vi anbefaler...

Kan en livshistorie fortælles baglæns?

Alle filmglade individer har en eller flere titler i deres samling som de elsker højt (det er måske endda en af deres yndlingsfilm) og finder næsten perfekt på hvert niveau, men når de nævner filmens titel for deres venner, familie eller kollegaer, får de bare et tomt deer-in-headlights blik tilbage, samt et hjerteskærende spørgsmål om det er noget  med Jennifer Aniston eller Kate Hudson i hovedrollen, og man får lyst til nærmest at kaste sin højtelskede DVD-udgave aggressivt i ansigtet på dem, måske endda spænde dem fast til en stol, sætte pinde i øjnene på dem, og…puh, det var en mørk side af mig selv jeg der kom frem der. Når, tilbage til emnet! Fordi sådan en film skal vi nemlig snakke om idag, børnlille.

‘Stuart: A Life Backwards’ er en TV-film, produceret af HBO og BBC, fra 2007, baseret på Alexander Masters’ biografi af samme navn. Masters fortæller sin egen historie om mødet med den hjemmeløse alkoholiker og stofmisbruger, Stuart Shorter, tilbage i 90’erne, og det usandsynlige venskab der formede sig mellem de to, et venskab der holdt indtil Shorter’s død i 2002, samt skabelsen af den biografi om Shorter’s liv, som Masters satte sig ud for at skabe. En biografi der blev skrevet baglæns.

Selvom at filmatiseringen af Masters’ bog har to af filmbranchens pt. største skuespillere i hovedrollerne, nemlig Tom Hardy (Super-terroristen Bane fra ‘The Dark Knight Rises’) og Benedict Cumberbatch (selveste Holmes i BBC’s fantastiske tumblr_m2ljnzVbjL1qdt33vo1_500serie ‘Sherlock’), så er den fløjet under mange menneskers radar, og trods at den har været vist på dansk TV et par gange, er der ingen dansk DVD-udgivelse at finde på markedet. Det er sgu en skam, for hold nu op, hvor er det en fremragende lille perle.‘Stuart: A Life Backwards’ er en simpel lille historie, der balancerer humor og tragedie på en imponerende nuanceret måde, og det er her at filmens britiske rødder virkelig skinner igennem. Der er intet Hollywood-feel over filmen – billedsiden er bleg og lidt rå-gritty, filmens bi-roller er besat af mindre kendte engelske skuespillere, og historien fortælles ukonventionelt, med enkelte små animerede sekvenser.

Cumberbatch (det er et fantastisk navn, altså) og Hardy, der også spillede overfor hinanden i den fremragende ‘Tinker, Tailor, Soldier, Spy’ fire år senere, ejer fuldstændig filmen, Cumberbatch som den fornuftige og lidt tørre forfatter, Alexander Masters, ogtumblr_n5dmfqwaAG1s89mq8o7_250 Hardy som den uforudsigelige og plagede, men alligevel elskværdige Stuart Shorter. Hardy især, giver sin måske mest imponerende optræden til dato (og det siger en del), og de to’s sammenspil er helt eminent. Det skal ikke være en hemmelighed at jeg har en forkærlighed for ham, men om man kan lide hans type skuespil eller ej, så er det umuligt ikke at blive imponeret af hans næsten uigenkendelige fremtoning og kropssprog heri, og præsentationen gav ham en velfortjent BAFTA-nominering, som han utrolig nok ikke vandt. Historien viser at bag hvert menneske der sidder og tigger om småmønter på gadehjørnet, er der en livshistorie, men alligevel bliver filmen aldrig prædikende eller oversentimental – den fortælles med både hjerne, hjerte og humor, hvilket gør den til en helt speciel lille oplevelse, som det er umuligt ikke at blive påvirket af på et eller andet niveau.

‘Stuart: A Life Backwards’ er et must-see. En bemærkelsesværdig, sjov og hjertevarm lille perle der virkelig fortjener et meget større publikum. Og vi kan starte hér – den kan nemlig nu ses på HBO Nordic. Få den set, for pokker!