En kort anbefaling: American Graffiti

Titel: American Graffiti / Produktions år: 1973 / Instruktør: George Lucas

George Lucas er i dag en af de største og mest magtfulde filmpersonligheder. Han skabte ’Star Wars’ sagaen, ’Indiana Jones’ filmene og er grundlæggeren af mange banebrydende selskaber, der indenfor effekter, lyd, computer og andet teknologi, mere eller mindre har opbygget det moderne Hollywood. Men der var engang, hvor Lucas blot var en ung instruktør, der måske have en håbefuld karriere foran sig. I start 70’erne havde han idéen og visionen om af skabe et episk rumeventyr, der senere skulle gå hen og blive ’Star Wars’, men eftersom hans debutfilm, ’THX-1138’ som var en sci-fi film ( i dag en kultfilm), blev et kæmpe flop. Ja, så havde Lucas desperat brug for et hit.

Et hit er meget lettere en sagt, for hvordan i alverden skaber man sådan et? Svaret skulle ligge i en kombination af Lucas’ fascination af hurtige biler, og hans ungdom i det nordlige Californien, hvor unge mennesker i start 60’erne hang ud ved drive-in restauranterne og cruisede rundt i deres biler. Og det er stort set det ’America Graffiti handler om, og mere skulle der ikke til for at lave et hit. Aaaah, okay nu skal jeg også være fair, da filmen er mere end det. Det filmen vinder på er dens karakterer, dialogerne og ikke mindst designet. Man føler vitterligt, at man har taget en tidsmaskine tilbage til dengang, hvor man spiste burgere, imens rock’n’roll musikken bragede igennem bilradioen, og opsat bølgehår var den nye trend.

Filmen har et dunkende nostalgisk hjerte for tiden og kulturen, og man mærker vitterligt Lucas’ varme/lune i at fortælle om en glemt periode. Derudover, så er det meget morsomt at se en række ansigter, der senere i deres karrierer skulle finde masser af berømmelse. B.la. har vi en meget ung Ron Howard i hovedrollen, der i dag er en af Hollywoods store instruktører, og som lige har lavet den nye Han Solo film (’Solo: A Star Wars Story’). I filmens måske anden hovedrolle har vi ligeledes en ung Richard Dreyfuss, der senere hen var at finde i blockbusterfilm som ’Dødens Gab’ og ’Nærkontakt af Tredje Grad’. Og så har vi Harrison Ford, ja her behøver jeg ikke at nævne titler.

’American Graffiti’ findes på min hylde, og den kommer aldrig nogensinde ned igen. Jeg kan ikke lade være med at anbefale den nok, men er man kun til film, der har action, tempo og computer-generede effekter, ja så bare hop videre. Denne film fik en langt mindre succesfuld efterfølger, og en spin-off serie under navnet ’Happy Days’.

Billede copyright: Universal Pictures / LucasFilms