Der er gode og onde hekse, og det er netop dem som vi møder i den nye store danske eventyrfilm for børn, unge og hele familien. Så hvor vild er ’Vildheks’? Lad os finde ud af det.
Historie
I filmen møder vi den 12-årige Clara, der synes at være en helt almindelig pige, som går i skole og hænger ud med sin bedste ven, Oscar. Men en dag forandres Claras liv med et, da hun møder en stor, sort kat. Dette bliver starten, hvor Clara får nogle familiesandheder at vide… ja, b.la at hun selv er en vildheks. Hendes mentor bliver hendes moster Isa, der træner hende i, hvordan man bruger sin kræfter til det gode og beskytter naturen. Men mørkets kræfter lurer, og snart må Clara ryster resterne af den almindelige pige hun var, og finde sin indre vildheks, hvis håbet og lyset skal sejre.
Dette er ikke første gang, at danskerne roder med hekse-genren. Vi er nok den nation, der har lavet en af de mest ultimative film om lige den kategori. Dog, så er der ikke mange herhjemme, der kan huske eller har set Benjamin Christensens mesterværk ’Heksen’ (originaltitel: ’Häxan’), der var en storstilet dansk produktion lavet for svenske penge. Denne stumfilm fra 1922 tog det første spadestik, og spoler vi 96 år frem, så er det igen tid til at rører i heksegryden.
Jeg er ikke den store skønlitterære ekspert, så jeg havde absolut ingen kendskab til Lene Kaaberbøls ’Vildheks’-bogserie, som har taget de unge med storm. Filmen derimod er en godt opsat historie, der fra første sekund bringer fantasy/eventyr-elementet ind. Vi som tilskuer får fint med pusterum til at kende karaktererne, og plottet synes at udfolde sig meget naturligt, uden at forhaste ting. Desværre, så er det ikke alle dialogudvekslinger, som denne skribent synes om. Der er især den dialog, som føres blandt de unge, da 2018-moderne slang og udtryksformer ikke altid lyder som sød musik i mine øre, og jeg er endda kun 33 år, og altså ikke en gammel gnaven bedstefar der kun ser franske noir-film.
Set med danske øjne og standarder, så er dette en meget ”stor” film. Dens univers er måske ikke ligeså overdådigt, massivt og storstilet som i en ’Harry Potter’-film, men vi får alligevel leveret et troværdigt filmunivers for de sølle 34 millioner kroner, som filmen har kostet.
Skuespil
Dialogerne er iblandt de unge karakterer et mindre irritationspunkt hos denne skribent, men hvis man skal sammenligne de unge skuespillerspræstationer, med andre danske børnefilm indenfor de sidste del år, så rammer vi toppen her. Dette er en helt anden liga, end din ’Far til Fire’ nummer 28. Clara spilles godt af Gerda Lie Kaas, som vi helt sikkert nok skal komme til at se mere af i dansk film, især hvis denne film får en fortsættelse. Moster Isa spilles af talentfulde Sonja Richter, der gør virkelig god figur, som god heks og naturens vogter (læs vores interview med skuespilleren her). May Simón Lifschitz spiller den onde heks Kimæra, og formår at bringe et godt gyser-element ind i filmen. Hendes mimik som den onde hekse er skræmmende effektiv!
Visuelt
Adam Wallensten er fotografen, der sammen med instruktøren Kasper Munk har skabt et stykke virkelig flot filmet fantasy for få penge. Filmen er optaget i Ungarn, hvilket gør miljøet meget unikt og specielt. Filmen havde nok ikke fungeret ligeså godt, hvis den tydeligt var lavet i Kerteminde, Herning eller Svendborg. Nej, dette uspecificeret sted giver filmen en helt særlig kvalitet, der er med til at bidrage positivt til universet. De visuelle effekter er flotte, dog så skal du ikke forvente et virvar af dem, da vi taler om en dansk film. Alligevel er de holdbare og pæne set med skandinaviske standarder.
Musik og lydbillede
Godt nok taler vi ikke om total ørehængende filmmusik a la John Williams hér, men Flemming Nordkrog har alligevel kreeret en godt musikalsk side til filmen, der varmt omfavner den visuelle side. Lydbilledet er lækkert, og rammer internationale standarder i mix og kvalitet.