Filmanmeldelse: Vildheks

Der er gode og onde hekse, og det er netop dem som vi møder i den nye store danske eventyrfilm for børn, unge og hele familien. Så hvor vild er ’Vildheks’? Lad os finde ud af det.

Historie

I filmen møder vi den 12-årige Clara, der synes at være en helt almindelig pige, som går i skole og hænger ud med sin bedste ven, Oscar. Men en dag forandres Claras liv med et, da hun møder en stor, sort kat. Dette bliver starten, hvor Clara får nogle familiesandheder at vide… ja, b.la at hun selv er en vildheks. Hendes mentor bliver hendes moster Isa, der træner hende i, hvordan man bruger sin kræfter til det gode og beskytter naturen. Men mørkets kræfter lurer, og snart må Clara ryster resterne af den almindelige pige hun var, og finde sin indre vildheks, hvis håbet og lyset skal sejre.

Dette er ikke første gang, at danskerne roder med hekse-genren. Vi er nok den nation, der har lavet en af de mest ultimative film om lige den kategori. Dog, så er der ikke mange herhjemme, der kan huske eller har set Benjamin Christensens mesterværk ’Heksen’ (originaltitel: ’Häxan’), der var en storstilet dansk produktion lavet for svenske penge. Denne stumfilm fra 1922 tog det første spadestik, og spoler vi 96 år frem, så er det igen tid til at rører i heksegryden.

Jeg er ikke den store skønlitterære ekspert, så jeg havde absolut ingen kendskab til Lene Kaaberbøls ’Vildheks’-bogserie, som har taget de unge med storm. Filmen derimod er en godt opsat historie, der fra første sekund bringer fantasy/eventyr-elementet ind. Vi som tilskuer får fint med pusterum til at kende karaktererne, og plottet synes at udfolde sig meget naturligt, uden at forhaste ting. Desværre, så er det ikke alle dialogudvekslinger, som denne skribent synes om. Der er især den dialog, som føres blandt de unge, da 2018-moderne slang og udtryksformer ikke altid lyder som sød musik i mine øre, og jeg er endda kun 33 år, og altså ikke en gammel gnaven bedstefar der kun ser franske noir-film.

Set med danske øjne og standarder, så er dette en meget ”stor” film. Dens univers er måske ikke ligeså overdådigt, massivt og storstilet som i en ’Harry Potter’-film, men vi får alligevel leveret et troværdigt filmunivers for de sølle 34 millioner kroner, som filmen har kostet.

Skuespil

Dialogerne er iblandt de unge karakterer et mindre irritationspunkt hos denne skribent, men hvis man skal sammenligne de unge skuespillerspræstationer, med andre danske børnefilm indenfor de sidste del år, så rammer vi toppen her. Dette er en helt anden liga, end din ’Far til Fire’ nummer 28. Clara spilles godt af Gerda Lie Kaas, som vi helt sikkert nok skal komme til at se mere af i dansk film, især hvis denne film får en fortsættelse. Moster Isa spilles af talentfulde Sonja Richter, der gør virkelig god figur, som god heks og naturens vogter (læs vores interview med skuespilleren her). May Simón Lifschitz spiller den onde heks Kimæra, og formår at bringe et godt gyser-element ind i filmen. Hendes mimik som den onde hekse er skræmmende effektiv!

Visuelt

Adam Wallensten er fotografen, der sammen med instruktøren Kasper Munk har skabt et stykke virkelig flot filmet fantasy for få penge. Filmen er optaget i Ungarn, hvilket gør miljøet meget unikt og specielt. Filmen havde nok ikke fungeret ligeså godt, hvis den tydeligt var lavet i Kerteminde, Herning eller Svendborg. Nej, dette uspecificeret sted giver filmen en helt særlig kvalitet, der er med til at bidrage positivt til universet. De visuelle effekter er flotte, dog så skal du ikke forvente et virvar af dem, da vi taler om en dansk film. Alligevel er de holdbare og pæne set med skandinaviske standarder.

Musik og lydbillede

Godt nok taler vi ikke om total ørehængende filmmusik a la John Williams hér, men Flemming Nordkrog har alligevel kreeret en godt musikalsk side til filmen, der varmt omfavner den visuelle side. Lydbilledet er lækkert, og rammer internationale standarder i mix og kvalitet.

Copyright: Nordisk Film / GOODCO
  1. Jeg synes det er så sejt at vi tør og at vi bruger energi på at lave store flotte børnefantasy-film her i vores lille land!

  2. Jeg er ked af det, men jeg er fuldstændig uening i at filmen skal have sådan noget ros (Ja, det er jo ikke fantastisk ros, men alligevel). I min optik er det en elendig film rent skriftligt. Ja, mikset var godt. Klipperen havde gjort et godt stykke arbejde. De visuelle effekter var også troværdige. Men historien og skuespillet. Gal hvor var det forfærdelig. Jeg sad i biograften efter 25 minutter og tænkte: “Oh god, hvornår er den her film færdig?” Alle de ting der skete, gav i mit hoved ingen mening. De skete sådan bare. F.eks., så lige pludselig så kunne Clara ikke lide Oskar længere (Oskar er Claras ven). Længere henne i filmen, da Clara er gået ud for at lede efter Oskar, fordi han gik sin vej, så går Clara ind i en grotte. I den grotte sker der ingenting, andet end at hun finder en såkaldt ildøjle. Midt i mørket, så dukker hendes kompagnon Kala op. Lige pludselig. Hende kommer jeg forresten tilbage til. Bagefter, så går de begge ud af grotten igen. Jeg forstod virkelig ikke hvorfor de skulle derind. Helt seriøst, hvad skulle hun derind efter? Og bagefter, så laver de sammen en såkalt vildvej, en portal til et andet sted, som skal føre Clara videre til Oskar. Men, da de så skal ind igennem portalen, så siger Clara lige pludselig: “Nej. Du kan ikke komme med. Jeg skal gøre det her alene”. What? For det første. Det var nok en af de mest cringy tidspunkter i filmen, hvis man må bruge det ord, og for det andet. Var Kala ikke lige dukket op for at hjælpe Clara? Det var mærkeligt. Og så til Kala. Den karakter gav ingen mening. Hun var der sådan lige pludselig bare i filmen, og så var hun Claras veninde og kompagnon. Ingen forklaring, ingen dybdegåelse. Sådan var det bare. Kala havde også en far, som skulle se ud til at være en form for vigtig karakter, men han var ikke nogen vigtig karakter. Han var der også bare. Men, alligevel blev han fremstillet som relevant. Igen, elendigt skrevet.
    Apropos karaktererne.
    Hende dér Isa. Hun var også en kedelig karakter. Hun var Claras moster og dermed Claras mors søster. Moren kommer jeg også til. Ja, Isa er hende der oplærer vildhekse. Og sådan er det. Så meget andet hørte man ikke om hende. Jo, man hørte at hendes mor, dvs. Claras mormor, engang var en Vildheks også, men hun døde fordi hun kæmpede imod de onde krafter. “Jaaaaahhh. Er der andet?” Nej, andet er der ikke omkring hende. Både Clara og Isa virker til at være fuldstændig ligeglade også. Hvorfor introducere en karakter som egentlig burde være rimelig relevant, men så ikke bygge videre på den?
    Der er selvfølgelig andre steder i filmen jeg kan gå ind på, men det bliver også for langt.

    Ja, der er også en konflikt her i filmen. Det er der som regel i filmen. Jeg kan desværre ikke huske navnet på den her karakter, fordi Lyngby Bio Sal 2 ikke valgte at skruge højt nok op… *Host*. Så jeg fik ikke helt fat i navnet, så det sidder ordenligt fast på nethinden. What ever.
    Den her onde karakter. Jeg fik aldrig at vide hvem hun var og hvad hendes ambition var. Jo, hun ville herske over verdenen. Men okay, come on. En mere flad antagonist får du dig ikke. Man mærkede heller ikke hendes ondskab særlig meget. Og hvorfor det er vigtigt at beskytte verdenen fra hendes ondskab. Igen, en kedelig og ligegyldig karakter.

    Og så en smule om skuespillet.
    Gerda gjorde et okay stykke arbejde. Det var ikke fantastisk. Heller ikke dårligt. Alle de andre. Er du gal hvor var det kedeligt. Der var ingen dybde, ingen følelser. Det var virkelig som om du så en kortfilm fra folkeskolen. Selv hende Sonja Richter som spiller Isa. Hun kunne have gjort det meget bedre.
    Jeg tror egentlig lidt at problemet ligger i instruktøren. Måske gav han ikke skuespillerne nok frihed? Det er svært at sige, men i mine øjne så spillede skuespillerne ikke særlig godt.
    Og ja, det kan godt være at man ikke skal kritisere en film rettet mod børn på 7-12 år, men det er stadig et dårligt argument. Man kan sagtens lave en god film, selvom den er rettet mod børn.
    Tag Avatar: The Last Airbender som eksempel. Ja, det er en serie, men det er ligegyldigt. Den er også rettet mod børn på 7-12 år. Den er alligevel et mesterværk. Virkelig. Den har alt det som Vildheks mangler. Baghistorie, spændende karakterer, dybde, histore, onde antagonister. Alle de ting en professionel filmanmelder burde kigge på.

    Og så bare lige igen for at give filmen lidt ros. Jeg er enig i at den var mega flot. Og er virkelig imponeret over de computergeneret visuelle effekter der er med i den, i forhold til at det er en dansk film. Igen, lydmikset var også godt. Jeg var lidt i tvivl om det var et Atmos eller et 7.1 miks, men det lød godt i hvert fald. Mikseren formåede at fordybe en i filmen, selvom filmen i sig selv fejlede fatalt på det aspekt.

    Tak fordi at I gad at læse med.

    Jeg er ked af hvis der er nogle stavefejl. Jeg valgte ikke at tjekke denne kommentar igennem.

    1. Fedt Oscar! Mega nice at høre en anden holdning – og det er godt at komme ud med det, når man virkelig synes en film er helt gal på den! Synes det var fedt at læse dine holdninger. Og du har 100% ret, en virkelig god børne/ungdomsfilm vil ALTID give noget til de voksne også, og kunne nydes af voksne! Om man så synes emner osv er relevante eller ej, så vil sådan en film have karakterer og plot med nok dybde, evt humor, godt skuespil og virkemidler, som vil kunne tiltale alle publikummer, uanset alder. Så det en virkelig god pointe!

      Fedt du gad skrive så lang en kommentar, gør det endelig en anden gang igen, det elsker vi her på Filmpuls 😀

  3. Det ville have været en god film vis de havde delt den op det var praktisk talt alle bøgerene i hele serien samlet i en rodet masse

    For det første så er Oscar ikke en kat for vis man læste hele serien er man faktisk hjemme ved ham og det med at han bliver væk sker i bog 2

    Detvder sker i bog 1 er at hun lære sine krafter at kende og tager ild prøven
    Kimera stikker af og bogen slutter

    Men ellers en flot film
    Men ellers var den lidt kedelig jeg kedet mig i de første 50 minutter sådan ca.

    Der er også mere men det vil kun hive mening vis man læste bogen

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret.