Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk!
© HBO Nordic

Serieanmeldelse: Outlier

Din bedømmelse6 stemmer
4

Et lig dukker i et lille lokalsamfund. Er det en seriemorder? Det tror Maja, men vil nogen tro på hende? ‘Outlier’ er en ny nordisk krimi, som kan streames på HBO.

 

Hvad handler den om?

Maja arbejder på sin afhandling i London, men vender en dag hjem til Sverige for at samle mere materiale og gense sin familie. Her bliver hun involveret i en mordsag om en ung kvinde, som er blevet kidnappet og dræbt. Det lokale politi har allerede arresteret en mistænkt, men Maja bliver i tvivl om, hvorvidt han er skyldig.

Gennem hårdnakket politiarbejde skal hun forsøge at opklare, hvad der i virkeligheden skete med den unge pige.  Alt imens hun må bekæmpe bureaukratiske kræfter i politistationen og sin egen fortid, som måske er blandet mere sammen med sagen, end hun tror.

 

Læs anmeldelsen på Filmpuls.dk!
© HBO Nordic

 

Vil jeg anbefale den?

Serien har en masse potentiale, men som seer sidder man tilbage med lidt blandede følelser. Showet har meget af det, vi forbinder med en god krimi – en kompleks mordsag, en hensynsløs morder og en betjent på kanten af samfundet, som er besat af at opklare sagen. Alligevel ender serien med at skille sig ud fra lignende ‘Nordic Noir’ serier. 

Plottet er ikke et klassisk ‘who-done-it’, som bygger suspense i jagten på at finde svaret. Her følger vi gerningsmanden samtidig med politiets efterforskning af sagen. Til tider falder sagen endda i baggrunden. På et tidspunkt i serien går der flere afsnit, hvor politiets arbejde står mere eller mindre stille.

I stedet fokuseres der på Majas fortid og forhold til familie, venner og kæreste. Serien forsøger at udforske de mørke sider af Majas psyke, som gør hende så tiltrukket af seriemordere. Hvis man sammenligner med krimier som ‘Forbrydelsen’, ‘Department Q’ eller ‘Trapped’ er det store karakterarbejde seriens helt store plus.

Den prøver dog næsten at gøre for meget.  Vi følger hendes forhold til sin halvdemente mor, den afdøde bror, en flirtende fætter og sin far, som hun anklager for omsorgssvigt. Derudover er der også forholdet til kæresten og betjentene i afdelingen, som til tider hjælper hende og andre gange står imellem hende efterforskningen. Mange af relationerne føles ikke afviklet ved seriens slutning. Det havde måske været bedre at skære ned på antallet af sidekarakterer og så i stedet gå mere i dybden med dem.

I sidste ende sker opklaringen af sagen også på en lige lovlig billig baggrund.  Nøglen til sagen dukker relativt tidligt op i showet, men betjentene lægger først to og to sammen ret sent. Det gør udviklingen i efterforskningen en smule banal og virker mest af alt som en lappeløsning for at runde showet af. Nogle gange virker det samtidig også ret tilfældigt, hvordan Maja kommer frem til sine gennembrud i efterforskningen. Vi bliver til tider bedt om at tro lidt for meget på hendes geniale intuition, der kan virke som tilfældige indskydelser frem for saglig deduktion.

Når serien alligevel lykkedes, er det i høj grad på grund af Majas karakter. I krimiserien har den geniale detektiv ofte også nogle personlige problemer. Her kommer problemerne ikke bare til udtryk i lidt drukkenskab eller et fraværende familieliv. Vi ser derimod ind bag facaden på Majas karakter, og så man ligefrem føler, at man kender hende. Det skyldes også at rollen er fremført på fabelagtig vis af Hanna Mathisen Haga, som bejler til titlen som nordens største talent indenfor no-nonsense kvinderoller. 

På trods af at karakterarbejdet med Maja er interessant, er det dog til tider også klodset. Og det risikerer ikke mindst at vende seeren væk. Til en undervisningstime siger Maja i ramme alvor til sine elever, at mænd aldrig lytter til kvinder, medmindre de er tvunget til det. En lige lovlig radikal udmelding fra en karakter, som vi altså skal bruge 6 timer i selskab med.

Samtidig er det dog også en interessant løgn at udforske ved en karakter.  Som seer mistænker man hurtigt, at hendes korrumperede mandesyn hænger sammen med traumer i barndommen, som hun nu skal lære at overkomme gennem fortællingen. Til slut bliver man dog lidt i tvivl om, hvorvidt hun rent faktisk har konfronteret dæmonerne fra barndommen. Eller om hun egentlig har lært noget som helst. Mod slutningen gentager hun sin løgn med, at mænd ikke lytter til kvinder. Og det er ikke mindst efter, at hun næsten udelukkende er blevet hjulpet af mænd i sagen. Er det meningen hun skal slutte, hvor hun startede? Eller føler skaberne bag showet, hun er berettiget i den betragtning? Hvem ved. Måske fisker skaberne bare efter en ny sæson – og så går det selvfølgelig ikke an, at hovedkarakteren har løst alle sine problemer.

Kort fortalt
En seriemorder er løs i et lille lokalsamfund, og nu skal den traumatiserede betjent, Maja Angell, kæmpe for at fange ham.
Din bedømmelse6 stemmer
4
More Stories
hateful eight
Første kig på ‘The Hateful Eight’