Noomi Rapace i "Sorte krabbe". Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk
copyright: Netflix

Filmanmeldelse: ’Sorte Krabbe’

Filmen ’Sorte Krabbe’ er en filmatisering af Jerker Vidborgs roman af samme navn og det skal lige nævnes, at undertegnede IKKE har læst bogen (måske jeg skulle begynde at læse flere bøger😊). Den kan ses på Netflix fra d 18/3.

Hvad handler den om?

Filmen kan bedst beskrives som en skandinavisk thriller, hvor handlingen udspiller sig i en postapokalyptisk verden præget af krig.

Noomi Rapace har hovedrollen som Caroline Edh, der sammen med 5 andre soldater sendes ud på en farlig mission.

De skal bringe to pakker ud til en fjern ø i den svenske skærgård. Problemet er bare at skærgården er frosset til is, så missionen foregår på skøjter. Disse pakker skal for enhver pris fragtes ud til nogle allierede, da indholdet kan bidrage til et afgørende vendepunkt i krigen. Uvidende om hvad pakkerne indeholder, begiver vores gruppe sig ud på en særdeles farefuld mission, hvor fjenderne konstant lurer ude i horisonten.

Udover de konstante fysiske farer, bliver det indre moralske kompas også sat under massivt pres. Gruppen tvinges nemlig til at stille sig selv spørgsmålet: Skal man vinde en krig for en hver pris?

 Kan jeg anbefale den?

Den svenske skuespiller Noomi Rapace spiller hovedrollen som Caroline Edt. Vi har tidligere set, at hun kan lave virkelige blændende præstationer, når hun skal portrættere handlekraftige kvinder på det store lærred.

Her tænker jeg især på ’Mænd der hader kvinder’, hvor hun får fortolket en karakter, der dels er sårbar men også handlekraftig, når det er påkrævet. Hun gjorde det dengang SÅ overbevisende, at man faktisk ikke kan forestille sig andre i den rolle. Derfor virker det også som et oplagt valg, at det lige netop er hende, som står øverst på rollelisten.

Hun er bestemt også overbevisende i denne film, men Caroline Edt vil aldrig blive lige så ikonisk som hendes tidligere karakter Lisbeth Salander. Manuskripter levner ikke ret meget plads til, at Noomi Rapace kan vise nuanceret skuespil. Hun er en meget handlekraftig kvinde stort set fra første scene og det fortsætter gennem hele filmen. Her savner jeg mere vekselvirkning mellem det sårbare og det handlekraftige, så man får en lidt mere menneskelig figur. Men når det så er sagt, så fungerer Noomi Rapace fint i de veltimede action scener.

Undervejs dukker der nogle velkendte ansigter op. David Dencik er med for en kort bemærkning, mens Dar Salim har en noget større rolle. Han spiller nemlig en af soldaterne i gruppen, der er med på den farefulde færd. Både Salim og Dencik gør det helt fint. Generelt er rollerne besat med gode skuespillere, der virker troværdige i deres roller.

Som handlingen skrider frem, udbryder der sig en form for paranoia internt i gruppen: Hvem kan man egentlig stole stole på? Dette element kunne manuskriptet med fordel have brugt mere tid på, nu når rollerne er besat med gode skuespillere.

Manuskriptet har dog en mærkbar kvalitet. Undervejs er der indlagt nogle fine plottvists, som man ikke lige havde set komme. Det gør at den afviger fra den velkendte plot-struktur, hvor en helt udvælges til en farlig mission i den gode sags tjeneste. Dette føles dejligt forfriskende og bidrager til en positiv filmoplevelse.

Filmen har et højt tempo og byder på flere velfungerende action-og spændingsscener både over og under isen. Kameraet panorerer ud over isen og man kan fornemme, at fjenden lurer ude i horisonten. Man keder sig bestemt ikke.

Rent teknisk er der ikke meget at klage over. Der er dog enkelte scener, hvor både det visuelle udtryk og effekterne ikke helt kan matche det, som at vi er vant til fra amerikanske film. Det når man dog ikke at tænke nærmere over, netop pga. det høje tempo.

Alt i alt kan det sagtens anbefales at tage skøjterne på og hoppe med på missionen. Det er godt håndværk med en opadgående spændingskurve, der tager nogle uforudsigelige drejninger undervejs. Dog får skuespillerne ikke helt lov til at udfolde sig i det omfang, som man kunne ønske sig. Derfor  er det ikke er film, der bundfælder sig permanent i ens bevidsthed og opnår klassiker status. Men det er ferm underholdning til en søndag med tømmermænd😊

 

’Sorte Krabbe’ har premiere på Netflix d 18. marts 2022
Kort fortalt
Alt i alt kan det sagtens anbefales at tage skøjterne på og hoppe med på missionen. Det er godt håndværk med en opgående spændingskurve, der tager nogle uforudsigelige drejninger undervejs. Dog får skuespillerne ikke helt lov til at udfolde sig i det omfang, at man kunne ønske sig. Det gør, at det ikke er film der bundfælder sig permanent i ens bevidsthed og derved opnår klassiker status. Men det er ferm underholdning til en søndag med tømmermænd😊
Alt i alt
LÆSERNES BEDØMMELSE23 stemmer
4