sound of metal
Copyright: Amazon Studios

Filmanmeldelse: Sound of Metal

Din bedømmelse0 stemmer
5

‘Sound of Metal’ har søndag nat vundet 2 Oscar-priser for bedste lyd og bedste redigering. Dertil var den nomineret til fire andre priser, herunder bedste film. Filmen kan streames nu på Amazon Prime.

Hvad handler den om?

Riz Ahmed spiller trommerslageren, Ruben, der sammen med sin kæreste udgør duoen, Blackgammon. Sammen tourer de USA i en RV, der også fungerer som deres studie. Hans liv bliver dog vendt på hovedet, da han pludselig mister hørelsen.

Vil jeg anbefale den?

Efter ikke at have gjort andet end at se film i over et år nu, var min motivation og store begejstring ved det lidt forsvundet i takt med corona-moralen faldt. Men måske var en rigtig god film som denne, lige hvad der skulle til for at genoplive min lyst igen. Det formåede den i hvert fald.

‘Sound of Metal’ spiller bare så godt på så mange punkter. Det ikke svært at forstå, hvorfor den har været så anerkendt ved samtlige prisuddelinger.

Først og fremmest skildrer den et vildt fedt koncept, som bliver udført på en utrolig interessant og original måde. Selvom filmen fortæller en historie om at blive døv og budskabet hægter sig ved dette, henvender den sig stadig også til det “hørende” publikum. Vi kommer nemlig helt tæt på Ruben og forstår og deler hans frustrationer, da hans liv så pludseligt bliver taget fra ham.

Dette skyldes ikke mindst Ahmeds skelsættende perfomance. Både med og uden ord formår han at drage seeren ind og udtrykker så mange følelser. Det er svært at tro, at han først har lært ASL (tegnsprog) i forbindelse med denne rolle.

Sound of Metal
Copyright: Amazon Studios

Indlevelsen af Rubens situation skyldes dog også i den grad det fænomenale lyd-design. Lyden er et væsentligt element i fortællingen, da den afspejler Rubens oplevelse med at blive døv. Vi mister hørelsen sammen med ham. Samtaler virker nu hule og slørede, og uanset hvor meget ruben prøver at løsne propperne i ørerne, bliver den hule lyd hængende – både for ham og os.

Før Ruben lærer tegnsprog, bliver det ikke tekstet, når der kommunikeres via dette. Det kan jeg virkelig godt lide, da det giver seeren en stærkere fornemmelse af hans situation, samt styrker det vores sympati. Vi fornemmer hans ensomhed, og at hele hans liv nu er væltet på hovedet grundet hans nye tilstand. Vi forstår hans frustrationer, som han desperat længes efter at få sit vante liv tilbage.

Hans indre kamp afspejles også i lydene. De kan være høje og skarpe, overdøvende, slørede eller helt væk. Særligt til sidst har lydene en stor effekt på mig. Filmen bringer i sandhed en unik lydoplevelse.

Jeg kommer heller ikke uden om klipningen, som danske Mikkel E.G. Nielsen vandt en Oscar for. Sammen med billede og lyd sætter den os i Rubens situation, og der er ikke et sekund, jeg ikke er investeret. Og fra idylliske landskaber til Ruben der står alene midt på en tom parkeringsplads – igen med til at skabe følelsen af ensomhed – er billedsiden lige så værd at anerkende, som resten af elementerne.

Der er så mange forskellige komponenter ved denne film, der er værd at tage fat i, og som sammen gør den så fantastisk. Lige fra selve historien til billed- og særligt lydsiden. Dette er en film, jeg ville ønske at have set på det store lærred, og jeg håber virkelig at få chancen, når biograferne åbner igen.

'Sound of Metal' kan ses nu på Amazon Prime
Kort fortalt
'Sound of Metal' er en spændende og original film, der fortælles gennem smukke billeder og med et fantastisk lyd-design.
Samlet bedømmelse
Din bedømmelse0 stemmer
5
More Stories
En flænge i himlen med Shailene Woodley og Ansel Elgort
Ny ‘The Fault in Our Stars’ trailer med masser nye clip