Copyright: National Geographic Fotograf: RYAN VALASEK

Filmanmeldelse: The Last Tepui

For at fejre og sætte fokus på vores planet i forbindelse med ’Earth Day’, er Disney+ blandt andet ude med denne nye dokumentarspecial fra National Geographic.

Specialen kan streames på Disney+

Hvad handler den om?

Dybt inde i Amazonejunglen findes Tepuis – bjerge der står som ”Islands in the sky”.

Dokumentaren følger Alex Honnold (kendt fra dokumentaren ’Free Solo’) i ledsag med et klatrehold ledet af National Geographics egen forfatter og klatrer Mark Synnott.

Med dem har de også Dr. Bruce Means, 80 år. Han mener at Tepuis er fyldt med uopdagede dyrearter. Uopdagede dyrearter som har brug for beskyttelse.

For at fuldføre Dr. Bruce Means livsværk, må de sammen forsøge at blive de første mennesker, som bestiger Tepui. Et bjerg som med mere end 300m lodret klippevæg, tårner sig op i himlen.

Copyright: National Geographic
Fotograf: Renan Ozturk

Vil jeg anbefale den

Som publikum bliver man straks grebet af Dr. Bruce Means passion for biologi, og hans kærlighed for Tepuis. Om man selv er passioneret eller ej om emnet, er det svært ikke at lade sig smitte. Dr. Bruce Means er tydeligvis på en mission, som betyder mere for ham end noget andet.

Derfor giver det også specialen allerede fra starten af en vis intensitet. Man ønsker at se Dr. Bruce Martins imod alle odds bestige denne naturens kæmpe.

Lederen af ekspeditionen, Mark Synnott, står for at skabe meget af spændingen i specialen, ved hele tiden at påpege de farer de støder på i løbet af ekspeditionen.

Alex Honnold fungere der i mod som et anker i stormen. På et tidspunkt i specialen, fortæller han om, at det sværeste ved at klatre er at holde hovedet koldt og ikke panikke, selvom man ikke kan vide, hvad der venter en forude. Denne evne han her beskriver, ses tydeligt i specialen som noget han anvender i alle aspekter af hans liv.

Det underliggende modspil der derfor bliver skabt mellem disse to syn og narrativer i ekspeditionen, er med til at skabe en god dynamik i specialen.

Copyright: National Geographic
Fotograf: RYAN VALASEK

Billederne i dokumentaren er utroligt smukke, og man forstår hurtigt Dr. Bruce Means kærlighed, passion og fascination for Tepuis.

Derfor ville man også ønske, at de lod disse billeder tale mere for sig selv. Det samme gør sig på en måde gældende for Dr. Bruce Means.

Specialen bruger meget tid på at fortælle om ham, hans store passion for Tepuis, for dyrelivet og for ekspeditionen. Men nu når Dr. Bruce Means faktisk er med på ekspeditionen, ville man ønske at de også  havde vist det gennem flere interviews og dialog fra manden selv.

Der er næsten ikke noget mere dragende, end at høre nogen snakke om og befinde sig i selskab med det, som er deres helt store passion. Derfor higer man efter, at specialen havde afsat noget mere tid til dette aspekt. For når han er på skærmen, skinner alt dette igennem.

 

'The Last Tepui' kan streames på Disney+
Kort fortalt
Det er en nervepirrende rejse man bliver taget på i ’The Last Tepui’, og det er på mange måder en fremragende fejring af ’ Earth Day’. Dog ville man ønske dokumentaren insisterede mindre på sin narrativ, og i stedet lod billeder og Dr. Bruce Means passion tale for sig selv. Specialen skal dog anbefales, hvis ikke kun fordi, at man kommer med på eventyr til et område, som er som intet andet på jorden. For hvis det ikke kan gives en anbefaling, hvad kan så?
Samlet bedømmelse
Din bedømmelse2 stemmer
3.5