AT MØDE SIN DOBBELTGÆNGER

Forestil dig, at du står på en perron. Du venter på et tog. Der er regn i luften.

Netop som toget nærmer sig, løber en kvinde – som indtil da har opført sig normalt – ud foran toget.

Inden du hører togets bremser hvine på skinnerne og skrigene og ser hjernemasse og blod og kvindens forvredne lemmer, når du at få et glimt af kvindens ansigt.

Et ansigt, som er identisk med dit eget.

Men du har aldrig mødt kvinden.

I det samme opdager du kvindens taske. Den står stadig på perronen. Du tænker ikke, men griber tasken og løber.

For du må have svar.

Er I beslægtede?

Eller Har du mødt din dobbeltgænger?

Er det virkelig muligt?

For Sarah Manning (Tatiana Maslany) er det muligt. Hun er hovedpersonen i Orphan Black, en canadisk sci-fi serie skrevet af Graeme Manson og produceret af John Fawcett, hvis anden sæson netop er blevet frigivet på Netflix.

orphan Black 1

Efter Sarah griber sin dobbeltgængers taske, overtager hun hendes liv. Hun bliver Elizabeth ‘Beth’ Childs, en kriminalbetjent, som har efterforsket en sag, der viser sig at føre Sarah på sporet af mere end én dobbeltgænger. Nu er der pludselig tale om kloner – mange kloner, der alle ligner Sarah, taler som Sarah, tænker som Sarah. Ulovlige kloner, skabt af biotekfirmaet Dyad Institute. Og det er ikke uden konsekvenser for Sarahs liv og selvforståelse.

Præmissen for Orphan Black er derfor de moralske og etiske konsekvenser som genteknologien evt. kan få for menneskelig identitet hvis anvendt forkert.

orphan Black 4

Omend ideen er virkelig interessant og mere relevant end nogensinde – og selvom seriens første mange afsnit er utrolig fængende – formår serien dog ikke at holde tempoet hele vejen gennem første sæson. I stedet for at holde sig til den oprindelige tanke, udvikler serien sig desværre til et cliché-præget kærlighedsdrama med den klassiske kamp mellem de gode (kloner) og de onde (videnskabsmænd).

Nu kan anden sæson dog ses på Netflix og byder på ny spænding og tempo, som (forhåbentligt) kan få serien tilbage på sporet igen.