Foto: Per Arnesen

Optagelserne er i gang på Ole Bornedals 2. verdenskrigsdrama ‘Skyggen I Mit Øje’

Ole Bornedal har startet optagelserne på ‘Skyggen I Mit Øje’  som handler om den store tragedie, der ramte Danmark den 21. marts 1945 – den katastrofale bombning af Den Franske Skole. 

Royal Air Forces angreb på Gestapos hovedkvarter i Shellhuset i København fik fatale konsekvenser, da et af bombeflyene styrtede ned ved Den Franske Skole, og de efterfølgende fly dermed troede, at skolen var målet. 104 personer blev dræbt ved skolen – 86 af disse var børn. Bag tragedien ligger en gribende fortælling om den skæbnesvangre begivenhed oplevet gennem børnene og nonnerne på Den Franske Skole, de unge indespærrende frihedskæmpere i Shellhuset og de britiske piloter. Det er en menneskeligt nærværende fortælling, et vigtigt stykke Danmarkshistorie og en barsk skildring af livet under krigen. 

”Jeg har tænkt på denne film i mange år og opdagede, at den eneste mulige måde jeg kunne lave filmen på, var ved at se den gennem børnene og de purunge menneskers øjne. At lave en fortælling om forundringen over krigens bizarre væsen og Guds manglende nærvær. Katastrofen omkring Den Franske Skole er måske den største, der i nyere tid har ramt dette land, og minder os om igen, hvordan det altid er barnet, som bliver det første og det sidste offer for de voksnes galskab”, udtaler instruktør Ole Bornedal.

I filmen følger publikum børnene Henry, Eva, Rigmor og Greta og deres familier, nonnen Teresa (Fanny Bornedal), den danske HIPO-mand Frederik (Alex Høgh Andersen), de britiske piloter Peter (Alban Lendorf) og Andy (James Tarpey), samt to tilfangetagne frihedskæmpere spillet af Jens Sætter-Lassen og Joen Højerslev. Børnenes forældre spilles af blandt andre Danica Curcic, Mads Riisom, Kristian Ibler og Malene Beltoft. 

‘Skyggen I Mit Øje’ produceres af Jonas Allen og Peter Bose fra Miso Film, mens de resterende partnere er Det Danske Filminstitut, Sirena Film, TV 2 Danmark, SF Studios og Netflix.