Her, filmanmeldelse, Joaquin Phoenix
Copyright: Warner Bros. Picture

Kom med bag filmen HENDE

Original ide af Spike Jonze med HENDE, men hvor udsprang idéen fra?

For ca. 10 år havde Spike Jonze en WOW oplevelse, da han chattede med kunstig intelligens. Til trods for at Jonze hurtig opdagede, at det bare var et smart program, der svarede med hans egne ord, så blev WOW følelsen siddende, som senere udviklede sig til idéen om en mand, der udvikler et forhold til en kunstig intelligens, dog på et niveau hvor begge parter fik noget ud af forholdet.

Spike Jonze forklarer også, hvordan ‘HENDE’ er en historie om relationer og forhold mellem mennesker. “Jeg ville analysere nogle af de behov, den angst, de skøn og forventninger vi tager med ind i et forhold; de ting vi ikke vil anerkende eller ting, vi lader som om vi ikke har behov for – men har – de måder, hvorpå vi interagerer, og fejler,” fortæller Jonze og uddyber: “Et af de mest udfordrende aspekter ved et forhold, er at være hudløst ærlig og give den, man elsker plads, så vedkommende kan være lige så ærlig. Men da vi lever i en konstant udvikling, er spørgsmålet, hvordan vi giver vores partner frihed til at være den, han/hun er, hver eneste dag, år efter år! Hvorledes vil din elskede udvikle sig og kan du stadig elske vedkommende? Og endnu vigtere, kan han/hun stadig elske dig?  Det er nogle af de eksistentielle spørgsmål, der bliver analyseret fra komplekse og alsidige vinkler.

Men hvad siger de tre kvindelige skuespillere om Spike Jonze og ‘HENDE’?

Rooney Mara spiller ekskonen Catherine, som var Theodores (Joaquin Phoenix) barndomskæreste. De er separeret, og Theodore mangler bare at underskrive skilsmisse papirerne, som dog har trukket lidt ud. Rooney Mara afslører, at Spike Jonze oprindeligt mente at hun var for ung, så derfor måtte hun virkelig tigge om rollen, og gik til flere auditions. “Jeg elskede den fra første gang jeg læste den, og ville gøre alt for at være en del af den. Det er sådan en stærk historie, der rejser en lang række interessante spørgsmål og ikke bare om forhold, men om hvem vi er og hvordan vi interagerer med hinanden,” forklarer Rooney Mara.

Amy (Amy Adams) spiller Theodores (Joaquin Phoenix) rigtig gode ven, og oplever selv udfordringer ved et forhold. Amy Adams roser Spike Jonze for hans arbejde: “Han bruger virkelig meget tid og energi på at forklare os disse kvinder og deres relationer til Theodore. Jeg tror at mange vil kunne se noget af sig selv i de karakterer, der reflekterer dem selv og hvordan de reagerer i deres egne forhold.”

Olivia Wilde har en lille rolle i filmen, hvor hendes karakter skal på date med Theodore (Joaquin Phoenix). Wilde forklarer, at hun helt bevidst ikke mødtes med Phoenix før deres optagelser. “Spike ville indfange den nervøse energi, der uvægerligt opstår i starten af en blind date, så det var en meget interessant oplevelse for os begge,” forklarer Wilde.

Fun facts

Scarlett Johansson blev først castet efter optagelserne. Samantha Morton (Minority Report, John Carter) blev cuttet (dog med Mortons velsignelse) i post produktionen, da Jonze følte, der manglede et eller andet. Scarlett Johansson optog alle dialogerne i et studie, hvor Joaquin Phoenix var sød og komme og indtale dialog med hende.

Inspirationen til L.A. uden biler fik de fra det relativt nye Pudong District i Shanghai, hvor hævede fortorve holder fodgængerne hævet over den fjerne summen af skjulte køretøjer. Sammensmeltningen af de kinesiske og sydcaliforniske skylines involverede en del digital kreativitet.

Flere autentiske referencepunkter er blevet anvendt i filmen såsom Santa Monica, Pacific Design Center, Shanghai World Financial Center.

Kun Theodores holografiske videospil og de digitale skylines er filmens eneste visuelle effekter. Scenerne blev filmet på realistiske locations. Daten mellem Theodore og Olivia Wildes karakter blev filmet i Shanghai, hvor de oplevede at flere kineser ignorerede filmoptagelserne og gik ind foran kameraet under optagelserne. Jonze fremhæver en episode, hvor en gammel kinesisk dame slår en af deres runners, da han prøver at spærre vejen i mens han forklarer at de filmer.

Fyldepenne og cigaretetuier, der blev designet i 40’erne; små læderadressebøger og Zippo lighteren var inspirationskilder til filmens forskellige gadgets som fx Theodores telefon og de små ørepropper.

More Stories
Første klip fra Christina Rosendahls 2. verdenskrigsdrama ‘Vores Mand I Amerika’