniveauet føles dybere og mere nøjagtigt, mens selve farvepaletten ser ud til at være mere naturlig og til tider en helt anderledes oplevelse end den oprindelige Blu-ray. Allerede fra starten af, da Harry sidder på sit værelse og overhører sin ondskabsfulde onkel råbe på ham nedenunder, virker billedet meget mere mættet og tydeligt. Især da Harry går nedenunder, kommer den første åbenlyse ændring, da den oplyste dagligstue og næsten overdimensionerede farvepalette fra Blu-ray’en er blevet skiftet ud med et langt mere naturligt og nedtonet billede på 4K-versionen. Det er en marginal ændring, der virker langt mere tro mod det originale filmnegativ.

Lidt senere, efter Weasley-brødrene befrier Harry i deres fars flyvende bil og vender kølerhjelmen hjemad, bliver vi endnu engang mødt af en merkant forbedring. Da de lander på grusvejen foran grise-indhegningen er detaljer og farver langt dybere, og da de træder ind mellem Weasley-husets farverige fire vægge, er forskellen også tydelig – større detaljer, et mere nuanceret billede samt bedre farver, hvoraf sidstnævnte især gør sig tydelig på familiens røde hårfarve, det selvstrikkende strikketøj, samt fru Weasleys bluse. Ikke lang tid efter, hvor vi finder Harry i den skumle ende af diagonalstræden, kan man nærmest mærke urenheden og mørket i alle afkroge af billedet – og i den komplet modsatte ende – så kan man opleve et særdeles klart, velbalanceret og skarpt billede lidt senere i filmen, hvor Harry og Ron ikke kan komme igennem muren til Perron 9 ¾.

© Warner Bros.

Andre nævneværdige eksempler, er da Harry og Ron ankommer til Hogwarts med deres kufferter og fortsætter op ad trappen i den flammebelyste bygning; super detaljegrad og farvebalance! Den først scene i den store spisehal er også noget nær demomateriale, mens scenen hvor Gryffindor kommer i konflikt med Slytherin over Quiddichbanen, muligvis er den bedste scene i hele filmen, rent billedmæssigt. Farve og kontrast er perfekt, især med Gryffindors røde dragter og alt fra hudfarver til det omkringliggende græstappe og slottet i baggrunden er perfekt balanceret. Der er også nogle helt fantastiske close-ups af Draco, Ron og især Hermione, og det ser perfekt ud over hele linjen!

Endnu en demoscene, er hvor vores vennepar, Harry og Ron, overhører, at der er en elev, som er blevet taget med ned i hemmelighedernes kammer. Den flammebelagte belysning giver ansigter, kostumer og omgivelser et varmere om end mere behageligt udseende, end de mere naturlige omgivelser fra den førhen nævnte scene, men er stadig noget af det bedste billedkvaliteten har at byde på.

Og når nu vi snakker om hemmelighedernes kammer, så har filmens klimaks også fået en ordentlig overhaling, der til sammenligning virker lettere udvasket på den oprindelige Blu-ray. Filmen på 4K Ultra HD tildeler scenerne nede i kammeret langt bedre sort niveauer – faktisk nogle af de bedste i filmen – og løfter samtidig detaljegraden i det beskidte, gamle kloaksystem, og som publikum får man virkelig en følelse af at være der selv.

Lydkvaliteten

Endnu engang får vi glæden af et spritnyt DTS:X multikanals-mix – som næsten er en oplevelse i sig selv – idet denne efterfølger indeholder langt mere action og større mulighed for at løfte den lydmæssige oplevelse… Den oprindelige Blu-ray havde et forældet, standard Dolby Digital-lydspor, samt et valgfrit ukomprimeret PCM-lydspor, som bestemt er at foretrække, hvis man ser filmen på standard Blu-ray…

Men som sagt, når det kommer til 4K Ultra HD disken, så er det en rigtig sjov oplevelse, hvor visse scener faktisk giver noget af det bedste, jeg har hørt på DTS:X-formatet. Allerede fra start er der forbedringer, og når vi kommer til en scene, forholdsvis tidligt i filmen, hvor Harry og Ron har snuppet den flyvende bil i et forsøg på at indhente toget, føler man sig hurtig fanget midt imellem bumlende toge og flyvende biler. Vi skal ikke langt hen, før vi atter får en scene, der virkelig folder sig ud i højtalerne – her scenen hvor den flyvende bil er styrtet ned i det gamle, forheksede træ, som ikke ser ud til at være særlig glad for ”gæster”. Både bassen, grenene og skaderne på bilen er med til at skabe et yderst nøjagtigt og underholdende lydbillede.

© Warner Bros.

Selvom ’Hemmelighedernes kammer’ har et mere aggressivt og fleksibelt lydmix, så synes jeg næsten, at den første film var mere vellykket på lydsiden – og dette muligvis fordi niveauet af action giver højere forventninger om et nær perfekt mix, og der synes jeg ikke helt, at filmen når op…. Der er mere gang i den, men jeg føler stadig, at jeg mangler en mere komplet oplevelse, hvor lyden burde have været bredt endnu bedre ud. Der er stadig masser af godkendte multikanals-scener, som fx det råbende brev som Ron modtager, hvor der er god ekko rundt i rummet og da Harry hører stemmer ude på gangene. Derudover er der selvfølgelig endnu en Quiddich-kamp, som er langt mere vellykket end den, som er at finde i første film. Her flyver kostene omkring ørene – og over dig – hvor det føles, som at være end del af kampen.

Scenen med edderkopperne i skoven er også værd at nævne og burde være uhyggelig god, for dem som har araknofobi. Hen mod klimakset, er der også en sjov rutsjebanetur ned til hemmelighedernes kammer, og da Harry møder basilisken, er der godt gang i alle højtalerne samt subwooferen – en nævneværdig scene er den hvor Harry ender ned ad en blind vej inde i kloakken og står ansigt til ansigt med monsteret; dette er en demoværdig scene både på Blu-ray’en og især på 4K-disken!

Også helt til sidst, hvor den ondskabsfulde Romeo Gåde når til ”sit sidste vers”, er rigtig imponerende. Helt overordnet set, så lydmixet super godt og dialogen er klar hele vejen igennem, mens de mange besværgelser fylder godt ud i højtalerne fra start til slut…

Ekstramaterialet

Ligesom med den første film, er der også god underholdning at finde efter filmen, hvor vi er kommet til del 2 af ’Creating the World of Harry Potter’, hvor vi i denne omgang fokuserer på karaktererne. Perfekt for enhver fan!

More Stories
Denne dag i filmhistorien: 4. december